Voorbeschouwing AFC - Kon. HFC

AFC GAAT VOL VERTROUWEN VOOR DE WINST TEGEN KON. HFC

Zondag aanstaande komen onze vrienden van Kon. HFC op bezoek. Een groot genoegen. Na vier ontmoetingen in de Topklasse treffen we elkaar nu voor het eerst in de nieuwbakken Tweede Divisie. Op ons mooie sportpark, dat nu langzamerhand flink op de schop gaat, zullen de oudste voetbalclub van Nederland en de oudste van Amsterdam  ongetwijfeld alles uit de sportieve kast halen voor een goed resultaat. Want in deze zware competitie, waar maar liefst vier teams kunnen degraderen (twee rechtstreeks, twee via nacompetitie) telt ieder punt. Hopelijk kunnen we aan het eind van het seizoen vaststellen dat AFC en Kon. HFC op een veilige plaats zijn geëindigd, was het alleen al om het volgende seizoen weer tegen elkaar uit te komen. Dat doen we al heel wat jaren met veel plezier bij de veteranen, de senioren en bij de jeugd, nu dus ook voor het derde jaar in successie  met onze eerste elftallen en dat moet vooral zo blijven, hoe moeilijk de KNVB het ons ook maakt met de voetbalpiramide en allerlei voorwaarden en bepalingen waar geen weldenkend mens in het amateurvoetbal op zit te wachten.

Kon. HFC heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een geduchte tegenstander. Na een glorieuze start met drie landskampioenschappen (maar dat was wel in de negentiende eeuw!) waren de Haarlemmers lange tijd niet op het hoogste amateurniveau te vinden. In het seizoen 2010-2011 is kennelijk het roer om gegaan en is onder trainer Pieter Mulders de weg om hoog definitief ingeslagen. Na het kampioenschap in de Eerste Klasse volgden drie  seizoenen in de Hoofdklasse en twee in de Topklasse. In de Topklasse vond de eerste wedstrijd tussen Kon. HFC en AFC plaats op 9 november 2014. Op het Sportpark Spanjaardslaan werden de punten gedeeld. De doelpunten in deze wedstrijd waren van Damien Menzo (0-1) en Bart Nelis (1-1). Op 1  maart 2015 volgde de return in Amsterdam. Daan Sutorius was toen voor AFC de matchwinner met het enige doelpunt van de wedstrijd. In het afgelopen seizoen wist de ploeg van Mulders zowel thuis als uit te winnen. Op 13 september 2015 werd het in Haarlem 2-0 door goals van Rachid El Yaakoubi. Op Sportpark Goed Genoeg werd het 2-3 in een wedstrijd waar promotie naar de Tweede Divisie op het spel stond resp. leek te staan. AFC kwam door een aantal geslepen counters als snel met 0-2 achter en moest toen vlak voor rust ook nog een derde tegendoelpunt incasseren van de razendsnelle Mike van de Ban. In de tweede helft  kwam AFC nog  goed terug via twee goals van Pepijn Kluin, die op een haar na een zuivere hattrick miste. Toen alle uitslagen binnen waren gedruppeld bleek niet alleen Kon. HFC te zijn gepromoveerd, maar ook AFC en dat werd tot laat uitgebreid met elkaar gevierd.

Kon. HFC beschikte vorig seizoen over een sterke ploeg, met o.a. de uitstekende keeper Tom Boks, de boomlange verdediger Carlos Opoku, die bij corners en vrije trappen met het hoofd levensgevaarlijk is en de al genoemde vleugelspitsen  Mike van de Ban en Rachid El Yaakoubi, die met hun snelheid en trefzekerheid een doorlopend gevaar waren. Dat valt uiteraard op en inmiddels spelen Van de Ban bij Katwijk en Yaakoubi bij Rijnsburse Boys. Trainer Mulders maakte na zes jaar ook de oversteek naar Rijnsburg en dat gold ook voor Hidde Prijs en Donny Verdam. Bij elkaar een flinke aderlating voor Kon. HFC, dat gelukkig ook een grote groep spelers zag blijven, waaronder Boks en Opoku.  Om ook dit zware seizoen weer goed voor de dag gekomen vulde ‘het technisch hart’ van de Koninklijken de selectie flink aan met de verdedigers Andre Morgan (afkomstig van FC Breukelen) en Oscar Wilfert (OFC), de middenvelder Kevin de Visser (Ajax am.), Jacob Noordmans (ONS Sneek)en Roy Castien (ADO Den Haag A 1) en de aanvallers  Erolind Derguti (SZW Sneek), Puck Postma (Go Ahead Eagles) en Kevin Sterling (Katwijk) Laatstgenoemde bewandelde dus de omgekeerde weg als Van de Ban en moet hem op de rechtervleugel doen vergeten. In de eerste wedstrijden dit seizoen lukte dat al uitstekend. Al met al heeft Kon. HFC weer een goede selectie, die het naar verwachting goed gaat doen. Dit onder leiding van een nieuwe trainer, Ted Verdonkschot, die we o.a. kennen van een zeer succesvolle periode bij Rijnsburgse Boys.  
De openingswedstrijd tegen het als titelfavoriet uitgeroepen Kozakken Boys eindigde voor Kon. HFC met een zeer verdienstelijk 2-2 gelijkspel. De ploeg van Verdonkschot kwam knap in Werkendam terug van een  2-0 achterstand. Een week later werd in Haarlem gelijk gespeeld tegen FC Lienden, de kampioen van de Zondag Amateurs. Carlos Opoku zorgde voor de gelijkmaker, nadat Kevin Sterling onder de voet was gelopen in het strafschopgebied.
Afgelopen zondag werd onverwacht thuis met 0-2 van UNA verloren, dat zich op het nippertje wist te plaatsen voor de Tweede Divisie. De ploeg uit Zeelst is echter zo zwak nog niet, getuige de huidige tweede plaats op de ranglijst. Kon. HFC was dit keer niet gelukkig in de afronding, maar dat kan aanstaande zondag natuurlijk zo maar anders zijn door toedoen van o.a. Gertjan Tamerus, een gevaarlijke en door het betaalde voetbal (HFC Haarlem, NAC, Heracles) gelouterde spits. Kon. HFC staat na drie wedstrijden op een 17e plek met even veel/weinig punten als HHC Harderberg, Barendrecht en Jong Sparta. Maar dit zegt uiteraard nog helemaal niks met nog 31 wedstrijden te gaan.  AFC is gewaarschuwd!

Bij The Reds  was rondom de selectie van het eerste, net als bij Kon. HFC, veel beweging. Keeper Youssef el Abdallaoui (naar Blauw Wit/Beursbengels), Frank Abbring (Jos/Watergraafsmeer), Geoffrey Galata (gestopt), Jasper de Haer (gestopt), Jermano Huwae (Fortuna Wormerveer), Bas Middelkoop (Swift), Randel Shakison (TEC), Mitchell Theuns (FC Rijnvogels) en Pepijn Veerman (AFC zaterdag) gingen naar een andere vereniging of hingen hun voetvalschoenen aan de wilgen na een lange en mooie carrière. Veerman maakte intern bij AFC een overstap. Uiteraard zat ook bij AFC ‘het technisch hart’ niet stil en konden keeper Patrick Zonneveld (IJsselmeervogels), Jordi van Gelderen (KTP uit Finland), Johan Kulhan  (FC Emmen), Sam Nijpels (JVC Cuijk), Sem Witteveen (Achilles’29), Teun van Zweeden (Ajax A 1) en Glenn van Zoolingen (Ajax am.) begroet worden. Bovendien nam Ton du Chatinier vlak voor de competitie het trainersstokje over van Bart Logchies. Veel wijzigingen dus in de AFC-selectie en het is altijd de vraag hoe dit zal uitpakken. In ieder geval was de oefencampagne een succes met o.a. een 2-2 gelijkspel tegen Ajax (toen nog met Cillessen).  

En ook de start van de competitie was bemoedigend. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen, zij het dat vrouwe Fortuna The Reds goedgezind was. Tegen Jong Twente werd het op het trainingscentrum in Hengelo 1-2, met twee Amsterdamse doelpunten (Danny Goedkoop en Magid Jansen) in blessuretijd. Op sportpark Goed Genoeg werd in de laatste minuut gewonnen van De Treffers door een penalty van alweer Magid Jansen. De 3-2 zege op de Groesbekers was zwaar bevochten, maar zeker verdiend, en dat is tegen een sterke ploeg als die van De Treffers een hoopgevend resultaat, dat ook meteen de koppositie opleverde. Wel voor maar een week, omdat zondag jl. op Papendal van Jong Vitesse werd verloren met 4-2 (AFC-goals van Koen Bosma en Daan Sutorius). Zat het in de eerste twee wedstrijden bepaald mee, nu zat heel veel tegen. De grootste tegenvaller, en dan is nog heel zachtjes uitgedrukt, was de zware knieblessure van onze getalenteerde spits Pepijn Kluin die er net een jarenlange  revalidatie op had zitten Na heel veel inspanning, eindeloos geduld maar ook hoop op een succesvolle voortzetting van zijn carrière nu dit. Werkelijk om gek van te worden. We wensen Pepijn beterschap toe en zullen hem waar mogelijk steunen.  

Na drie wedstrijden staat AFC op een derde plaats, net boven Katwijk en GVVV, net onder Jong AZ en UNA. Een behoorlijke start dus, niet meer, maar ook niets minder. Zondag kan hieraan een heel mooi vervolg worden gegeven via een zege op Kon. HFC. Het zal er ongetwijfeld om spannen. De verschillen tussen beide teams zijn niet al te groot. Hopelijk kan het publiek genieten van een spectaculaire wedstrijd tussen twee oude en bevriende amateurverenigingen die door alle jaren heen springlevend en dynamisch zijn gebleven. Veel plezier!

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Damian Jansen. Klik hier
De wedstrijdbal is aangeboden door Troostwijk