Voorbeschouwing AFC - Katwijk

Sterk spelend AFC gaat tegen Katwijk voor de volle winst

Aanstaande zaterdag komt de Voetbalvereniging Katwijk op bezoek. Na Spakenburg de tweede zaterdagclub die we in de Tweede Divisie ontmoeten. Afgelopen zaterdag boekte AFC een fraaie overwinning op de blauwen en dat nog wel op de Westmaat. Dat geeft vertrouwen voor de wedstrijd tegen het nog ongeslagen team van trainer Dick Schreuder, die sinds 2014/15 aan het roer staat in het Zuid-Hollandse vissersdorp. Katwijk vinden we na acht wedstrijden terug op een zesde plaats met 12 punten. De in het opvallend oranje uitgedoste Algeheel Kampioen van 2013 speelde maar liefst zes keer gelijk, waaronder afgelopen zaterdag tegen De Treffers op thuisbasis De Krom. Een benauwd gelijk spel, want pas in de 87e minuut kwam Katwijk op gelijke hoogte (2-2) door een fraaie goal van Mike van den Ban. Over hem later meer. Twee keer werd er in dit nog prille seizoen gewonnen. Thuis werd in de openingswedstrijd TEC met 3-1 aan de zegekar gebonden (2x Van den Ban, 1x Marciano Mengerink. Voor TEC scoorde Randel Shakison). In de Betuwe werd zondag kampioen FC Lienden met 0-2 verslagen door late doelpunten van Stefan Stam en Kay Blokland. Bij elkaar een opmerkelijke reeks voor een team dat zeker met Kozakken Boys, GVVV en Spakenburg tot de titelfavorieten gerekend mag worden.  Net als het belofteteam van AZ, dat heel veel plezier heeft van de Zweedse international Muamer Tankovic (afgelopen zondag goed voor vier treffers tegen Jong Vitesse).

Katwijk werd het afgelopen seizoen derde na een super spannende competitie in de Zaterdag Topklasse met een thrillerachtig slot. In de laatste wedstrijd liet koploper Katwijk de titel ontglippen door thuis tegen iedere verhouding in met 0-1 te verliezen van de HHC Harderberg, dat twee punten minder had vooraf aan de laatste speeldag. Door een 0-1 zege op Spakenburg ging Excelsior Maassluis er ten slotte met de titel     vandoor en werd niet veel later Algeheel Kampioen door FC Lienden te verslaan. Een kater dus voor de ‘orangisten’, die natuurlijk al wel promotie naar de Tweede Divisie hadden afgedwongen met een team waarvan een aantal prominente spelers naar elders vertrokken. Zo verhuisden keeper Atam Koroglu en Steven Oltshoorn naar FC Lisse, Danny de Jel naar Noordwijk, Jeffrey Jongeneelen naar Rijnsburgse Boys en Kevin Sterling naar Kon. HFC. Uiteraard werd de selectie aangevuld met o.a. keeper Mark de Vries die van FC Lisse overkwam en dus ruilde met Koroglu, Kay Blokland van Capelle, Sabir Akachan-Achefay van FC Lienden en Mike van den Ban van Kon. HFC. We kennen Mike natuurlijk maar al te goed van onze wedstrijden tegen de Koninklijken, als een razendsnelle, makkelijke scorende rechterspits. Vorig seizoen één van de allerbesten van de Zondag Topklasse, misschien wel de beste. Ook bij zijn nieuwe club laat Mike zich gelden. Met vier goals is hij topscorer in een ploeg die tot dusverre relatief weinig doelpunten maakt (12), maar ook met Jong AZ en Excelsior Maassluis de minste goals (8) tegen krijgt. Voor AFC-trainer Ton du Chatinier een puzzel om Mike van den Ban af te stoppen. Vorig seizoen waren we daaruit en thuis niet toe in staat.

AFC staat na acht wedstrijden met zestien punten op een mooie tweede plaats, een punt achter koploper Jong AZ, die we volgende week zondag treffen. The Reds hebben vier punten meer dan Katwijk en dat is opvallend te noemen in een nieuwe competitie waar deze zaterdagclub als één van de favorieten is gestart. Vijf keer werd dit seizoen gewonnen (Jong Twente, De Treffers, Kon. HFC, TEC en Spakenburg), één keer werd het gelijk (UNA) en tweemaal werd uit verloren (Jong Vitesse en VVSB). Op Sportpark Goed Genoeg zijn The Reds nog ongeslagen.

Hoewel de competitie pas acht van de vierendertig wedstrijden lang is kan wel het nodige optimisme ontleend worden aan de ‘facts and figures’ tot nog toe. AFC beschikt dit seizoen over een brede selectie, die trainer Du Chatinier veel mogelijkheden biedt. Dit ondanks de ernstige en verdrietig stemmende blessure waar de getalenteerde spits Pepijn Kluin als snel in het seizoen mee geconfronteerd werd na een lange revalidatieperiode. AFC toonde in alle acht wedstrijden heel veel fighting spirit. Omdat de tegenstander tot nog toe steeds als eerste scoorde was dat ook hard nodig. Bijna altijd lukte het om in de slotminuten een achterstand weg te werken, een prestatie van jewelste. Jammer dat dat in Noordwijkerhout net  niet lukte tegen VVSB. De penalty die AFC in de ‘dying seconds’ op gelijke hoogte had kunnen brengen na een 100% handsbal op de doellijn werd helaas niet gegeven. Ook tegen Spakenburg afgelopen zaterdag sloegen The Reds hard toe, nadat de blauwen de 2-0 hadden gemist vanaf de penaltystip. Ondanks dat AFC Pepijn Kluin moet missen wordt er met negentien doelpunten toch flink op los gescoord. Alleen Jong AZ (Tankovic!) scoorde een goal meer. Defensief ziet het scoreboard er minder rooskleurig uit. Onze keeper Patrick Zonneveld moest de bal zestienmaal uit het net halen en dat is veel vergeleken met de andere ploegen in de top. De nieuwe Katwijk-keeper De Vries moest, zoals gezegd, tot nog toe maar acht keer vissen. Hoe het ook zij, de resultaten van ons eerste mogen er tot nu zijn. De wedstrijden zijn vaak spannend en er wordt zeer aantrekkelijk gespeeld. Je zou willen dat alle AFC’ers en andere voetballiefhebbers in Amsterdam en omstreken hier getuige van zouden zijn. Te beginnen bij de thuiswedstrijd tegen Katwijk.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Wordt weer gewonnen van een sterke zaterdagclub? Weten we nu eindelijk de openingstreffer te maken? Wordt de wedstrijd weer in blessuretijd beslist en weten we Mike van den Ban aan banden te leggen? Allemaal vragen die we pas om een uur of vijf kunnen beantwoorden. Eén ding is zeker. Er staat het Amsterdamse en Katwijkse publiek een spannende wedstrijd te wachten, die zo maar kan uitgroeien tot een onvergetelijk duel. Komt dat zien!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Troostwijk
De pupil van de week is Stein Jelles.  Klik hier