Voorbeschouwing AFC - JVC Cuijk

AFC opent bloedstollend seizoen thuis tegen JVC Cuijk

Zondag aanstaande start ons eerste op sportpark Goed Genoeg de competitie tegen  JVC Cuijk. Een aantrekkelijke tegenstander om dit bijzondere seizoen mee te beginnen.  Waarom bijzonder? De KNVB heeft in al haar wijsheid besloten om al na 5 jaar Topklasse de organisatiestructuur van het amateurvoetbal weer te wijzigen door de introductie van een landelijke divisie tussen de Jupiler League en de Topklasse. Als gevolg hiervan promoveren de eerste zeven verenigingen van de Zaterdag en Zondag Topklasse naar de zgn. Tweede Klasse. De overige  Topklasse verenigingen doen een stap terug. De nummers zestien naar de Hoofdklasse (een flinke stap dus), de overige verenigingen naar de geamputeerde Topklasse nieuwe stijl. De consequenties van deze structuurwijziging zijn dus zeer groot met alle gevolgen van dien voor de komende dertig wedstrijden, die ongetwijfeld met heel veel spanning en strijd gepaard zullen gaan. Te beginnen dus tegen JVC Cuijk, dat afgelopen seizoen op een mooie gedeelde vierde plaats eindigde, samen met De Treffers en Kon. HFC.

JVC Cuijk start het nieuwe met verschillende  nieuwe spelers. Robin Custers (Juliana’31), Cefrino Eind (EVV), Sam Nijpels (Patro Eisden), Mitch van der Ven (FC Eindhoven), keeper Bart Titus (OJC Rosmalen), Illias Zaimi (OJC Rosmalen),  Simon van Zeelst (RKC Waalwijk) en op het allerlaatste moment Frank Hol (IJsselmeervogels) komen de Cuijkse gelederen versterken.  Daar staat het vertrek tegenover van Mark Fennebeumer (FC Lienden), keeper Joris van Gerwen (FC Eindhoven), Mark Kuijpers (Gemert), Jordie van der Laan (Germania), Oktay Özturk en Frenk Schaap (beiden naar IJsselmeervogels).  Bovendien wisselde JVC Cuijk van trainer. Eric Meijers ging weer terug naar zijn oude liefde Achilles’29, Arno Arts volgt hem op. Als je de verschillende mutaties bekijkt is er een hoop veranderd in Cuijk. Vooral het vertrek van topscorer Fennebeumer lijkt een flinke aderlating. 

Met een vernieuwd team wil je natuurlijk flink oefenen en dat heeft de selectie  van trainer Arts dan ook gedaan tegen pittige tegenstanders als Jong Ajax (5-0 verlies), Achilles’29 (2-2) en Roda JC (5-2 verlies). Zeer hoopgevend waren de ruime zeges op Juliana’31 (4-1) en Bennekom (5-1) die de winst opleverden van het Gerrit Lange toernooi van De treffers. De oefencampagne werd zondag jl. in Ridderkerk afgesloten met een gelijkspel (3-3) tegen RVVH. Al met al mooie resultaten die laten zien dat JVC Cuijk ook dit seizoen weer aanspraak kan maken op een plek in het linker rijtje.

Ook bij de A-selectie van AFC veranderde het een en ander. De succesvolle interim-coach Stanley Menzo werd opgevolgd door Bart Logchies , die al eerder in het Amsterdamse voetbal actief was bij KBV, Jos Watergraafsmeer en Ajax. Tegenover het vertrek van Enrico en Joshua Patrick, Rogier Wissink (helaas door blessure gestopt) en keeper Kerwin Hartman (wereldreis) staat de komst van Edip Biberoglu (EDO), Mark van den Boogaart (Rijnsburgse Boys), Koen Bosma (Sydney United), Tom  van den Brink (ADO’20),  Frank Abbring en Pieter Koopman (beiden van De Zoaven). In de oefencampagne werd gespeeld tegen ODIN’59 (2-0 winst), in Italië tegen Belluno  (3-1 verlies), tegen FC Lisse (2-1 winst), Jos Watergraafsmeer (3-3) en tot slot tegen Rijnsburgse Boys (2-0 winst). Vooral in Rijnsburg maakte het team van Bart Logchies een sterke indruk.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Een lastig verhaal. Vorig seizoen wist JVC Cuijk in de laatste minuut in Amsterdam een tikkeltje gelukkig met 3-2 te winnen door een doelpunt van Boy Visser, nadat AFC nog met 2-0 had voorgestaan door scores van Jonathan Richards en Mitchell Theuns. Op het kunstgras van Sportpark De Groenendijkse Kampen nam AFC later in het seizoen revanche door met 0-1 te winnen (voor het eerst in Cuijk) na een doelpunt van Pepijn Veerman.  Heel veel ontliepen de teams elkaar niet dus in het afgelopen seizoen.  Dat was in het wat verdere verleden wel anders, getuige de 47e plaats van JVC Cuijk op de eeuwige ranglijs (1974-2010) van de Hoofdklasse. AFC staat tweede op deze lijst.  Maar de trots van Cuijk is aan een inhaalrace begonnen. Op de dit jaar eindigende lijst van de Zondag Topklasse (2010-2015)staat JVC Cuijk zesde, AFC vierde.  Bij de top zeven dus, voor beide verenigingen een wenkend perspectief voor dit seizoen.

Hoe het ook zij, AFC – JVC Cuijk staat zondag ongetwijfeld garant voor een spannende ouverture  tussen twee attractief spelende  teams, die goed door hebben wat er op het spel staat. De eerste spreekwoordelijke klap is dit belangrijke seizoen veel meer dan een daalder waard. Veel plezier.

MvdW

De pupil van de week is Sem van der Feen
Wie is Sem? Klik hier 

De wedstrijdbal is aangeboden door Severin