Voorbeschouwing AFC - Jong Sparta

Thuis ongeslagen AFC gaat voor de winst tegen Jong Sparta

Zondag aanstaande komt Jong Sparta op bezoek. De beloften dus van de oudste betaald voetbalvereniging van Nederland (1888), bekend van Het Kasteel en misschien nog bekender door het populaire clublied dat als volgt begint: Rood-Wit is onze glorie/Rood-Wit zit in ’t bloed/Bij nederlaag of victorie/In voor-en tegenspoed/En jaren nog hierna/Zullen wij laten horen/SP… AR…TA…

Iedere thuiswedstrijd begint en eindigt met dit clublied en bij ieder doelpunt schalt de Sparta-mars door Het Kasteel. Wat zal dat afgelopen woensdag indrukwekkend hebben geklonken bij de gewonnen bekerstrijd tegen PSV. Dat alles gaan we zondag  dus niet mee maken, maar wél op 2 april 2017 als ons eerste in Het Kasteel aantreedt tegen Jong Sparta. Hopelijk horen we het SP…AR… TA… dan alleen maar bij het begin en eind van de wedstrijd!

Mooi is het dat Jong Sparta de thuiswedstrijden op Het Kasteel speelt. Dus anders dan de belofteteams van FC Twente, Vitesse en AZ die wij dit seizoen al ontmoetten op hun trainingsaccommodatie. Schitterende complexen,  daar niet van, maar helemaal serieus word je op deze manier toch niet genomen. De wedstrijden tegen genoemde belofteteams verliepen met wisselend succes. De openingswedstrijd van het seizoen tegen Jong Twente werd in Hengelo in de ‘dying seconds’ door AFC gewonnen met 2-1. Op Papendal was Jong Vitesse te sterk met 4-2 en op 16 oktober jl. werd tegen koploper Jong AZ in Wijdewormer knap met 2-2 gelijk gespeeld. Het gaat dus aardig gelijk op tegen de nog jonge profs, die af en toe kunnen rekenen op enkele dispensatiespelers  van de hoofdmacht.  ‘Over all’ wegen de oudere leeftijd en ruimere ervaring van de spelers van de amateurverenigingen in de Tweede Divisie tot nu toe aardig op tegen de grotere trainingsarbeid en het bijzondere, vaak internationale talent van de belofteteams. Neemt niet weg dat het op z’n minst vreemd is dat spelers van het eerste een dag later ‘gewoon’ bij de beloften mee kunnen doen.

Zondag maken we dus kennis met de beloften van Sparta, die in Rotterdam iets beter voor de dag komen dan buiten de Maasstad. Thuis werd twee keer gewonnen, van Excelsior Maasssluis en Jong Twente en twee keer verloren, van Jong AZ en Barendrecht. Op 16 oktober jl. werd in de tiende speelronde gelijk gespeeld tegen FC Lienden.  De ploeg van Hans Kraaij jr. nam een 0-2 voorsprong voor rust , maar in de tweede helft kwam Jong Sparta terug door een goal van de 21-jarige Spanjaard Iván Calero Ruiz, die in de jeugd bij Atletico en Real Madrid speelde, en in blessuretijd langszij door een score van de 26-jarige Fransman Cyril Chevreuil. Ook bij Jong Sparta dus de nodige buitenlandse inbreng want topscorer Lovette Felicia komt oorspronkelijk uit Ghana. Sparta plukte de tweebenige spits weg bij de Haagse derde klasser Te Werve. Een mooi staaltje scouting. Hoewel Jong Sparta buitenshuis nog niet gewonnen heeft waren de resultaten eerder hoopgevend  dan matig. Zo werd maar ternauwernood verloren van Jong Vitesse en werd de lastige uitwedstrijd tegen De Treffers gelijk gespeeld met 3-3 na een 3-1 achterstand. In Groesbeek scoorden voor Jong Sparta Ilias Alhaft, Akram Salhi én Felicia. Al met al staat Jong Sparta na 10 speelronden op een met Kon. HFC gedeelde veertiende plaats, maar vier punten verwijderd van een plek in het linker rijtje. Er is ook voor Jong Sparta met nog 24 (!) wedstrijden te gaan dus veel mogelijk onder leiding van de Deense trainer en oud-prof Ole Tobiasen, die we uiteraard nog kennen van zijn carrière bij Heerenveen, Ajax en AZ.

AFC staat na tien wedstrijden op een derde plaats, drie punten achter de koplopers Jong AZ en GVVV en één punt voor op algeheel amateurkampioen Excelsior Maassluis en VVSB.  Een mooie start dus van de ploeg van trainer Ton du Chatinier, die zich ook tegen de zaterdagtop tot nu toe goed staande hield. Hoogtepunt daarbij was ongetwijfeld de 1-2 winst in en tegen Spakenburg. Veel verloren werd er nog niet door onze jongens.  Alleen Jong Vitesse en VVSB bleken te sterk, maar in beide duels behoorde een gelijkspel beslist tot de mogelijkheden. Thuis werd nog niet verloren al was het op sportpark Goed Genoeg soms best erg spannend. Belangrijk was de ‘fighting spirit’ van ons eerste dat tot het laatste fluitsignaal bleef strijden voor het beste resultaat. Vaak zorgden de invallers voor de beslissende treffers en dat geeft aan dat AFC dit seizoen kan beschikken over een brede selectie Hopelijk houden we in de komende reeks wedstrijden hetzelfde niveau vast van de eerste tien duels. In dat geval ziet de toekomst er in de Tweede Divisie zonnig uit.

Wat gaat het zondag aanstaande worden? Op papier lijkt AFC licht favoriet. De hoge plaats op de ranglijst en de ongeslagen status thuis wijzen in de richting van een vierde thuiszege, zeker ook rekening houdend met het feit dat Jong Sparta uit nog niet wist te winnen. Anderzijds beschikt Jong Sparta over een gevaarlijke aanval en net als AFC over de nodige fighting spirit om een wedstrijd te laten kantelen. Het is dus beslist uitkijken geblazen voor The Reds, tot de allerlaatste minuut. Als dat gebeurt, díe focus er is, kunnen we, met een blik op de andere wedstrijden in de elfde speelronde (o.a. Spakenburg–GVVV en VVSB – Jong  AZ) misschien heel goede zaken doen. Veel succes!

MvdW