Voorbeschouwing AFC - IJsselmeervogels zaterdag 15:30 uur

AFC EN IJSSELMEERVOGELS MAKEN ER EEN VROLIJKE WEDSTRIJD VAN

Aanstaande zaterdag (15.30 uur) de laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022. Tot ons genoegen komt IJsselmeervogels op bezoek, de zevenvoudig Algeheel Kampioen van Nederland. De rood-witten hebben geen makkelijk seizoen achter de rug. Afgelopen zaterdag kon de ploeg van trainer Gert Peter de Gunst zich op de Westmaat door een 3-0 overwinning pas veilig spelen tegen GVVV, dat samen met Kozakken Boys P/D wedstrijden moet gaan spelen. Het geeft maar weer eens aan hoe lastig het is om je te handhaven in de Tweede Divisie, laat staan mee te doen om de prijzen. Want de rood-witte vogels hebben beslist geen kinderachtige ploeg met o.a. keeper Jaimy Schaap, rechtsback Daniël van Son (die we ook kennen van Kon. HFC), linksback Bradley Martis (international Curaçao), de middenvelders Darren Rosheuvel en Mike van de Laar en de aanvallers Steven Sanches, Khalid Tadmine (ook oud HFC), Danny van den Meriracker én Rydell Poepon, die in de jeugd bij AFC speelde. IJsselmeervogels startte het seizoen heel matig. In de eerste vijf wedstrijden werden maar vier punten behaald. Thuis werd alleen van ASWH gewonnen met 3-2. Aan de Spanjaardslaan werd de vijfde wedstrijd tegen Kon. HFC met 4-1 verloren. 

Toen kwam AFC op 24 september 2021 bij de vogels op bezoek in Spakenburg-Bunschoten. De thuisploeg, toen nog met trainer Berry Smit aan het roer, werd als snel op een achterstand gezet door een fraaie omhaal van Tim Linthorst en een Gert Müller achtige goal van Raily Ignacio, waarna Thomas Verhaar na een voorzet van Guus van Weerdenburg de wedstrijd in het slot gooide met een rake schuiver. Op een kopbal van Tadmine na, die door een onwaarschijnlijke reflex van Patrick Zonneveld geen doel trof, stichtten de vogels geen enkel gevaar, voor AFC troffen Splinter de Mooij en Segün Owobowale nog de lat en was Melvin Grootfaam een plaag met zijn mooie voorzetten. 0-3 dus en op dat moment zullen de alarmbellen hard gerinkeld hebben in het vissersdorp. IJsselmeervogels kreeg met de 52-jarige oud-prof De Gunst een nieuwe trainer, die eerder acht jaar lang assistent-trainer was geweest bij PEC-Zwolle. Hoewel de resultaten iets beter werden, bleef het toch kwakkelen en kwam IJsselmeervogels maar niet weg uit de gevarenzone. Gelukkig werden in de periode eind maart-eind april 2022 heel wat punten gescoord. Van de negen (!) wedstrijden werden er maar liefst zeven gewonnen, waaronder thuis van HFC (1-0) en uit van HHC (0-2). Achteraf beschouwd wist IJsselmeervogels zich door deze reeks te handhaven en dat is maar goed ook want de zevenvoudig kampioen hoort natuurlijk alleen op het hoogste amateurniveau thuis.

Hoe is het AFC dit seizoen vergaan? De Reds staan na 33 wedstrijden op een keurige zesde plaats met 51 punten, zeventien punten minder dan kampioen Katwijk en acht punten minder dan runner up HHC Hardenberg. Opvallend is het grote aantal gelijke spelen van AFC, negen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de nummer vier van de ranglijst Rijnsburgse Boys dat maar vier keer gelijk speelde. Dat scheelt een hoop punten. Ondanks een nederlaag in het openingsduel tegen Katwijk, was de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd behoorlijk op dreef in de eerste seizoenshelft, na de lange winterstop liep het wat stroever, mede door een goed gevulde ziekenboeg. Van Katwijk, Jong Volendam en GVVV (!) werd dit seizoen twee keer verloren, van Scheveningen, Spakenburg en Kozakken Boys twee keer gewonnen. De grootste overwinning was thuis tegen Spakenburg (5-1), de grootste nederlaag was ook thuis tegen Katwijk (1-4). Zoals te doen gebruikelijk was Raily Ignacio de topschutter van AFC met twintig goals, een respectabel aantal, waarmee hij op de topscorerlijst gedeeld tweede staat achter Floris van der Linde van Spakenburg, samen met Koen Blommestijn van Jong Volendam. Splinter de Mooij maakte er tien voor zijn nieuwe club en had zes assists. Thomas Verhaar scoorde zes keer en had ook zes assists. Joël was dit seizoen minder op schot, hij maakte er vijf, en had ook zes assists. De Reds speelden afgelopen zaterdag een goede wedstrijd tegen TEC, kwamen desondanks met 2-0 achter, maar vertrokken toch met een 2-2 gelijkspel uit Tiel. De goals waren van Raily, een mooie kopbal na een afgemeten voorzet van Joël en een slimme kopbal in de verre hoek van Kenny Teijsse die tegen het eind van de wedstrijd was ingevallen. Joël miste een penalty bij een 0-0 stand. 

We zitten inmiddels aan het eind van het seizoen, het nieuwe seizoen werpt zijn schaduw al een tijdje vooruit. De technische commissies van IJsselmeervogels en AFC hebben niet stil gezeten. Vooral bij de rood-witten is het een komen en gaan van spelers. Zo komen Wessel Boer van Kon. HFC en Pim ten Have van Excelsior’31 de defensie versterken en worden Marouane Afakar van Jong Sparta Rotterdam, Youssef Biel van VVSB, Jordy Ruizendaal van NEC Nijmegen en Kian Visser van Harkemase Boys in de aanval begroet. Er vertrekken ook verschillende spelers, o.a. Jerry Hak naar Sparta Rotterdam, Marciano van Leijenhorst naar Hees, Danny van den Meiracker naar Quick Boys, Eef van Riel naar Scherpenzeel, Pieter Langedijk naar Excelsior Maassluis en Steven Sanches naar Scheveningen. Opvallend is verder dat Paulo Meijndershagen, de assistent-trainer van Kon. HFC, in het nieuwe seizoen de technische staf van IJsselmeervogels komt versterken.

Bij AFC begroeten we de nieuwe spelers Darren Maatsen van Quick Boys, Melvin Platje van Bhayangkara (eerste liga Indonesië) en Kevin Visser van FC Volendam. Verder maken keeper Jesper van der Mark, Gladwin Curiel, Soufiane Hetli en Daniel Zoutberg de stap van AFC onder 21 naar ons aller eerste. Een aantal spelers vertrekken waaronder na zeven seizoenen Melvin Grootfaam, AFC-speler van het jaar 2018-2019, hij speelt volgend seizoen bij AMVJ, Thomas Verhaar gaat voetballen bij zijn oude club VOC en versterkt de technische staf bij het net gepromoveerde Excelsior Rotterdam, Koen Wesdorp maakt de overstap naar Spakenburg en Derre Kwee (AFC- speler van het jaar 2017-2018) en Robbert Schilder stoppen (voorlopig) met voetbal. De technische staf van AFC ondergaat een metamorfose. Trainer/coach Ulrich Landvreugd maakt na vier seizoenen de overstap naar Telstar, assistent-trainer Said Moumane en AFC speler van het jaar 2005-2006 stopt er na tien seizoenen mee en ook teammanager Jeroen Brussee gaat na acht seizoenen stoppen. We zijn dit drietal veel dank verschuldigd. Voor dit hechte team komen in de plaats: Benno Nihom (coach/trainer), Chedric Seedorf (assistent-trainer), Maarten van der Schaaf (performance trainer) en Tim de Groot (teammanager). Zij zijn op dit moment actief bij het eerste zaterdagteam van AFC.

Wat kunnen we zaterdag (15.30 uur) verwachten? Het kan een vrolijke wedstrijd worden, juist ook omdat IJsselmeervogels deze maand 90 jaar oud is. Van harte gefeliciteerd. Maar ook een duel met hier en daar een traan omdat afscheid genomen wordt van genoemde spelers en technische staf. Gelet op de stand kan vrijuit worden gespeeld en is het publiek de winnaar als er ook nog genoten kan worden van mooie combinaties, technisch vernuft en veel doelpunten. Succes!

MvdW