Voorbeschouwing AFC - HSC'21

AFC wil 2015 winnend afsluiten tegen HSC’21 

Zondag as. de laatste competitiewedstrijd van 2015 en de eerste van de tweede competitiehelft. De Haaksbergse Sportclub 1921 komt op bezoek, een plezierige vereniging waar we in de Topklasse de afgelopen jaren met wisselend succes tegen hebben gespeeld. Per saldo is de balans precies in evenwicht. AFC en HSC’21 wonnen ieder drie keer  en drie keer werd het gelijk. Opvallend is wel dat uit de beste resultaten worden behaald. AFC is in Haaksbergen nog ongeslagen. Twee keer werd gewonnen, drie keer werd het gelijk. HSC’21 wist drie van de vier keer te winnen op Sportpark Goed Genoeg.

Dit seizoen ontmoetten de groenwitten en The Reds elkaar op 30 augustus in Haakbergen. De tweede wedstrijd van het seizoen vond plaats onder tropische omstandigheden. Op het bloedhete kunstgras van Sportpark Groot Scholtenhagen was HSC’21 in de eerste helft heer en meester, maar Jordi van Ek, Bas Postma en Erwin Nieuwboer (2x) sprongen slordig met de kansen om. Verder liet ‘stand in’ Laszlo Sandor zien, wat wij toen nog niet helemaal wisten, dat hij een uitstekende keeper is. In de tweede helft hing de vlag er compleet anders bij. AFC domineerde en maakte het de groenwitte defensie onder leiding van keeper Jeffrey Brammer af en toe knap lastig. 10 minuten voor tijd was het Pieter Koopman, nadat hij eerder de paal had geraakt, die 0-1 liet aantekenen. HSC’21 gooide begrijpelijkerwijs alles op de aanval en dat leverde veel ruimte en kansen op om de beslissende tweede goal te maken. Maar zoals vaker liep het anders. In de ‘dying seconds’ werd  een slecht verwerkte bal AFC fataal en kopte Cenk Urguz de voorzet van Jordi van Ek in de touwen. 1-1 derhalve, een stand die de verhoudingen over de hele wedstrijd recht deed.

Kijken we naar de resultaten in de eerste competitiehelft dan heeft HSC’21 het, na een zwak begin, behoorlijk goed gedaan. Met 19 punten en een elfde plaats is er in de komende 15 wedstrijden nog van alles mogelijk. De trots van Haaksbergen staat maar vier punten achter TEC, dat op de zevende, ‘tweede divisie plek’ staat. De groenwitten doen het net als AFC thuis heel goed. Vier keer werd gewonnen en vier keer gelijk gespeeld. Verloren werd er niet op Sport Groot Scholtenhagen. De grootste thuisoverwinning, 4-0, werd geboekt op Kon. HFC en dat is een mooie prestatie. Maar de grootste zege werd gerealiseerd in Friesland. SWZ Sneek ging met 0-7 kopje onder en dat is bijzonder. Met deze monsteroverwinning was het kruit overigens wel verschoten want alle overige wedstrijden buitenshuis werden verloren. De grootste nederlaag, 6-1, werd in Groesbeek geleden tegen De Treffers. HSC’21 herstelde zich  afgelopen week tegen EVV na een mindere periode tegen WKE (0-2), FC Lienden (1-1) en HBS (2-4). In Haaksbergen werd met 2-0 gewonnen van EVV door een score van Op den Kamp, die een voorzet van stef Ottink achter zijn eigen doelman werkte en een fraaie treffer van diezelfde Ottink. Daarna trok HSC’21 zich op z’n EVV’s massaal terug en was de Limburgse club niet in staat nog iets terug te doen.

In tegenstelling tot HSC’21 startte AFC wél overtuigend. Heel even stonden The Reds zelfs bovenaan de ranglijst, maar door een mindere periode waarin in Den Haag en Utrecht resp. verloren werd van HBS (3-1) en Magreb’90 (3-0) en thuis gelijk (0-0) werd gespeeld tegen EVV duikelde de selectie van trainer Bart Logchies een paar plaatsen omlaag. Geen groot probleem, al bleef het feit dat na de 1-4 zege in Emmem op koploper WKE uit niet meer gewonnen werd een beetje zorgelijk. Gelukkig werd zondag jl. de tweede uitzege behaald tegen SWZ Sneek. Deze overwinning kwam beslist niet makkelijk tot stand. SWZ kreeg vlak voor tijd nog enkele mooie kansen om de 2-3 achterstand teniet te doen, maar met enig geluk bleef AFC overeind. De beste wedstrijden van de The Reds waren beslist op Sportpark Goed Genoeg te bewonderen. De zeges op TEC (3-2), De Treffers (3-1), UNA (2-0) en VVSB (3-1) mochten er beslist zijn.

Wat gaat het zondag as. worden? AFC heeft op basis van de resultaten in de eerste competitiehelft de beste papieren. Thuis rijgen de overwinningen zich aaneen en wordt vaak met veel kracht en overtuiging gespeeld. HSC’21 wist uit alleen in Sneek te winnen en ging een af en toe op vreemde bodem lelijk onderuit. Maar of dit voorspellende waarde heeft kunnen we pas achteraf vaststellen. Het voorspellen van voetbaluitslagen is, zoals menig deskundige heeft ondervonden, een duivelse klus. Bovendien ontliepen AFC en HSC’21 elkaar niet veel in de aan het begin van de competitie in Haaksbergen gespeelde wedstrijd en zijn de doelcijfers (AFC: 28-23) HSC’21: 25-25) vrijwel hetzelfde. De groenwitte brigade van trainer Eddy Boerhof beschikt ook over een gevaarlijke aanval. Bas ter Hogt (7), Cenk Uguz (4), Rick Boumeister (3) en Stef Ottink (3) zijn stuk voor stuk in staat en wedstrijd te beslissen. Uitkijken geblazen. Maar als dát gebeurt hebben we beslist een goede kans om als runner up 2015 af te sluiten. Heel veel succes!

MvdW   

De pupil van de week is Wik Steeman. Wie is Wik? klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door De Kredieter