Voorbeschouwing AFC - FC Emmen

AFC hoopt op historische bekerwedstrijd tegen FC Emmen

Dinsdag 22 september (aanvang 17.00 uur) komt AFC in de tweede ronde van de KNVB-beker op sportpark Goed Genoeg uit tegen FC Emmen. Voor de eerste ronde waren beide teams vrijgesteld.
Op 18 oktober 1983 toen Emmen nog als amateurvereniging door het leven ging werden de degens al eens gekruist in dit bekertoernooi. De Drenten wonnen toen thuis met 3-0 van The Reds. Binnenkort dus een reprise, die een aantrekkelijke wedstrijd kan opleveren.
AFC en FC Emmen doen het in competitieverband op dit moment uitstekend getuige de derde plaats in de Topklasse van on eerste en de zevende plek in de Jupiler League van de Emmenaren. Bovendien gaat het niet zo maar om een wedstrijd. Het bereiken van de derde ronde is niet alleen in financieel opzicht de moeite waard. De beloning kan ook zo maar een duel inhouden tegen Ajax, PSV of Feyenoord. Een aanlokkelijk perspectief.

FC Emmen is dit seizoen goed begonnen en trekt daarmee de lijn door van het vorige seizoen toen Roda JC in de nacompetitie net even te sterk  bleek. Ondanks het bijna wetmatige gegeven dat de drie topscoorders Cas Peters (23 goals), Alexander Bannel (13) en Roland Bergkamp (12) naar elders (De Graafschap en Sparta Rotterdam) vertrokken, slaagde FC Emmen er voor dit seizoen in hiervoor in de plaats een aantal goede aanvallers aan zich te binden. Marnix Kolder, eerder actief bij Veendam, VVV en Go Ahead Eagles, en Rick ten Voorde, die weer terugkeerde op het oude nest, na een flinke uitstap bij RKC, NEC, NAC, Paderborn’07 en Dordrecht, zijn hiervan de bekendste spelers. Maar wij kennen vooral Erixon Danso, die vroeger in de AFC-jeugd speelde, en daarna o.a. uitkwam voor Ajax, Utrecht, Dordrecht en speelde in de Spaanse Segunda Division. De 26-jarige Erixon maakte in dit nog prille seizoen in competitieverband 3 doelpunten en is daarmee topscorer van FC Emmen, samen met Marnix Kolder,  die ook tot dit totaal kwam door het benutten van twee penalties.

FC Emmen begon de competitie sterk door bij FC Oss met 3-0 te winnen en thuis FC Dordrecht te verslaan met 1-0. Daarna volgden tegen Den Bosch (0-3) , Helmond Sport (0-1) en Telstar (1-2) drie nederlagen op rij. Het chagrijn werd vervolgens thuis weggespeeld tegen RKC Waalwijk, dat met maar liefst 6-1 werd verslagen. Afgelopen vrijdag werd in Breda knap gelijk gespeeld tegen NAC, dat pas in de slotminuten langszij kwam door een omstreden penalty. Trainer Marcel Keizer, die door zijn langdurige verblijf bij Argon en zijn periode hierna bij VVSB voor ons geen onbekende is, zal met deze twee laatste uitslagen erg blij zijn geweest. Het maakt zijn overgang van technisch manager van Cambuur aan het eind van vorig seizoen naar FC Emmen ongetwijfeld een stuk makkelijker. In ieder geval neemt Marcel Keizer, die ook zelf speelde bij FC Emmen,  de bekerwedstrijd tegen AFC zeer serieus gezien zijn aanwezigheid bij AFC-TEC en AFC-OJC Rosmalen.

Net als het team van Marcel Keizer gaat de ploeg van AFC-trainer Bart Logchies ongetwijfeld met optimisme de bekerstrijd aanstaande dinsdag tegemoet. Op een off-day na bij Kon. HFC is AFC het nieuwe seizoen overtuigend begonnen en is in de drie thuiswedstrijden nog zonder puntverlies. Anders dan vorig seizoen lijkt het scorend vermogen nu wat hoger te zijn en biedt de selectie in de breedte meer mogelijkheden. Gunstige omstandigheden dus in een zeer selectief en slopend seizoen, waar om iedere grasspriet geknokt zal worden in de Zondag Topklasse. In een seizoen ook waarin de bekerstrijd tegen FC Emmen als een welkome toetssteen  zal worden beschouwd om te zien waar de AFC-selectie tegen een hoger spelende ploeg toe in staat is.

Hoewel FC Emmen nooit in de Eredivisie speelde werden in de loop der tijd toch mooie successen behaald. Zo plaatsten de Drenten zich acht keer voor de nacompetitie en werd twee keer de kwartfinale van de KNVB-Beker gehaald. Gelet op alle bekerresultaten bestaat FC Emmen echter niet bekend als cupfighter. Meestal was sprake van een snelle uitschakeling. Dat zelfde geldt zeker ook voor AFC, dat vrijwel altijd het onderspit moest delven tegen een BVO. Dit met uitzondering van de bekerwedstrijden tegen Excelsior en FC Omniworld. Eredivisionist Excelsior werd op 17 augustus 1996 met 1-0 geklopt door een penalty van AFC-captain Roy Tular, die nu nog steeds nauw met AFC verbonden is als trainer van het tweede. Op 20 september 2005 werd in het Olympisch Stadion geschiedenis geschreven nadat AFC na 120 minuten bekervoetbal en een 1-1 stand (AFC-doelpunt Robert Gehring) de penalties beter wist te nemen dan de kersverse BVO FC Omniworld (nu Almere City).  Je zou ook kunnen zeggen dat onze keeper Edwin van Holten toen vrijwel niet te passeren was en na afloop als beloning bedolven werd onder de spelers en de ballenjongens van de C 1! Het was een heerlijke avond op Olympische grond.

Hoewel er niet gewonnen werd van een BVO zal ook de bekerwedstrijd tegen Vitesse op 8 oktober 1989  niet gauw vergeten worden. Een bewogen wedstrijd, waarin de vaste keeper Cees Thomas zwaar geblesseerd moest uitvallen. De tweede keeper Marcel van de Meent was ook geblesseerd waardoor ene Peter van Essen uit het vierde moest invallen. Peter keepte de wedstrijd van zijn leven en hield met zijn ploeggenoten het zeer sterke Vitesse, toen de nummer 2 van de eredivisie, na 120 minuten sportieve strijd op 2-2. Voor AFC scoorden Rene Pantinga en Orlandpo Patrick.  Uiteindelijk moest Peter, die nog 6 seizoenen de eerste keeper zou blijven van AFC 1, zwichten bij de afsluitende penalties. John van de Brom maakte toen de beslissende. Curieus genoeg miste Van den Brom aan het eind van dat seizoen in de bekerfinale tegen PSV in de allerlaatste seconde van de wedstrijd, oog in oog met Hans van Breukelen, de beslissende penalty.

Zo spannend kan dus het bekervoetbal af en toe zijn.  Laten we hopen dat dat dinsdag ook het geval zal zijn en dat nog heel veel jaren later over AFC-FC Emmen geschreven wordt als een van de hoogtepunten in de rijke geschiedenis van de AFC.  Heel veel plezier!

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Roemer van der Vlugt. Wie is Roemer? Klik hier.