Voorbeschouwing AFC - Excelsior M.

AFC STRIJDT TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS VOOR LAATSTE KANS

Zaterdag aanstaande ontvangen we Excelsior Maassluis. De Tricolores hebben een lastig seizoen achter de rug en hopen in de laatste competitiewedstrijd de zware nacompetitie te kunnen ontlopen door een mooi resultaat tegen AFC. Maar dan moet TEC in Tiel wel ‘meewerken’ tegen Scheveningen, dat zich vorige week veiligstelde door een zege op IJsselmeervogels. De Vogels moeten nu het vege lijf zien te redden in de al genoemde nacompetitie. Dat wil de laatste (?) Algeheel Amateurkampioen (2016) dus zien te voorkomen. Excelsior treft het niet dat ook AFC zaterdag vandaag vol aan de bak moet om kampioen te worden. En net als Excelsior heeft ook AFC het niet meer in eigen hand. Koploper Katwijk is na winst op Spakenburg opnieuw kampioen. Maar het kan ook anders lopen als Spakenburg op Sportpark De Krom weer eens in ‘FC Utrecht-vorm’ steekt.  AFC kan daarover meepraten. Onlangs werd op Sportpark Genoeg verloren van De Blauwen.

Zoals gezegd kent Excelsior Maassluis een moeizaam seizoen. In de eerste periode was hiervan nog niet veel van te merken getuige de achtste plaatst op de ranglijst na twaalf wedstrijden en overwinningen op Rijnsburgse Boys en Katwijk. In de tweede periode werd maar één keer gewonnen (van IJsselmeervogels) en eindigde Excelsior in dit tussenklassement op een voorlaatste plaats. In de derde periode ging het weer iets beter, maar niet goed genoeg om uit de gevarenzone te komen. Dit ondanks het feit dat de laatste 2 wedstrijden gewonnen werden: van OFC met 3-1 en van Jong Sparta met 3-2. Tegen OFC scoorden Giovanni de Fonseca (2x) en Pieter Langedijk voor de Tricolores, tegen Jong Sparta Rodovan Ouali, Pieter Langedijk en Bram Wennekers. Oud-prof Langedijk, die in 2022 met succes de overstap maakte van IJsselmeervogels, en Wennekers zijn de topscorers van Excelsior met resp. 17 (!) en 8 doelpunten.

Dan AFC dat in de laatste wedstrijd van dit seizoen aantreedt als runner up met een gelijk aantal punten als koploper Katwijk, maar helaas wel met een minder doelsaldo (8 goals verschil). Wie had dat een dag of acht geleden gedacht? De KNVB-directie was al in Oostzaan aanwezig om AFC de schaal uit te reiken mits de nummer 2 Rijnsburgse Boys en de nummer 3 Katwijk zouden verliezen van resp. FC Lisse en Jong Volendam, en koploper AFC  zou winnen van het al gedegradeerde OFC. Regerend kampioen Katwijk had op papier nog de zwaarste tegenstander, maar slaagde vorige week zaterdag voor het zenuwslopende examen door met 2-0 van Lisse te winnen. Jong Volendam en AFC zakten voor het examen door resp. met 4-3 te verliezen van Jong Volendam en met 1-1 gelijk te spelen tegen OFC. Een gigantische teleurstelling voor de Uien en The Reds, want hier had toch niemand rekening mee gehouden. Voor wat betreft ons aller eerste: het was aanvallend, zoals in de gehele derde periode, niet doortastend genoeg. Per saldo waren er kansen genoeg in Oostzaan, waaronder enkele uit de categorie ‘niet te missen’. Het zat ook bepaald niet mee, want één van de twee penaltymomenten had zeker gehonoreerd mogen worden. Nu werd het na een 1-0 achterstand bij rust slechts 1-1 door een formidabel doelpunt van invaller Soufiane Hetli en dat was te weinig tegen een al gedegradeerde tegenstander die voor iedere bal knokte en zo herinneringen opriep aan de wedstrijden in het verleden tussen DWV en AFC. Noord tegen Zuid, altijd een strijd op zich.

Wat gaat het zaterdag worden? We hebben al geschetst dat beide ploegen een overwinning hard nodig hebben om zicht te houden op resp. het kampioenschap en een langer verblijf in de Tweede Divisie. Daar zit dus het verschil niet in. Verschil is er natuurlijk wel als we kijken naar winst-, verlies- en doelcijfers dit seizoen. AFC won in totaal 20 keer, Excelsior 10 keer, AFC verloor 5 maal, Excelsior 15 maal. De Tricolores maakten 30 goals minder dan The Reds en kregen 37 doelpunten meer tegen. Sinds de start van de Tweede Divisie speelden AFC en Excelsior Maassluis 11 keer tegen elkaar. The Reds wonnen 7 maal, 3 keer werd het gelijk en 1 maal wist de Algeheel Kampioen van 2016 thuis te winnen. Op 2 december jl. ontmoetten wij Excelsior voor de eerste keer dit seizoen in Maassluis. Op een steenkoud Sportpark Dijkpolder speelde de ploeg van trainer/coach Benno Nihom één van zijn beste wedstrijden. Excelsior, toen nog gecoacht door Dogan Corneille, in april van dit jaar opgevolgd door onder 21 trainer Steye Jacobs, kwam er nauwelijks aan te pas. Voor rust scoorden Joël Tillema uit een penalty na een overtreding op Splinter de Mooij. Splinter kopte hierna het tweede doelpunt in de touwen. Na een dwarrel bal van Carlito Fermina werd het in de 45e minuut 1-2. Direct na rust was het 1-3 door een doelpunt van Melvin Platje en was de hartverwarmende wedstrijd in de vrieskoude beslist. En hoewel het hierna kansen en mogelijkheden regende voor The Reds werd nog maar 1 doelpunt toegevoegd aan het totaal. Dit door een fraaie lob van Joël over de boomlange Tom Boks, die we ook nog kennen als keeper van Kon. HFC. Vorig seizoen waren we Excelsior ook op Sportpark Goed Genoeg de baas. Toen werd het 2-1 (doelpunten AFC: Guus van Weerdenburg en Splinter de Mooij, Excelsior M: Baset Moshtaq).

Als we dit alles in ogenschouw nemen start AFC zaterdag vandaag als favoriet, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Excelsior Maassluis zal alles op alles zetten. Bovendien is het noodzakelijk om niet alleen kansen te creëren, maar ze ook te benutten. Als die draad door onze jongens weer wordt opgepakt maken we een goede kans en moeten we vervolgens duimen dat het toch nog goed komt. Succes!

MvdW