Voorbeschouwing AFC - EVV

Ontketend AFC hoopt zich veilig te spelen tegen EVV

Onder toeziend oog van een kleine AFC-delegatie speelden USV Hercules en EVV afgelopen zondag een inhaalwedstrijd in Utrecht. Op Sportpark Voordorp boekte Hercules een heel belangrijke 2-0 overwinning. De in dit seizoen in de Topklasse debuterende oude dame (1885) speelde zich hierdoor in zwart-wit tenue zo goed als veilig. De Echter Voetbal Vereniging, die zondag aanstaande op bezoek komt bij AFC, is dat al een tijdje. De enige Topklasser die Limburg rijk is staat 8e met 42 punten.

Na 28 wedstrijden is onderaan de ranglijst alleen de 13e P/D plek nog vacant. De nummers 14 t/m 16 die rechtstreeks degraderen zijn inmiddels bekend. ADO’20, Leonidas en EDO gaan volgend seizoen verder in de Hoofdklasse. Vier verenigingen komen nog in aanmerking voor de 13e plek, die voor betreffende vereniging er toe leidt dat tot eind mei, mogelijk begin  juni gevoetbald moet worden. Dat wil je alleen om die reden al niet. Met nog 2 wedstrijden te gaan lijken OJC Rosmalen en, zoals gezegd Hercules met 38 punten veilig. HSC’21 en AFC met 36 zeker niet, en HBS met 34 al helemaal niet. HBS speelt nog thuis tegen UNA, dat nog kampioenskansen heeft, en reist voor de laatste wedstrijd tegen VVSB af naar Noordwijkerhout, HSC’21 krijgt  kampioenskandidaat nummer één FC Lienden op bezoek en ontmoet daarna Leonidas in Rotterdam en AFC speelt na het treffen met EVV de laatste wedstrijd in Groesbeek tegen De Treffers. Een spannend slot dus na een super zwaar seizoen in een klasse met de aller zwaarste degradatieregeling die de KNVB in zijn soms onnavolgbare wijsheid kon verzinnen.

EVV verloor dus afgelopen zondag van Hercules en dat was op basis van de gehele wedstrijd volkomen terecht. De eerste helft was nog redelijk in evenwicht, maar in de tweede helft was Hercules, dat zijn beste 5 spelers naar Spakenburg, IJsselmeervogels, FC Lienden en nieuwbakken Topklasser SteDeCo ziet vertrekken, de bovenliggende partij.
In de eerste helft had de ploeg uit Echt verschillende kansen om niet met een achterstand de rust in te gaan, maar de voorhoede toonde zich niet slagvaardig genoeg. Het is in feite het hele verhaal van EVV-seizoen, waarin het team van trainer Leo Beckers maar zeer moeizaam weet te scoren. Dat heeft veelt te maken met de afwezigheid van  de geweldige goaltjesdief Jeroen Evelein, die voor lange tijd uitgeschakeld is door een knieblessure. Michèle Meerburg en Tim Blätter, vorig seizoen samen nog goed voor 24 treffers, vertrokken uit Echt naar resp. het Belgische Visé en Chevremont.  Chefrino Eind, Rick Verbeek, afkomstig van De Treffers, en Yael Heatubun zorgen dit seizoen met resp. 8, 7 en 6 doelpunten grotendeels voor de magere productie van de blauw-witten. EVV maakte tot nu 30 doelpunten, het laagste aantal van de gehele Topklasse. Daar staat tegenover dat EVV maar 27 doelpunten incasseerde, geen enkele topklasser deed dat de trots van Echt na. De zeer hechte defensie wordt geleid door de ervaren keeper Michel Vercruysse die bijzonder lastig te passeren is.

In de afgelopen jaren ontmoetten AFC en EVV elkaar 9 maal. AFC won 3 keer, speelde 4 maal gelijk en verloor 2 keer. Ook de doelcijfers 14-13 in Amsterdams voordeel laten geen groot verschil zien. De meeste punten pakten The Reds in Echt, thuis was de levensgevaarlijke counter van EVV ons wel eens te machtig.
Dit seizoen werd op 16 september in Limburg van EVV met 1-2 gewonnen. Daan Sutorius en Jonathan Richard scoorden voor de AFC. Twee seizoenen eerder werd ook in Echt gewonnen. AFC moest winnen om aan degradatie te ontkomen, EVV ging nog voor de periodetitel. Het werd op 21 april 2013 een heroïsche strijd met alles d’r op en d’r aan die in de 90e minuut beslist werd door een penalty van Magid Jansen. De ontlading was zeer groot. De meegereisde AFC-supporters stortten zich ‘en masse’ in elkaars armen.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? De laatste thuiswedstrijd tegen EVV werd door AFC met 2-0 gewonnen op 17 november 2013 met  scores van Tim Wulffraat en Joost Hey. Dit seizoen doen onze jongens het na de winterstop onder regie van Stanley Menzo  heel goed. Er wordt met veel inzet en concentratie gespeeld. Ondanks een beperkt  aantal doelpunten en veel blessureleed werd 5 keer gewonnen, 6 maal gelijk gespeeld en maar 1 keer verloren. Het zijn zeer sprekende cijfers, net als de koppositie in de derde periode.
EVV wist na de winterstop ook 5 keer te winnen, maar verloor 3 keer.  Hoe dan ook: EVV is en blijft een gevaarlijke tegenstander die uitstekend kan verdedigen en knap countert. Het is vanaf minuut één dus oppassen geblazen. Spannend wordt het zeker. Hopelijk is de feestvreugde na afloop net zo groot als op 21 april 2013 in Echt.  Mis het niet. Het kan zondag ‘zo maar’ gebeuren.

MvdW

De pupil van de week is Noah Schiering. Weten wie Noah is? klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door Centralpoint.nl