Voorbeschouwing AFC - EDO

Strijdvaardig AFC gaat voor de belangrijke winst tegen EDO

Zondag aanstaande komt de Haarlemsche FC Eendracht Doet Overwinnen op bezoek. AFC-EDO, niet zo maar een wedstrijd.
Drie wedstrijden voor het eind van de competitie moeten onze jongens nog hard knokken voor lijfsbehoud. Door de enorme concurrentie onderaan de ranglijst is ieder punt van groot belang. HSC’21 (36 punten), OJC Rosmalen (35), HBS (34), AFC (33), Hercules (32, met nog een inhaalwedstrijd tegen EVV te goed) en ADO’20 (27) zitten nog midden in de degradatierace. Leonidas, dat afgelopen zondag ADO’20 in Heemskerk klopte, lijkt met 23 punten inmiddels  kansloos. EDO degradeerde reeds op 29 maart na een 3-0 verlies tegen HBS in de roemruchte Bosjes van Pex.
Mede door het feit dat het kampioenschap nog lang niet beslist is, staan er in de komende weken nog heel wat cruciale wedstrijden op het programma, te beginnen  zondagmiddag als wij op de dijk of tribune teletekstpagina 834 raadplegen over de stand van zaken bij VVSB- Hercules, EVV-OJC Rosmalen, UNA-ADO’20, FC Lienden-HBS en De Treffers-HSC’21. Super spannend!

Debutant EDO heeft het dus niet gered in de Topklasse. Via de nacompetitie promoveerden de Haarlemmers  naar het hoogste amateurniveau, maar deze opgave  bleek na verloop van tijd veel te zwaar. De ploeg van trainer Roy van der Mije won tot nu toe slechts 2 keer en speelde 6 maal gelijk. De overige 19 wedstrijden gingen verloren. Toch had EDO een vliegende start door de eerste wedstrijd te winnen van de Zondagkampioen van Nederland. Op het Noordersportpark werd AFC met 1-0 verslagen en die winst was beslist verdiend. Vooral in de eerste helft was EDO de bovenliggende ploeg. Dit overwicht werd uitgedrukt in een doelpunt van Fabian Willemze, die het meest alert reageerde bij een corner die bleef ‘hangen’ in het vijfmetergebied.
In de tweede helft probeerden de Reds de bakens tevergeefs te verzetten. Enkele acties van Melvin Grootfam stierven helaas in schoonheid. De terecht luid door EDO bejubelde zege  kreeg een mooi vervolg in de Betuwe waar EDO tegen FC Lienden met 1-1 gelijk speelde. Maar daarna zette de negatieve spiraal zich in, mede door blessures van spits Willemze en later van keeper Kenny Heemskerk. EDO trachtte via het aantrekken van de ons welbekende Jamal Dibi weer in het winnende spoor terecht te komen, maar deze transfer pakte niet goed uit. Na een korte periode vertrok Dibi weer.

Afgelopen zondag speelde EDO thuis tegen het ook in de Topklasse debuterende OJC Rosmalen. Ondanks de belabberde positie op de ranglijst maakten de Haarlemmers het de Rosmalenaren knap lastig. Na een 1-0 voorsprong van EDO via Sven Berntzen, kwam OJC met veel moeite langszij en wist pas in de 90e minuut de winnende treffer te maken. Zo zwak is EDO dus beslist niet. AFC verloor dit seizoen 2 keer van OJC Rosmalen, dat in het eerste deel van de competitie nog bovenaan stond.
Opperste concentratie en maximale inzet zijn zondag vereist, zeker omdat AFC dit seizoen door een volle ziekenboeg het net niet makkelijk weet te vinden. Zondag jl. scoorden Joshua Patrick en Marien Willemsen in Haaksbergen en dat was boven het gemiddelde. Jammer genoeg was deze productie niet voldoende voor 3 punten, want HSC’21 maakte na een enerverende strijd ook 2 doelpunten. Een 2-2 gelijkspel dus, zeker niet slecht in deze altijd lastige, maar nooit verloren uitwedstrijd in het verre oosten, maar toch ook een beetje teleurstellend, gegeven het numerieke overwicht van AFC gedurende een groot deel van de wedstrijd.

Al met al doen onze jongens het onder regie van Stanley Menzo na de winterstop heel goed. Er werd in deze periode 4 keer gewonnen, 6 keer gelijk gespeeld en slechts 1 keer verloren. EDO won na de winterstop alleen van ADO’20 in Heemskerk. In Cuijk en in Haarlem werd gelijk gespeeld tegen JVC Cuijk en Leonidas. De andere 8 wedstrijden werden verloren. Op basis van deze resultaten  zou ons strijdlustige  eerste zondag op Sportpark Goed Genoeg de buit binnen kunnen halen, maar het moet nog wel ‘even’ gebeuren. Heel veel succes. Hopelijk kunnen onze jongens in deze uiterst belangrijke wedstrijd rekenen op veel supporters. Dat helpt zeker. Zeg het voort!

MvdW

De pupil van de week is Walt Brender à Brandis. Weten wie Walt is? klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door Patrick Springintveld (ING Private Banking)