Voorbeschouwing AFC - De Treffers

AFC GAAT TEGEN DE TREFFERS VOOR VIERDE THUISOVERWINNING

Zondag aanstaande ontvangt AFC Sportvereniging De Treffers in de zevende competitieronde van de Zondag Topklasse. De Roodzwarten uit Groesbeek zijn al jaar en dag een begrip in het amateurvoetbal. Vanaf 1974 speelt deze vereniging zonder onderbreking op het hoogste amateurniveau en met het meeste succes van alle clubs. De laatste jaren heeft een andere vereniging uit Groesbeek De Treffers in sportief opzicht overtroefd. Inmiddels speelt Achilles’29 met wisselend succes in de Jupiler League.

De Treffers is dit bijzondere seizoen gestart als de grote favoriet voor de titel. In een op de AFC-site gepubliceerde prognose wordt de algeheel amateurkampioen van 1991 en 1998 met stip als nummer één genoemd, gevolgd door UNA, AFC, FC Lienden, Kon. HFC, VVSB en EVV. De hoge verwachtingen worden mede ingegeven door de vlekkeloze voorbereiding van De Treffers op dit seizoen. Van de zeven oefenwedstrijden werden er zes gewonnen. Alleen tegen Jong Ajax werd gelijk gespeeld (1-1). De uitgebreide oefencampagne was ongetwijfeld nodig omdat De Treffers de selectie, al dan niet uit nood geboren, vrijwel geheel vernieuwde.  De belangrijkste aanwinst was ongetwijfeld spits Wesley Meeuwsen, die van OJC Rosmalen overkwam. Meeuwsen, die het vorig seizoen AFC nog knap lastig maakte, moet de naar Roda JC vertrokken spits Santiago Palacios doen vergeten. Geen makkelijke opgave want vorig seizoen maakte Palacios maar liefst 27 (!) doelpunten. Op de valreep trok De Treffers ook verdediger Charles Kazlauskas nog aan. Deze Amerikaanse prof met Litouwse roots  speelde o.a. bij NEC en Helmond Sport 350 wedstrijden in het betaalde voetbal. Verder kwam Twan Smits over van Achilles ’29. Omgekeerd verwisselden Barry Beijer en Eef van Riel het roodzwarte shirt voor het zwartwitte van Achilles’29. Jim van Alst en Jos Peltzer vertrokken naar IJsselmeervogels en RKC Waalwijk. Met al deze mutaties een hele puzzel voor de nieuwe trainer Anton Janssen, die we als trainer van o.a. NEC kennen, maar die als speler furore maakte door in 1988 de beslissende penalty binnen te schieten in de door PSV gewonnen Europa Cup 1 finale.   

In de competitie heeft De Treffers de favorietenrol nog niet kunnen waarmaken. Weliswaar werd thuis op sportpark Zuid de openingswedstrijd tegen HBS met 3-0 gewonnen (Meeuwsen scoorde al in de eerste minuut), maar daarna werd in Emmen met 3-2 verloren van WKE, met 3-0 verloren van SZW in Sneek en werd thuis met 0-1 verloren van FC Lienden. In Echt werd vervolgens knap gewonnen (0-1) van EVV, waarna  het altijd lastige VVSB in Groesbeek met 1-3 de sterkste bleek. Zes punten uit zes wedstrijden, acht punten minder dan koploper UNA, dat valt voor de ambitieuze Groesbekers natuurlijk niet mee. Maar het seizoen is nog pril en er kan natuurlijk nog van alles gebeuren in de komende vierentwintig wedstrijden. De selectie van De Treffers is breed en met Rick Verbeek (overgekomen van EVV) en Robert Mutzers (vv Dongen) heeft trainer Janssen, naast Meeuwsen, een paar gevaarlijke aanvallers tot zijn beschikking.

AFC is de competitie goed begonnen en staat na zes wedstrijden op een gedeelde tweede plaats. Op een off-day na in Haarlem tegen Kon. HFC mogen de prestaties er beslist zijn. De wedstrijd van afgelopen zondag in Emmen bevestigde dat ons eerste op de goede weg is. Na de terechte, maar ook wat ongelukkige rode kaart voor WKE, werd de numerieke meerderheid door The Reds goed benut in de tweede helft en was de 1-4 winst op sportpark Grote Geert op de verrassende koploper WKE zeer verdiend. Bijzonder zuur was wel het uitvallen van spits Koen Bosma, die door een fikse blessure de komende weken niet beschikbaar is. Daarmee voegt Koen zich bij onze andere spitsen Tim Wulffraat, Pepijn Kluin en Pepijn Veerman die al een hele tijd door blessures passief moeten toekijken. Hopelijk zien we dit trefzekere viertal op redelijk korte termijn weer helemaal fit terug op het veld.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Wordt de vierde thuiszege behaald? Als we naar de onderlinge resultaten kijken maakt ons eerste een behoorlijke kans. In de Topklasse werd op sportpark Goed Genoeg nog niet verloren van De Treffers. Vier keer werd in de afgelopen jaren gewonnen en een maal werd het gelijk. Vorig seizoen werd het 2-1 voor The Reds. De AFC doelpunten waren op 7 september 2014 van Jonathan Ritchard en Pepijn Veerman. Op sportpark Zuid doet AFC het overigens een stuk minder. Slechts één keer werd in Groesbeek gewonnen en dat was op 10 mei 2015, de slotdag van de competitie toen onze jongens nog moesten knokken tegen degradatie. Het was een meeslepende wedstrijd die we niet snel zullen vergeten. De 0-1 winst (doelpunt Mitchell Theuns) werd tot laat gevierd in het gezellige clubhuis van De Treffers.

Zondag ontmoeten we De Treffers dus opnieuw en wordt het ongetwijfeld een super spannende wedstrijd, die onze voetbalvrienden uit Groesbeek beslist zullen willen winnen. In Echt werd gewonnen van het altijd lastige EVV, waarom dan niet in Amsterdam van AFC? We zullen het allemaal zien en vertrouwen er op dat ons eerste de vorm kan vasthouden, die er voor zorgde dat we op dit moment in de voorste linie mee doen. Als dat lukt kan het een succesvolle middag worden. Komt dat zien!

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Maas Castelein. Wie is Maas? Klik hier

De wedstrijdbal wordt aangeboden door Frank Sterel van Sterel c.s., Notariaat, Estate Planning & Mediation