Voorbeschouwing AFC - De Treffers

AFC EN DE TREFFERS STRIJDEN OM DE KOPPOSITIE

Aanstaande zaterdag komt De Treffers op bezoek en dat is een mooie tegenstander om het jaar mee af te sluiten. De Roodzwarten presteren dit seizoen boven verwachting en maken net als HHC Hardenberg en AFC deel uit van de kopgroep in de Tweede Divisie. De Treffers en AFC hebben een lang verleden in het Zondagvoetbal en staan op de Eeuwige Ranglijst van alle Zondagverenigingen op de eerste (De Treffers) en tweede (AFC) plaats. Door de regionale indeling van het amateurvoetbal toentertijd spelen de The Reds en de Roodzwarten pas sinds de komst van de Topklasse en later de Tweede Divisie regelmatig tegen elkaar. Een mooie ‘bijvangst’ van de in 2010 verordonneerde piramidisering van het amateurvoetbal die Noord- en Zuid-Nederland heeft beroofd van topvoetbal bij de amateurs en de Bollenstreek van een unieke competitie.

In competitieverband kwamen AFC en De Treffers 25 keer tegen elkaar uit. Dertien keer was AFC de sterkste, achtmaal De Treffers en vier keer werd het gelijk. In de beginjaren kon AFC vrijwel nooit winnen van De Treffers, zeker als in Groesbeek moest worden gespeeld. De laatste jaren zijn de rollen omgedraaid. Sinds de komst van de Tweede Divisie won AFC zes van de elf wedstrijden, werd het driemaal gelijk en werd door The Reds twee keer verloren. De laatste wedstrijd in Amsterdam op 8 april 2022 eindigde met een 1-0 overwinning voor AFC, waardoor de degradatiezorgen van De Treffers toen nog groter werden. Maar door een fantastische eindsprint bleef de Algeheel amateurkampioen van 1991 en 1998 gelukkig voor de Tweede Divisie behouden. Wat betreft de wedstrijd herinneren we ons de fraaie goal van Thomas Verhaar, die de bal van buiten het strafschopgebied in de bovenhoek krulde.
Dit seizoen ontmoetten De Treffers en AFC elkaar in Groesbeek voor de openingswedstrijd. Al na zes minuten stond de thuisploeg van nieuwe trainer Lee-Roy Echteld met 1-0 voor na een goal van Willem den Dekker uit een corner. Vlak voor rust werd het 2-0 via een door Brian Campman benutte penalty. In de 87e minuut kwam AFC nog op 2-1 na een fraaie vrije trap van Dalian Maatsen van grote afstand. Even was het nog heel spannend, maar de gelijkmaker bleef uit.

Sinds de openingswedstrijd is het beide clubs goed gegaan getuige de eerste en derde plaats op de ranglijst. Na de winst op AFC won De Treffers nog vier wedstrijden op rij en stond in deze periode op kop. Uit tegen Katwijk werd het vervolgens 0-0, waarna thuis tegen het altijd lastige Kon HFC tegen de eerste nederlaag werd aangelopen. Na dit verlies verloor De Treffers nog twee keer. Maar sinds 8 oktober jl. bleven de Roodzwarten acht keer ongeslagen met o.a. knappe zeges op Kozakken Boys, Noordwijk, Scheveningen en Quick Boys. Afgelopen zondag werd in Oostzaan gelijk gespeeld tegen hekkensluiter OFC.  Jordy Thomassen maakte de openingstreffer in de eerste helft op aangeven van Brian Campman. In het tweede bedrijf kwam OFC op gelijke hoogte. Ondanks een flink aantal kansen over en weer bleef het 1-1 en raakte De Treffers door dit puntverlies de koppositie kwijt aan The Reds.

AFC trok onder regie van de nieuwe trainer Benno Nihom na het verlies in de openingswedstrijd tegen De Treffers een beentje bij en bleef daarna zes keer ongeslagen. In deze periode werd thuis gewonnen van Katwijk en Rijnsburgse Boys en dat gaf de AFC-burger de nodige moed. Na verlies in Werkendam tegen Kozakken Boys is AFC sinds 5 oktober al negen wedstrijden ongeslagen. Aan de mooie reeks van zes overwinningen op rij kwam onlangs een eind door een 3-3 gelijkspel tegen OFC, dat in de laatste drie minuten van de extra tijd wist te scoren, dit nadat AFC een flink aantal kansen had laten liggen om de 3-1 stand een nog mooier aanzien te geven. Gelukkig had dit bizarre puntverlies afgelopen zaterdag geen invloed op het spel van The Reds in Maassluis. Onze jongens speelden een uitstekende wedstrijd en waren Excelsior de gehele wedstrijd de baas. Met 1-4 kwamen de Tricolores nog goed weg.

We kunnen samenvattend vaststellen dat de ploegen van Lee-Roy Echteld en Benno Nihom op dit moment in grote vorm verkeren. De Roodzwarten uit Groesbeek eindigden vorig seizoen op een dertiende plaats en hebben dus grote stappen gemaakt met een selectie die maar weinig nieuwe gezichten telt. Chapeau! De aanval is een belangrijk wapen van De Treffers getuige de 32 doelpunten tot nog toe. Oud-prof Jordy Thomassen (10), Coen Maertzdorf (4), Gavin Vlijter (4), Raymond Gyasi (3) en middenvelder Willem den Dekker (3) nemen het leeuwendeel van de doelpunten voor hun rekening. Achter zit het goed dicht bij De Treffers met maar 19 tegengoals. Keeper Niels Kornelis staat al tien jaar onder lat bij de Roodzwarten. Robin Janssen overtreft hem nog, de middenvelder speelt al sinds 2008 in het eerste van De Treffers.

Bij AFC zien de doelcijfers er nóg een tikkeltje beter uit dan bij De Treffers. Na een beetje stroeve start begint de aanval van The Reds op volle toeren te draaien. Met 38 goals doen alleen HHC Hardenberg en Quick Boys het met 40 goals iets beter. Topscorer op dit moment is Melvin Platje met 9 doelpunten, Raily Ignacio (8), Splinter de Mooij (7) en Joël Tillema (6) wisten het doel ook goed te vinden. Raily tekent wel voor de meeste assists: acht! Met maar 16 tegengoals doet onze verdediging het ook prima de luxe. Het is de minst gepasseerde van de Tweede Divisie. Een dikke pluim voor o.a. keeper Gijs van Zetten, die Patrick Zonneveld aan het begin van het seizoen moest vervangen en sindsdien tussen de palen staat.

Wat gaat het zaterdag worden? Sluiten we 2022 winnend af of stappen onze vrienden uit Groesbeek met één of meer punten de bus in? Blijft AFC de nummer één, is De Treffers opnieuw koploper of is HHC de lachende derde? Het zal erom spannen. Vorig seizoen waren we de Roodzwarten op ons sportpark maar nauwelijks de baas. Ook nu zal er niet veel verschil zijn tussen beide ploegen. We kijken reikhalzend uit naar zaterdag voor een geweldige wedstrijd tussen twee zondag kampioenen. Veel plezier! 

MvdW