Voorbeschouwing AFC - De Treffers

AFC en De Treffers willen heel graag weer eens winnen

Woensdag spelen we op Goed Genoeg de inhaalwedstrijd tegen De Treffers. Onze vrienden uit Groesbeek gaat het de laatste tijd niet voor de wind. De laatste overwinning dateert van 19 februari 2022. Daarna werd zeven keer verloren en één keer gelijk gespeeld. Uiteraard zien we dat terug op de ranglijst. Stonden de rood-zwarten op 19 februari nog op een tweede plaats met 26 punten, nu inmiddels op de twaalfde plaats met 27 punten, maar drie punten meer dan Kozakken Boys, dat 15e en dus onder de p/d streep staat. Afgelopen zaterdag speelde De Treffers tegen TEC, dat ook in de gevarenzone staat. In Tiel werd eerder dit seizoen met 4-0 gewonnen, nu ging de ploeg van hoofdtrainer François Gesthuizen met dezelfde cijfers op Sportpark Zuid ten onder tegen een tegenstander die zich in de winterstop versterkte met maar liefst acht spelers, waaronder oud-prof Mohamed el Makrini. De Treffers was op eigen veld volkomen kansloos tegen TEC en dat, gekoppeld aan de slechte reeks resultaten daarvoor, koste Gesthuizen de kop. Nog niet duidelijk is wie hem gaat opvolgen. Assistent-trainer Mark Vaessen in ieder geval niet want hij verklaarde zich solidair met Gesthuizen. Wie de nieuwe hoofdtrainer ook wordt van De Treffers, het is de derde in zeven maanden. Jan de Jonge begon aan het seizoen, maar koos eind oktober voor een avontuur in Turkije, als assistent-trainer bij Samsunspor. De Treffers aast nu op een trainer die een schokeffect teweeg kan brengen. De technische leiding is op zoek naar een leider, motivator, die de vrije val een halt kan toeroepen. Te beginnen natuurlijk tegen AFC.

Het wordt woensdag in alle opzichten een spannend duel, want ook AFC heeft wel wat recht te zetten. De laatste twee wedstrijden werden verloren van Jong Sparta en Jong Volendam. Twee belofteteams dus die de door blessures gehavende ploeg van trainer Ulrich Landvreugd de maat namen. Tegen de Spartanen stonden onze jongens bij rust 0-3 achter ondanks een veldoverwicht. In het tweede bedrijf werd het al snel 2-3, probeerde AFC van alles en nog wat, maar bleven de Rotterdammers niet zonder geluk overeind. Afgelopen zaterdag was er alleen in het eerste half uur voor AFC zicht op een goed resultaat. De jonge wijdbroeken waren daarna de baas op het veld en wonnen volkomen verdiend met 2-0 in het ijskoude KRAS-stadion. Anders dan in de wedstrijd tegen Jong Sparta kon AFC geen vuist maken in Volendam. Door deze twee nederlagen maakte AFC een flinke duikeling op de ranglijst en staat nu vijfde met elf punten achterstand op koploper Katwijk, die na de winterstop ook flink wat punten morst. Had de regerend kampioen de laatste twee wedstrijden gewonnen dan bedroeg de achterstand op Katwijk maar twee verliespunten. Maar aan ‘hadden’ hebben we niets, we moeten nu weer verder met waar we o.a. tegen Kozakken Boys ((4-1), Spakenburg (5-1) en Noordwijk (4-1) mee bezig waren. En we herinneren ons ook nog de oefenwedstrijd tegen NEC en de bekerstrijd tegen Heerenveen waar onze jongens hun klasse toonden. Hopelijk hebben ze die vorm weer snel te pakken, te beginnen tegen De Treffers waar we sinds de komst van de Zondag Topklasse en daarna de Tweede Divisie met veel plezier tegen voetballen.

Sinds 2010 ontmoeten we De Treffers in competitieverband. In totaal werden 23 duels uitgevochten, 12 keer was AFC de sterkste, 7 keer won De Treffers, vier maal werd het gelijk. Wat vooral opvalt is dat AFC in de beginjaren nauwelijks kon winnen van De Treffers, zeker als in Groesbeek moest worden aangetreden.. De laatste jaren zijn de rollen volkomen omgekeerd. Sinds de komst va n de Tweede Divisie won AFC 6 van de 10 wedstrijden, werd het drie maal gelijk en werd 1 keer verloren. Dit seizoen ontmoetten De Treffers en AFC elkaar op 29 augustus 2021. In Groesbeek werd het toen 1-1 in een spannende wedstrijd. Jordy Thomassen scoorde in een gelijk opgaande eerste helft, na de thee was AFC sterker maar kwam niet verder dan een snelle goal van Splinter de Mooij. Melvin Grootfaam, schot op de lat, en Raily Ignacio, afgekeurd doelpunt, waren dicht bij de winnende goal, maar die kwam er helaas niet. Opvallend is dat AFC toen speelde met Kenny Teijsse, Raily Ignacio, Tim Linthorst, Oussama Siali en Koen Wesdorp, spelers die de afgelopen weken niet beschikbaar waren.

Wat gaat worden aanstaande woensdagavond tussen de nummers één en twee van het Nederlandse zondagamateurvoetbal? De Treffers wil dolgraag de negatieve reeks doorbreken met een daverend resultaat en ook AFC heeft wel het een ander recht te zetten. Kijkend naar de ranglijst, behaalde punten én doelcijfers zijn de Reds favoriet. Vooral de doelcijfers springen in het oog. AFC maakte er 40 en kreeg 26 goals tegen, De Treffers scoorde 22 keer en kreeg 29 doelpunten tegen. Het probleem bij onze rood-zwarte vrienden zit dus in de lage productiviteit. Teije den Den, die vorig seizoen nog bij Kozakken Boys speelde en de ervaren oud-prof Jordy Thomassen (237 wedstrijden in het betaalde voetbal) maakten 11 van de 22 goals voor De Treffers. Bij AFC werden de meeste goals gemaakt door Raily Ignacio (11), Splinter de Mooij (8) en Joël Tillema (5). Daniël Zoutberg, speler van AFC onder 21, die enkele malen Raily verving, maakte er drie en loopt daarmee 1 op 1. Goed gedaan. Desondanks hopen we natuurlijk op een snelle rentree van Raily, die sinds zijn komst halverwege het seizoen 2017-2018 van Kozakken Boys naar AFC met 70 goals een grote bijdrage heeft geleverd aan het succes van de regerend kampioen. Laten we woensdagavond in ieder geval hopen op een geweldige wedstrijd met een heleboel doelpunten en prachtig voetbal zoals De Treffers en AFC zo vaak hebben laten zien. Succes!

MvdW