Voorbeschouwing AFC - De Treffers

AFC GAAT TEGEN DE TREFFERS VOOR EERSTE  THUISZEGE IN TWEEDE DIVISIE

Zondag aanstaande ontvangen wij De Treffers uit Groesbeek. Zeker geen onbekende tegenstander, want sinds het seizoen 2010-2011 komen AFC en De Treffers elkaar tegen in competitieverband. In 2010  ontmoetten de verenigingen elkaar al in het kader van de strijd om het Nederlands kampioenschap. Toen nog als kampioenen van de Hoofdklassen A en C.  Daarna volgden zes seizoenen in de Topklasse. De wedstrijd van komende zondag is de eerste in de Tweede Divisie, waarvoor AFC en De Treffers zich afgelopen seizoen plaatsten. Dit laatste was geen verrassing omdat beide clubs als sinds de komst van de Hoofdklasse in 1974 altijd (De Treffers), vrijwel altijd (AFC), op het hoogste amateurniveau spelen. En hoe! Op de 181 verenigingen tellende ranglijst aller tijden Hoofdklasse 1974-2010 staat De Treffers trots bovenaan, AFC prijkt op een prachtige tweede plaats. Op de ranglijst aller tijden zondag Topklasse 2010-2016 staat de Treffers tweede, AFC vierde (van de 31 clubs).

In de wereld van de zondagamateurs hebben De Treffers en AFC hun sportieve strepen dus wel verdiend. Maar wat gaat het worden in een gemengde competitie met de veertien beste zaterdag- en zondagclubs, die onbegrijpelijkerwijs is uitgebreid met vier BVO belofteteams? De tijd zal leren of voor beide verenigingen opnieuw een rol is weggelegd in de top van het ‘amateurvoetbal’ en of men kan gedijen in de piramidale, twighlight zone van het semi-professionele voetbal, die wat betreft de bijdrage van de belofteteams o.a. wordt gekenmerkt wordt door competitievervalsing.  Zo werd de spits van Jong FC Twente, Torgeir Borven, direct na de wedstrijd tegen AFC verhuurd aan een Noorse vereniging.

In ieder geval is de Tweede Divisie afgelopen weekend van start gegaan. De Treffers speelde thuis tegen UNA uit Zeelst en moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel na een 2-0 voorsprong. Eerst scoorde Rick Verbeek voor De Treffers na een mooi actie van middenvelder Bas Hendriks, waarna linksback Bram Eltink de score verdubbelde op aangeven van vleugelspits Nick de Bondt. Pal voor rust gaf een kopdoelpunt van UNA de geelzwarten weer hoop. In de tweede helft kwam UNA op gelijke hoogte door een tweede kopdoelpunt. Maar 1 punt dus voor de roodzwarten en dat zal o.a. trainer Anton Jansen wel tegen gevallen zijn. De Treffers is immers gewend thuis te winnen, zeker na de geslaagde oefencampagne, vooraf aan dit seizoen. AFC  won de eerste wedstrijd in Tweede Divisie wel, zij het op miraculeuze wijze. Op het trainingscentrum van FC Twente in Hengelo nam het belofteteam van de Tukkers na een kwartier de leiding. Na 91 minuten stond er nog steeds een 1-0 stand op het scorebord en een nederlaag leek onafwendbaar. Maar zie, in blessuretijd scoorde eerst Danny Goedkoop na een voorzet van Matthijs Jesse, waarna captain Magid Jansen vanaf elf meter AFC aan de winst hielp, na een overtreding op Pieter Koopman in het strafschopgebied. Een klein wondertje.

De kop is er dus af, nog 33 wedstrijden te gaan. Een lange, zware competitie staat de achttien ploegen te wachten. Freewheelen tegen op papier wat minder sterke  opponenten, is geen optie, zoals afgelopen zondag bleek in Hengelo en Groesbeek. Een sterke, maar vooral ook brede selectie is een voorwaarde om het eerste jaar in de Tweede Divisie succesvol te doen zijn. De Treffers  koos er voor de sterke groep van vorig seizoen zoveel mogelijk bijeen te houden. De selectie kent daarom ‘maar’ vijf nieuwe gezichten. Naast jeugdspelers Luuk Langeveld en Gijs Oteman kwam Nick de Bondt over van Go Ahead Eagles , spits Remy Raterink van DOVO en middenvelder Daniel van Straaten van buurman Achilles’29.  In de spits staat  nog steeds Wesley Meeuwsen, vorig seizoen ondanks een langdurige afwezigheid met stip topscorer van Zondag Topklasse. Bij AFC kunnen ook enkele nieuwe spelers worden begroet. Keeper Patrick Zonneveld kwam over van IJsselmeervogels, vleugelverdediger Teun van Zweeden van de A 1 van Ajax, de centrumverdedigers Jordi van Gelderen en Sam Nijpels van resp. KTP uit Finland en JVC Cuijk, de middenvelders Glenn van Zoolingen en  Johan Kulhan van resp. Ajax zat. en FC Emmen en aanvaller Sem Witteveen van Achilles’29. Verder kwamen de al even genoemde Danny Goedkoop en Matthijs Jesse over uit de eigen jeugdgelederen. Opvallend is verder de komst van trainer Ton du Chatinier, die de plaats inneemt van de onlangs vertrokken trainer Bart Lochgies. 

Wat gaat het zondag aanstaande worden? Geen idee! Voorspellen is zoals bekend moeilijk vooral als het de toekomst betreft. Zeker als de voorspelling de wedstrijd AFC -De Treffers betreft, tussen clubs dus die door de jaren heen niet veel voor elkaar onder doen.  Van de veertien onderlinge ontmoetingen won AFC zeven keer, zes keer was De Treffers  de sterkste, een keer werd het gelijk. Opvallend daarbij is dat de punten vooral thuis worden binnengehaald. AFC won maar weinig in Groesbeek, omgekeerd kwam De Treffers in Amsterdam niet veel winnend van het veld. Opvallend is verder dat AFC de laatste vijf wedstrijden van De Treffers wist te winnen. De laatste zege van de Groesbekers op The Reds dateert van 25 augustus 2013 (3-2), de laatste zege van De Treffers op sportpark Goed Genoeg was op 13 mei 2012 (3-4). Vorig seizoen werd het in Amsterdam op 4 oktober2015 3-1 voor AFC. De doelpunten werden toen voor AFC gemaakt door Daan Sutorius (2x) en Melvin Grootfaam, Wesley Meeuwsen redde pal voor tijd de Groesbeekse eer.

Op basis van deze gegevens heeft AFC beslist een goede kans om zondag te winnen, maar ook hier bieden de goede thuisresultaten uit het verleden natuurlijk geen enkele garantie voor een goudgerande uitslag. Het wordt ongetwijfeld een super spannende wedstrijd tussen  twee teams die de aanval niet schuwen. Een wedstrijd ook tussen twee bevriende clubs, die het altijd een genoegen vinden om tegen elkaar te spelen, in de Hoofdklasse, de Topklasse en nu in Tweede Divisie. Komt dat zien!

MvdW

Pupil van de week bij AFC De Teffers is Lukki Hillen. Klik hier
De wedstrijdbal is aangeboden door Brasserie Paardenburg