Voorbeschouwing AFC - Barendrecht

AFC WIL TEGEN BARENDRECHT GOEDE VORM VERTALEN IN DOELPUNTEN

Zaterdagmidag komt BVV Barendrecht op bezoek. Voor de supporters van deze Zuid-Hollandse vereniging, gelegen tussen Rotterdam en Dordrecht, een leuk uitje want de wedstrijd begint om 14.00 uur en de afstand naar Amsterdam is te overzien. Barendrecht voorzitter Martin Seltenrijch liet onlangs in het Algemeen Dagblad weten dat de zaterdagclubs schoon genoeg hebben van de wisselende aanvangstijden op de zaterdagmiddag. Hij pleit voor een vaste speeltijd, om half drie of om drie uur. Dat er ook nog zondagsclubs zijn die wat willen is kennelijk niet aan Seltenrijch besteed. Voorts komt in dit artikel naar voren dat de zaterdagclubs toch eigenlijk liever op regionaal niveau tegen elkaar willen spelen. Clubs als IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en Quick Boys worden node gemist. Tijd dus maar weer om de oude structuur van stal te halen!  
Zover zijn we nog niet en daarom ontmoeten AFC en Barendrecht elkaar in de Tweede Divisie. Nooit eerder speelden deze clubs in competitieverband tegen elkaar. Wel een keer in het kader van de KNVB-beker. Op 25 augustus 2007 won AFC op Sportpark de Bongerd met 0-2. Sjoerd Jens en Yama Hashemi tekenden voor de Amsterdamse doelpunten. Het was toen overigens een opmerkelijke rit naar het sportcomplex van Barendrecht. Buitengewoon onaantrekkelijk met veel beton en fly-overs. Eenmaal aangekomen op sportpark De Bongerd veranderde de wereld compleet. Wat een schitterend complex, met 10 velden, heel veel groen en voor een groot deel doorsneden door fiets- en wandelpanden. Een droom van een sportaccommodatie.

Sinds 2007 is er een hoop gebeurd in de top van het amateurvoetbal, maar ondanks de ver door gevoerde piramidisering bleven Barendrecht én AFC steeds op het hoogste niveau spelen. Beide verenigingen kunnen zich met ruim 2000 leden ook aan elkaar spiegelen. Dat is kijkend naar de ranglijst dit seizoen niet anders. AFC en Barendrecht hebben na 15 resp. 14 wedstrijden evenveel verliespunten. The Reds deden het vooral bij de start van de competitie heel goed. De laatste drie wedstrijden werd maar één punt behaald en dat was tegen FC Lienden in de Betuwe. Dit in een duel dat vooral in de eerste helft in Amsterdams voordeel beslist had moeten worden. Afgelopen zaterdag herhaalde dit scenario zich tegen HHC Hardenberg, waarbij de ploeg van Ton du Chatinier nog meer dan in Lienden de bovenliggende ploeg was. Maar de scherpte in het strafschopgebied en een pietsie geluk ontbraken in noordoost Overijssel waardoor de thuisploeg via een zondagsschot in de tweede helft zelfs met 1-0 wist te winnen. Hierna was het feest in het gastvrije Hardenberg, want het laagstaande HHC heeft de punten hard nodig.

Barendrecht is na een moeizame start langzamerhand goed op dreef in de Tweede Divisie. Er werden klinkende thuiszeges behaald tegen Kozakken Boys (2-0), UNA (4-1) en TEC (5-0!). Maar ook op vreemde bodem gaat het steeds beter getuige het 4-4 gelijke spel op Papendal tegen Jong Vitesse en de 1-2 winst in Groesbeek op het toch ook niet kinderachtige De Treffers. Inmiddels weten we dat de wedstrijd tegen Jong Vitesse is geschrapt omdat de Arnhemmers te veel spelers uit het eerste hadden opgesteld. Het duel moet worden over gespeeld en Jong Vitesse wordt met drie punten geminderd. Hoe zit het ook al weer met de Jong beloften teams? Wie mag wél en wie mag niet mee doen? Het is een beetje onduidelijk allemaal met die in samenstelling wisselende beloften elftallen. Het laatste woord zal er ongetwijfeld nog niet over zijn gezegd.  

Barendrecht is de laatste zes wedstrijden ongeslagen. De laatste twee duels van Barendrecht, op sportpark De Bongerd, leverden vier punten op. Tegen TEC werd het maar liefst 5-0 na een duel dat ook TEC nog wel kansen bood. Middenvelder Joey Jongman was de grote man door vlak voor rust twee keer te scoren. De aanvoerder van Barendrecht bracht hiermee zijn totaal op vier doelpunten. Na rust maakte spits Daniël  Esajes het Randel Shakison zo moeilijk dat hij in eigen doel schoot. Verdediger Tim Eekman scoorde het vierde doelpunt en is daarmee met zes goals topscorer van Barendrecht. Invaller Dimitri Gomes Almeira, vorig seizoen nog actief bij Zwaluwen, verzorgde met zijn doelpunt het slotakkoord.  Afgelopen zaterdag was VVSB te gast op sportpark De Bongerd. De thuisploeg van trainer Adrie Poldervaart kwam al snel achter, na een  zwabberbal van veraf die keeper Marc van Splunder niet op waarde wist te schatten. Een kwartier voor tijd kopte Jeffrey Aarts uit een corner de gelijkmaker binnen. Daar bleef het bij in deze gelijk opgaande wedstrijd die vlak voor tijd beslist had kunnen worden door VVSB, maar Maikey Parami stuitte op Van Splunder die dit keer uitstekend bij de les was.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? AFC is wel weer eens toe aan een overwinning. De laatste zege was op 5 november jl. in Veenendaal tegen GVVV.  Ons eerste  speelde  de afgelopen weken uitstekend, maar heeft wel moeite het veldoverwicht om te zetten in doelpunten. Dat punt verdient dus aandacht! Barendrecht is inmiddels op volle toeren en heeft een geroutineerd elftal dat in vergelijking met het vorig seizoen weinig veranderde. Opvallende speler is verdediger Tim Eekman die na vier seizoenen betaald voetbal bij Excelsior in het seizoen 2014-2015 bij Barendrecht neer streek en nu dus met zes doelpunten topscorer is. Een andere speler die het verschil kan maken is vleugelspits Ramey Salem, die dit seizoen overkwam van Jong Sparta. Tot nog toe scoorde hij drie keer. Zaak dus voor onze defensie om de productieve aanval van Barendrecht in toom te houden. Hopelijk lukt het voor de eerste keer dit seizoen een clean sheet te realiseren. Het zou op 3 december een mooie surprise zijn!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Oostenrijk Touringcars
De pupil van de week is David Maas