Voorbeschouwing AFC - ADO '20

AFC HEEFT WAT GOED TE MAKEN TEGEN HET STERK BEGONNEN ADO’20

Zondag aanstaande ontvangen we ADO’20 uit Heemskerk. Afgelopen seizoen werden de Superezels met een straatlengte voorsprong kampioen van de Derde Divisie Zondag en spelen dus nu weer op het hoogste amateurniveau. De start in de Tweede Divisie is veelbelovend. Na zes wedstrijden staat de ploeg van trainer/coach Roy van der Mije op een zesde plaats met evenveel punten als AFC, Katwijk en De Treffers. The Reds voeren dit kwartet op een vijfde plaats aan met één doelpunt verschil op de rest!

Een knap begin dus van ADO’20 dat op 19 augustus thuis van start ging tegen het ook gepromoveerde GVVV. Op Sportpark de Vlotter werd het een 2-2 gelijkspel, mede door een blauwwit doelpunt in de 95e minuut van rechtsbuiten Jilani Helder. Daarna volgde een uitzege op Jong Sparta (0-1) en een flinke nederlaag (3-0) tegen De Treffers in Groesbeek. Op De Vlotter werd hierna dik gewonnen van Scheveningen (4-1). Een week later moesten de Uien eraan geloven in Rijnsburg (0-1). Een prachtig resultaat. Afgelopen zaterdag was HFC op bezoek in Heemskerk. De ploeg van Gertjan Tamerus was een maatje te groot voor het team van collega Roy van der Mije. De Koninklijken wonnen verdiend met 1-4, maar hadden ook in Mitchel Michaelis een voortreffelijke keeper die meer doelpunten dan die ene van spits Milan Zonneveld in de eindfase voorkwam. Een kopbal van Helder belandde op de lat.

Is het glas van debutant ADO’20 meer dan halfvol, bij AFC is het glas teleurstellend half leeg. De ploeg van trainer/coach Benno Nihom ging de laatste twee wedstrijden lelijk onderuit met twee keer 3-0. Tegen Quick Boys en GVVV was weinig aan te merken op de uitslag. AFC kon in de aanval geen vuist maken, de defensie was veel minder hecht dan gewoonlijk. Werk aan de winkel dus voor spelers en staf om weer in het winnende spoor te komen. De achterstand op koploper HHC Hardenberg bedraagt vijf punten, op nummer twee HFC drie punten, op de nummers drie Quick Boys (wel een wedstrijd minder gespeeld) en vier Spakenburg twee punten, en dat is in deze fase nog alleszins overkomelijk.

AFC en ADO’20 komen elkaar in seizoen 1988-1989 voor het eerst in de Hoofdklasse A tegen. Het net onder trainer/coach Cees Glas gepromoveerde ADO’20 doet het goed en eindigt op een vierde plaats. AFC verliest twee keer van de Superezels en weet zich onder regie van Pim van de Meent en Henny Kottmann maar net te handhaven. In seizoen 1996-1997 degradeert ADO’20, mede door twee nederlagen tegen AFC en missen The Reds op één punt het kampioenschap. In seizoen 2001-2002 ontmoeten AFC en ADO’20 elkaar weer in de Hoofdklasse A en dat blijft zo tot de invoering van de Topklasse in seizoen 2010-2011. AFC plaatst zich als kampioen, ADO’20 valt als achtste net buiten de boot. Maar ADO’20 komt terug, wordt in 2012 voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van de Hoofdklasse en promoveert naar de Topklasse Zondag. In het eerste seizoen schrijven de Superezels geschiedenis door de eerste zeventien competitieduels ongeslagen te blijven. ADO’20 wordt tweede achter Achilles. De Superezels winnen dat seizoen thuis met 2-1 van The Reds, in Amsterdam wordt het 0-0. Seizoen 2013-2014 wint kampioen AFC uit en thuis van ADO’20 met resp. 1-2 en 1-0.  In seizoen 2014-2015 degradeert ADO’20 uit de Topklasse. ADO’20 en AFC delen in Heemskerk de punten (1-1), op sportpark Goed Genoeg wordt het op 22 maart 1-0 voor The Reds door een kopbal van Jonathan Richard uit een corner van Daan Sutorius, nu te beluisteren op zijn voetbalpodcast Studio Socrates. Aanbevolen!

Vanaf seizoen 1988-1989 spelen AFC en ADO’20 40 keer tegen elkaar. 19 keer wint ADO’20, 9 keer wordt het gelijk en 12 keer wint AFC. (Met dank aan het onvolprezen naslagwerk van Rik de Boer, 115 jaar competitievoetbal AFC 1 en het digitale AFC-archief). Vooral in de eerste seizoenen hebben The Reds een zware dobber aan de Superezels. Ook zondag aanstaande zal het geen makkie worden. ADO’20 beschikt over een uitstekende ploeg en dat werd niet alleen bewezen tegen Rijnsburgse Boys maar ook in de bekerstrijd tegen het sterke Quick Boys. De Superezels verloren, maar wel met ere, want de 1-0 zege van Quick Boys hing aan een zijden draadje. Zo miste Daan Boerlage een penalty voor de blauwwitten nadat spits Milan Zonneveld aan zijn shirt in het strafschopgebied naar beneden was getrokken. Was Sem van Duijn net als tegen AFC de gevaarlijkste aanvaller bij Quick Boys, bij ADO’20 komt rechtsbuiten Jilani Helder die eer toe. De Snelle Jongens hadden hun handen vol aan dit 21-jarige talent. Gennaro Liklikwatil, afkomstig van derde klasser Saenden uit Wormerveer, keepte voor ADO’20 een uitstekende wedstrijd.

Wat gaat het worden? AFC en ADO’20 willen zich beiden revancheren voor de forse nederlagen tegen resp. GVVV en HFC en staan vrijwel gelijk op de ranglijst. Het zal er dus om spannen op sportpark Goed Genoeg. De wedstrijd staat onder leiding van Shona Shukrula, de 32-jarige Officier van Justitie, die al sinds 2019 wedstrijden op dit niveau fluit. Heel goed! We verheugen ons op een sprankelende wedstrijd met hopelijk veel goals van ons aller eerste en een clean sheet voor Gijs. Succes!

MvdW