Voorbeschouwing ACV - AFC

AFC GAAT IN ASSEN VOOR VERRASSING TEGEN ACV

Zaterdag aanstaande gaat de 180 kilometer lange rit naar Assen, de hoofdstad van de mooie ‘fietsprovincie’ Drenthe. Voor het eerst in de geschiedenis ontmoeten we op sportpark Het Stadsbroek (Sportpark ICT Specialist) de Asser Christelijke Voetbalvereniging. ACV debuteert dit seizoen in de Tweede Divisie, maar kende eerder in het zaterdagvoetbal grote successen. Drie keer werd ACV kampioen bij de zaterdagamateurs (1978, 1986, 1987) en pakte twee keer ook de algehele amateurtitel (1978, 1986). ACV behaalde negen keer het afdelingskampioenschap. Op de ranglijst aller tijden van het zaterdagvoetbal (2009/10) staan de blauw-zwarten op de zesde plaats, qua titels tweede achter IJsselmeervogels. ACV miste in 2009 de Topklasse, maar promoveerde in seizoen 2017/18 naar de Derde Divisie. In het volgende seizoen degradeerde ACV weer maar kreeg in het seizoen 2020/21 een plaats toebedeeld in de Derde Divisie. Vorig seizoen werd de ploeg van trainer Ruud Jalving afgetekend kampioen en promoveerde direct naar de Tweede Divisie.

ACV heeft dus een indrukwekkend CV en is in verschillend opzicht een aanwinst voor de Tweede Divisie. Het is ten eerste mooi dat de noordelijke provincies in de voetbalpiramide nu eindelijk vertegenwoordigd zijn op het hoogste amateurniveau. En verder hoeven we alleen naar de ranglijst te kijken hoe succesvol de blauw-zwarten zijn in hun debuutjaar. Na veertien wedstrijden staat ACV op een met Quick Boys gedeelde derde plaats met 26 punten, 8 punten achter koploper Spakenburg, negen punten voor op AFC. Opvallend is dat ACV het buitenshuis ook goed doet. Zo werd o.a. met 0-3 gewonnen van Quick Boys en vorige week met 2-4 van HFC door goals van Mande Wielink, Freddy Quispel (penalty) en Justin Mulder (2x). Winnen aan de Spanjaardslaan is ons nog nooit gelukt. Op thuisbasis Stadsbroek werd gewonnen van Jong Sparta (4-2), Lisse (2-0), GVVV (3-0) en Rijnsburgse Boys (2-1), gelijk gespeeld tegen Noordwijk (1-1) en verloren van Spakenburg (1-2) en De Treffers (2-3). In de KNVB-beker verging het ACV veel minder goed. Hercules knikkerde de blauw-zwarten in Assen met maar liefst 1-5 uit de beker en mag in de volgende ronde uitkomen tegen Ajax. Dat hadden de Assenaren ongetwijfeld ook wel gewild.

AFC staat na veertien wedstrijden op een twaalfde plaats en dat is veel lager dan vorig seizoen met ongeveer dezelfde selectie en staf. De mindere prestaties tot nog toe hebben ongetwijfeld te maken met de uitpuilende ziekenboeg van The Reds, die het trainer/coach Benno Nihom niet makkelijk maakt om een vast basisteam te formeren. Daarnaast laat de productiviteit van ons allereerste te wensen over, een situatie die zich in de slotfase van het vorig seizoen al manifesteerde. En verder hebben de tegenvallende prestaties te maken met ongrijpbare zaken als vorm en mazzel. Neemt niet weg dat AFC wel een goede competitiestart had met tien punten na vier wedstrijden en Spakenburg met 0-2 versloeg op de Westmaat. Bovendien werd PEC Zwolle met 1-0 verslagen in de beker. Het kan dus wel. Afgelopen zaterdag kwam het laag geklasseerde Excelsior Maassluis op bezoek en was er goede hoop op drie punten. Die hoop leek bewaarheid te worden na twee vroege doelpunten van een oppermachtig AFC, maar het liep daarna helaas toch anders. Na een verrassende goal van Excelsior scoorden de Tricolores vlak voor rust de gelijkmaker uit een penalty en stonden The Reds plotsklaps met tien man op het veld na een tweede gele kaart voor Oussama Siali. De tweede helft zag er op die manier totaal anders uit en na kansen over en weer bleek de 2-2 ruststand ook de eindstand.

Als we nog een beetje inzoomen op de selectie van ACV dan valt een speler direct op: Freddy Quispel. Deze 23-jarige centrumspits maakte niet alleen acht goals, maar tekende ook voor acht assists. De 23-jarige Quispel speelde bij FC Emmen, vertrok naar het Duitse Oldenburg en kwam in seizoen 2021-22 voor het eerst uit voor ACV. Daarna vertrok hij naar Staphorst. Daar kennen we Quispel van, want op 21 september 2022 scoorde hij niet alleen een beslissende goal tegen AFC in de verloren bekerstrijd tegen Staphorst maar was toen ook de beste man van het veld. Dit seizoen keerde Quispel met veel succes weer terug bij ACV. Zo maakte de 1,77 lange spits een hattrick tegen GVVV en was in Heemskerk matchwinner tegen ADO’20.  ACV kent meer gevaarlijke aanvallers: Boy Spijkerman maakte 5 doelpunten, de 1,97 meter lange Niels Grevink 4, Justin Mulder 3, de behendige en 1.92 lange spits Giovanni Zwikstra 2. Opvallende spelers zijn verder de centrale verdediger en captain Luca Prljic en linksback Karim Bannani, die dit seizoen de 248 km lange overstap maakte van HSV Hoek. Andere nieuwkomers zijn linksback Rick Boyer (Oranje Nassau) en de middenvelders Ibrahim Sillah (Kickers Emden) en Bas Aalderink (VV Emmen).

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden in Assen? Op papier heeft ACV de beste papieren. De debuterende ploeg van trainer/coach Jalving doet het heel goed in de Tweede Divisie en scoort makkelijk. AFC is na een goede start teruggezakt en is op zoek naar de oude vorm én naar doelpunten. Maar na regen komt zonneschijn en hopelijk is dat het geval voor ons aller eerste in de hoofdstad van Drenthe. Veel succes!

MvdW