AFC-Scheveningen voorbeschouwing

AFC HEEFT NA GROESBEEK WAT GOED TE MAKEN TEGEN SCHEVENINGEN

Zaterdag aanstaande komt Scheveningen op bezoek. De ploeg van trainer/coach John Blok draait na een lastige start tegen Spakenburg en Quick Boys op volle toeren. Na acht duels staan de Schollekoppen met elf punten op een elfde plaats, maar twee punten achter AFC, dat afgelopen zaterdag in Groesbeek met 5-1 werd afgedroogd door De Treffers. Een paar weken eerder won Scheveningen thuis met 5-0 van De Treffers. Zonder oud-prof Lex Immers, de spil van het team én zonder Michael de Niet, de veel scorende centrumspits. Hoe was dat allemaal mogelijk? In ieder geval door een geweldige start van de Houtrustbewoners, waarbij de snelle Julian Markvoort Beke zich onderscheidde en de anders zo solide keeper van De Treffers een handje hielp. Uit zijn voorzet scoorde Delano Gouda (vorig seizoen speler Jong Sparta) al na zeven minuten. De Treffers probeerde het tij te keren, maar de verdediging van Scheveningen gaf geen krimp. Voor rust kwam Scheveningen op 2-0, nadat Markvoort Beke Virgil Tjin-Asjoe (overgekomen van FC Rijnvogels) op maat bediende. Na rust werd de wedstrijd al snel beslist en weer vestigde Markvoort Beke weer alle aandacht op zich met een doeltreffende kopbal. De stand liep nog verder op nadat Ian van Baalen (overgekomen van eerste klasser Den Hoorn) scoorde uit een counter en dezelfde speler 5-0 liet aantekenen na een assist van Rashid Browne. Daar bleef het bij, maar de score had nog hoger kunnen uitpakken, als enkele grote kansen waren benut door Schollekoppen. De Treffers had een complete off day, moest in de tweede helft ook nog met tien man verder en had totaal geen antwoord op de gevaarlijke counters van de badgasten.

Dat deze zege geen incident was bewees de ploeg van John Blok een week later tegen Jong Sparta. Op het hoofdveld van Excelsior Maassluis werd met 1-2 gewonnen, waarbij de Spartanen wel op 0-0 een penalty misten en Delano Gouda even later van elf meter wél raak schoot. Rechtsback Kevin Gomez-Nieto werd matchwinner met een droge knal. Vervolgens werd het in Rijnsburg 0-0 tegen de Uien en werd HFC afgelopen zaterdag thuis op 1-1 gehouden. De Koninklijken waren lange tijd de baas op het veld en wisten dan ook de score te openen. In de slotfase knokte Scheveningen voor iedere vezel kunstgras en werd in extra tijd beloond door een doelpunt van Mitchell de Vlugt die een corner van Ian van Baalen bij de tweede paal inkopte. Al met al kunnen we vaststellen dat de Schollekoppen ondanks een zwaar programma een mooie seizoenstart hebben. Ons aller eerste moet beslist goed voor de dag komen om dit sterke elftal te kunnen verslaan.

De resultaten van The Reds zijn tot nog toe erg wisselend. De start was zeer bemoedigend met thuiszeges op Jong Almere City (4-1) en Kozakken Boys, een gelijkspel uit tegen Noordwijk (1-1) en een 0-2 zege op de huidige koploper Spakenburg. Tegen ADO’20 werd op sportpark Goed Genoeg ook gewonnen. Maar hier tegenover staan drie fikse nederlagen tegen Quick Boys (0-3), GVVV (3-0) en De Treffers (5-1). De anders zo solide defensie van The Reds was in deze wedstrijden, om met Johan Cruyff te spreken, ‘geitenkaas’. Hopelijk is het lek zaterdag aanstaande boven. Met de spitsen Gouda, De Niet en Markvoort Beke beschikt Scheveningen over gevaarlijke aanvallers, die, samen met de offensieve back Rubin Koorndijk, geen moment uit het oog mogen worden verloren.

Sinds het seizoen 2019-2020 speelt AFC tegen Scheveningen. De eerste wedstrijd op sportpark Houtrust eindigde in een 3-3 gelijkspel. De openingstreffer was al na een paar minuten van Tim Peters, die voor de thuisclub een penalty benutte. Peters heeft zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en assisteert met ingang van dit seizoen John Blok, die als trainer/coach al 20 jaar (!) bij Scheveningen de scepter zwaait. Ongetwijfeld een bijna niet te overtreffen record in het voetbal op dit niveau. 2019-2020 was een geweldig seizoen voor AFC. Op 5 mei 2020 werd op het oude hoofdveld het kampioenschap behaald tegen Scheveningen met een 5-0 overwinning. Raily Ignacio scoorde vier keer. In totaal ontmoetten The Reds en Schollekoppen elkaar acht keer. Vijf keer won AFC, twee keer Scheveningen en één keer werd het gelijk. Op sportpark Goed Genoeg waren The Reds drie keer het sterkst, éénmaal gingen de punten mee naar Scheveningen. Op 7 december 2019 werd AFC met 0-1 verslagen. Afgelopen seizoen werd het 4-1 aan de Zuidas. Raily opende de score en Dalian Maatsen maakte er 2-0 van. Goalgetter De Niet verkleinde de achterstand, waarna Melvin Platje na een assist 3-1 aantekende en Raily na een pass van Matthijs Jesse de wedstrijd definitief in het slot gooide. Op 6 mei van dit jaar werd het na een spannende wedstrijd op Houtrust 0-2 door goals van Gevero Markiet en Matthijs Jesse. AFC pakte door die zege weer de koppositie, maar greep na winst op Quick Boys in de laatste twee wedstrijden tegen de laagvliegers OFC en Excelsior Maassluis teleurstellend toch nog de titel.

Dit seizoen zijn er weer nieuwe kansen in een spannende competitie waarin iedereen van elkaar lijkt te kunnen winnen. Ieder punt telt en dat dat is aanstaande zaterdag ook zo. Hopelijk is ons aller eerste weer volledig bij de les en kunnen we om vijf uur een mooi resultaat bijschrijven. Succes!

MvdW