Voorbeschouwing Jong Sparta - AFC

KOPLOPER AFC GAAT IN MAASSLUIS VOOR DE WINST TEGEN JONG SPARTA

Zaterdag aanstaande gaat de 81 kilometer lange rit naar Maassluis waar we Jong Sparta ontmoeten. Maassluis, jawel, omdat het eigen sportcomplex van Sparta grondig wordt verbouwd en Het Kasteel inmiddels een natuurgras veld heeft. Gastheer Excelsior heeft al jaren een samenwerkingsverband met Sparta wat betreft de jeugdopleiding, dus lag deze tijdelijke stap voor de hand. Het wordt zaterdag op Sportpark Dijkpolder wel een latertje want de wedstrijd begint pas om 17.00 uur. Dan zijn de uitslagen van de andere wedstrijden zo’n beetje allemaal bekend en weten onze jongens helemaal wat er te doen staat. Om in de kampioensrace te blijven is een goed resultaat een ‘must’ want de concurrentie heeft ons inmiddels weer in het vizier. Regerend kampioen Katwijk is na een reeks van zeven overwinningen AFC tot op twee punten genaderd, HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys volgen op drie punten. Door de twee nederlagen van ons aller eerste tegen Katwijk en Kon. HFC is de spanning aan de top van de ranglijst weer helemaal terug. Het goede nieuws is wel dat we als koploper aan de laatste tien wedstrijden beginnen. Tien finales roep je dan, te beginnen tegen Jong Sparta, een tegenstander van formaat.

Jong Sparta staat na 24 wedstrijden op een elfde plaats met behoorlijk wat doelpunten voor (40) en ook veel doelpunten tegen (41). Wat vooral opvalt is dat de jonge Spartanen (onder 23) het thuis heel wat beter doen dan uit. In Maassluis werd zes keer gewonnen en tweemaal verloren, buiten Maassluis werd maar twee keer gewonnen en zeven keer verloren.  Van Noordwijk werd twee keer verloren, van hekkensluiter OFC twee keer gewonnen met 6-0. Afgelopen zaterdag was Jong Sparta in Oostzaan al in de eerste helft de bovenliggende partij, maar drukte het krachtsverschil pas in de tweede helft uit in zes goals: Dano Laurens (2x), Delano Vianello (2x), Dylan van Wageningen en David Garden waren de doelpuntenmakers. Een knappe prestatie tegen een ploeg die weliswaar de rode lantaarn draagt, maar die op sportpark Goed Genoeg in blessuretijd een gelijkspel afdwong. Knap ook omdat Jong Sparta tegen OFC niet kon beschikken over de spelers van de A-selectie. Die spelers deden een week eerder wel mee tegen Quick Boys. In Maassluis werd de sterke ploeg uit Katwijk met 1-0 verslagen. Jong Sparta heeft, zo kunnen we vaststellen een goede ploeg, die vooral in de thuisduels moeilijk te kloppen is. Met Mohammed Thari, David Garden en Jerrel Hak hebben ze gevaarlijke schutters in huis. Ze maakten in resp. 13 , 21 en 24 wedstrijden 8, 6 en 5 doelpunten. Mehmet Yüksel, die vorig seizoen bij Kon. HFC schitterde maakte tot nog toe vier goals. Jong Sparta hoeft deze competitie alleen rekening te houden met Jong Volendam. Inmiddels is de voorsprong op de wijdbroeken zo groot dat de ploeg van trainer/coach Geert Arend Roorda zich zonder problemen kan richten op waar hij voor op aarde is: het opleiden van spelers voor Sparta 1.

Dan ons aller AFC dat stoer dik bovenaan stond, maar de afgelopen drie wedstrijden maar 1 punt toevoegde aan het totaal. Heel erg jammer dat de ploeg van trainer/coach Benno Nihom niet goed uit de verf kwam tegen HHC, Katwijk en Kon. HFC. Sterke tegenstanders, dat zeker, maar we hadden toch meer verwacht van deze wedstrijden. Vooral tegen Kon. HFC ging het in de eerste helft helemaal mis. 0-3 achter na achttien minuten met de minst gepasseerde defensie van de Tweede Defensie is bijna niet te geloven: ronduit een koude douche. Splinter de Mooij viel ook nog uit tegen HFC met een zware blessure. Wat een pech voor deze getalenteerde speler. Beterschap Splinter, we hopen je over enige tijd weer gezond en wel te zien voetballen.

Maar AFC is, zoals gezegd, nog steeds koploper en zal na deze mindere periode en tegenslag  de rug willen rechten. In Maassluis treffen we een tegenstander waar eerder dit seizoen in Amsterdam verdiend van werd gewonnen. In de eerste helft scoorde Splinter met een kopbal, op aangeven van Raily Ignacio, na rust maakte Cody Claver er 2-0 van. Vlak voor het eindsignaal werd het nog even spannend na een goal van Mo Tahiri, de goalgetter van Jong Sparta, die in deze wedstrijd verder goed werd bewaakt door Dalian Maatsen. In totaal speelde AFC negen keer tegen Jong Sparta. Vijf wedstrijden werden gewonnen door The Reds, vier keer trokken de talenten van Sparta aan het langste eind. Op Het Kasteel wist AFC alleen op 9 oktober 2021 te winnen met 4-1. Raily scoorde toen al na 8.8 seconden. Een mirakel!

Wat gaat het zaterdag op Sportpark Dijkpolder worden? De ploeg van trainer/coach Geert Arend Roorda was de afgelopen drie weken goed op dreef en schreef 7 punten bij. AFC noteerde in drie wedstrijden 8 verliespunten.

In de wetenschap dat de Spartanen het in eigen omgeving veel beter doen dan buitenshuis lijkt zich per saldo een lastig klus aan te dienen. Anderzijds zullen The Reds er alles aan willen doen om weer in het winnende spoor te komen. Bovendien kunnen onze jongens meestal ook buiten Amsterdam goed uit de voeten, zoals op 3 december jl. toen zij in Maassluis tegen Excelsior één van de beste wedstrijden van dit seizoen speelden. Met 4-1 werden de Tricolores kansloos gelaten. Het veld ligt ons dus wel en als The Reds vanaf het eerste fluitsignaal goed bij de les zijn kunnen we zaterdagavond hopelijk weer met een mooi resultaat uit Maassluis vertrekken. Succes!

MvdW