Voorbeschouwing AFC - Jong Almere City

AFC START NIEUW SEIZOEN THUIS TEGEN JONG ALMERE CITY FC

Zaterdag aanstaande  maken we een begin met het seizoen 2023-2024. Te gast is Jong Almere City FC dat afgelopen mei ten koste van o.a. Jong Feyenoord promoveerde naar de Tweede Divisie. In de Betnation Divisie (voorheen Jack’s League) vervangen de beloften uit Flevoland Jong Volendam dat nu weer in de hoogste O 21 competitie zal uitkomen. 2022-2023 was een uitzonderlijk seizoen voor Almere City FC dat onder de naam FC Omniworld in 2005 zijn entree maakte in het betaalde voetbal. Door de nacompetitie van de Keuken Kampioen Divisie te winnen promoveerde de formatie van Alex Pastoor 18 jaar later voor het eerst naar de Eredivisie.

Ongetwijfeld hoopt Almere City FC op een AZ-route waar de beloften al jaren een belangrijk onderdeel zijn van het grote succes in Alkmaar, een stad met 112.000 inwoners. Almere telt 225.000 inwoners en biedt de nieuwbakken Eredivisieclub de mogelijkheid om verder te groeien als BVO. Mits ook de jeugd de mogelijkheden heeft om door te stromen naar het eerste elftal. Daar zal Danny Schenkel, dit seizoen de nieuwe trainer van Jong Almere City, ongetwijfeld hard aan werken. Hij doet dat met een aantal nieuwe spelers, waaronder Pim Lukassen (linksbuiten), Sisqo Lever (centraal middenveld) en Julius Kok (centrale verdediger), alle drie afkomstig van De Graafschap, met Twan van de Zeeuw (linkervleugel verdediger O21 Feyenoord), Kevin Silva (linksbuiten NAC Breda O21) en Joël van der Wilt (keeper FC Volendam O21). Verder kan Schenkel o.a. over Guus Beaumont (captain/middenvelder), Pieter Veenstra (spits), Kevin Owen (spits) en Marly Dors (middenvelder) beschikken.

Dan AFC. Ons aller eerste miste vorig seizoen het kampioenschap op een haar. Doodzonde! Katwijk ging er weer eens met de buit van door, na eerder 10 punten te hebben achter gestaan op The Reds. AFC was de beste in de eerste twee perioden, maar liet te veel punten liggen in de derde periode door een ernstig tekort aan scorend vermogen. De zware blessure van Splinter de Mooij in maart en het tussentijds vertrek van Kenny Teijsse waren hier mede debet aan. Hoewel de druiven zuur waren, kan inmiddels toch op een succesvol jaar worden teruggekeken. Een derde plaats vlak achter Katwijk en Rijnsburgse Boys op het hoogste amateurniveau mag er beslist zijn. En biedt perspectief voor het seizoen 2023-2024, want de selectie van The Reds bleef aardig intact. Wel werd afscheid genomen van Patrick Zonneveld, die sinds 2016 133 keer onder de lat stond bij AFC 1. Een voortreffelijke keeper en een prettige teamgenoot die door blessureleed het afgelopen seizoen genoegen moest nemen met een reserverol, een rol die hij zeer loyaal vervulde. Gijs van Zetten bleek een uitstekende vervanger van Patrick.

De selectie van AFC kent verschillende  nieuwe gezichten. Marciano Mengerink maakte de overstap van TEC. We kennen Marciano vooral als de razend gevaarlijke spits van Katwijk, die ook tegen AFC heel wat heeft gescoord. Hopelijk herstelt Marciano snel van een blessure die hij vorig seizoen in Tiel opliep. Ook Nigel Hasselbaink is aan de selectie toegevoegd. De 32-jarige aanvaller speelde in clubverband voor het laatst bij Bnei Sakhnin in Israël. Daniël Nolet, ooit de talentvolle keeper in de jeugd van Sparta Rotterdam en het eerste van Forum Sport, pakt via de goalkeeper Coach René Stam de sportieve draad op 27-jarige leeftijd weer op. Collega-keeper Marijn Dijkstra maakt de overstap van de O21 van Almere City FC. Verder stromen Mitch van Kempen (AFC O21), Milan Eliaser (AFC Zat 1) en Sven Ederveen (AFC Zat 1) door. We wensen al deze nieuwe spelers heel veel succes!

Hoe zal het ons aller eerste dit seizoen vergaan? Een pittig voetbaljaar staat de equipe van trainer Benno Nihom te wachten. Een mooie plek in het linker rijtje zou een goed resultaat zijn. De concurrentie is groot. Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys, de drie topverenigingen uit de Gemeente Katwijk, zullen ongetwijfeld weer hoge ogen gooien. Dat geldt ook voor Spakenburg, dat traditiegetrouw zeer actief was met het aantrekken van nieuwe spelers. Dit keer werd de aanval van kampioen Katwijk gecontracteerd en dat zal zijn effect waarschijnlijk niet missen. Interessant is het verder te zien hoe de promovendi ACV, ADO’20 en GVVV gaan presteren in de Tweede Divisie. Dat geldt natuurlijk ook voor Jong Almere City FC, dat alleen concurreert met Jong Sparta en niet te laag mag eindigen. Bizar! Sowieso is aanwezigheid van BVO belofteteams in de Eerste en Tweede Divisie kwestieus, mede gelet op het feit dat amateurverenigingen niet met twee standaardteams mogen uitkomen in de 1e klasse of hoger. AFC Zaterdag 1, kampioen van de 2e klasse, miste afgelopen seizoen hierdoor de promotie naar de 1e klasse met alle consequenties van dien. Meten met twee maten? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Hoe dan staat ons een aantrekkelijke wedstrijd te wachten. In het seizoen 2018-2019 speelden we ook tegen de trots van Almere. In Amsterdam werd het 5-1 door goals van Raily Ignacio (2 x) en 4 goals van de gebroeders Teijsse. In Almere werd het 0-2. Raily scoorde toen ook. De tweede AFC-goal was van Fouad Belarbi. AFC werd dat seizoen overtuigend kampioen, Jong Almere City degradeerde na één jaar uit de Tweede Divisie. Nu is de ploeg  weer terug en hoopt men na een succesvolle oefenperiode op dit niveau goed mee te draaien. Te beginnen aanstaande zaterdag..Omgekeerd zullen onze jongens er ook alles aan willen doen om de eerste competitiewedstrijd op sportpark Goed Genoeg winnend af te sluiten. Veel succes!

MvdW