Voorbeschouwig VVSB - AFC

AFC GAAT IN NOORDWIJKERHOUT VOOR DE WINST TEGEN VVSB

Zondag aanstaande gaat de gelukkig niet al te lange reis naar Noordwijkerhout. Daar ontmoeten wij zoals te doen gebruikelijk Voetbal Vereniging Sint Bavo. Op Sportpark de Boekhorst kan het behoorlijk spoken, daarover kan ook AFC behoorlijk meespreken. In de Topklasse gingen wij in Noordwijkerhout de afgelopen jaren drie keer onderuit, waaronder de wedstrijd op 30 oktober 2011, toen Koen Bosma voor VVSB de enige goal maakte. Twee keer werd het gelijk. Gewonnen werd er niet, al zaten wij er op 7 april 2013 heel dicht bij. Met interim-coach Maarten Stekelenburg aan het roer en met het degradatiespook op de loer werd een 1-0 achterstand in ondertal ongedaan gemaakt door twee goals van Mitchell Theuns. De drie punten lagen voor het oprapen maar in de slotminuten ging de bal niet zonder discussie op de stip en bracht Bart Ruigrok namens VVSB de 2-2 eindstand op het bord. Wat een teleurstelling was dat toen, maar het kwam, zoals we weten door een fantastische eindsprint in de nog volgende wedstrijden allemaal goed in dat ongewoon spannende seizoen.

Ook dit seizoen is het ongewoon spannend met nog negen gegadigden voor de zeven beschikbare plaatsen in de Tweede Divisie. VVSB heeft zich na de winterstop flink omhoog gewerkt en behaalde uit de laatste vijf wedstrijden de meeste punten (13) van alle verenigingen. De paarsgelen profiteerden bovendien maximaal van de uitsluiting van WKE. Twee maal werd van de inmiddels niet meer bestaande club uit Emmen verloren. Door één en ander staat VVSB nu na 22 wedstrijden met 40 punten op een vierde plaats, maar twee punten achter de nieuwe koploper FC Lienden, dat ook nog een wedstrijd meer speelde. AFC, dat twee keer wist te winnen van WKE,  staat vijfde, drie punten voor op nummer acht JVC Cuijk en vijf punten voor op HSC’21. Het is dus met nog zes wedstrijden te gaan en een programma waarin iedereen nog tegen iedereen moet ‘close to call’.

De opmars van VVSB in de Zondag Topklasse ging hand in hand met een enorm succes in de KNVB-Beker. Vooral de miraculeuze winst in de kwartfinale op BVO FC Den Bosch kreeg heel veel aandacht. In de slotminuten werd in de Brabantse hoofdstad een 0-2 achterstand omgebogen naar een 3-2 zege. Spits en HEMA-stagiair Maikey Parami die voor de paarsgelen vlak voor tijd de beslissende goal maakte was veel op de televisie te bewonderen. Na deze historische bekerwinst (alleen IJsselmeervogels schopte het in de KNVB ooit zover) bleek FC Utrecht in de Domstad een maat te groot in de halve finale, ondanks de massale steun uit Noordwijkerhout. Al met al een geweldige stimulans voor trainer Wilfred van Leeuwen en zijn team om dit seizoen succesvol af te ronden.

Bart Logchies en zijn selectie zullen zich moeten herpakken na het puntenverlies van de laatste weken. Het 2-2 gelijke spel in Veldhoven tegen UNA was gelet op de kansen en de verhoudingen in het veld een teleurstellend resultaat, de verdiende 1-3 nederlaag tegen koploper FC Lienden werd op thuisbasis Goed Genoeg vooral veroorzaakt door persoonlijke fouten en onvoldoende daadkracht. Afgelopen zaterdag werd ons eerste bovendien in de kwartfinale van de districtsbeker met 2-1 gewipt door Eerste Klasser WVHEDW, geen resultaat om over naar huis te schrijven. Bij elkaar een ‘wake up call’ van jewelste, het moet de komende zes wedstrijden een heel stuk beter, te beginnen aanstaande zondag in Noordwijkerhout tegen VVSB.

Het wordt, zoals gezegd, geen makkie op Sportpark de Boekhorst. VVSB is in vorm en heeft een geroutineerd elftal, waarvan de basis al jaren met elkaar speelt. Met o.a. topscorer Tommy Bekooy (overgekomen van Quick Boys), Giovalli Serbony (die we ook nog kennen van Haaglandia), Vladimir Jozic en Frans van Niel beschikt BAVO over een slagvaardige ploeg, die tot op heden ongeveer net zoveel scoorde als AFC. Het grote verschil tussen beide teams betreft de defensieve prestaties. The Reds incasseerden 33 goals, de paarsgelen slechts 15 (!) Keeper Ronald van der Meer wist tien wedstrijden zijn doel schoon te houden. Hopelijk weten onze jongens zondag het net achter Van der Meer te vinden en is de verdediging van AFC voor de derde keer dit seizoen ondoordringbaar. De wens is hier natuurlijk de vader van de gedachte. Maar dat zeker niet alleen. AFC heeft dit seizoen wel meer voor hete vuren gestaan in uitwedstrijden, vaak werd de terugreis toch met een mooi resultaat aanvaard. Van de laatste vijf uitwedstrijden werden er vier gewonnen en een gelijk gespeeld. De eerste zege in Noordwijkerhout zou goed in dit rijtje passen. Veel succes!

MvdW