Vitesse - AFC voorbeschouwing

AFC HOOPT DIT KEER WEL TE KUNNEN WINNEN VAN VITESSE

Donderdag 18 januari bestaat AFC 129 jaar. Uitgerekend op haar verjaardag moet de oudste  club van Amsterdam het in Arnhem opnemen tegen het nog oudere Vitesse (oprichtingsdatum 14 mei 1892) in de derde ronde van de KNVB-beker. Eredivisionist Vitesse plaatste zich door in de eerste ronde met 0-1 te winnen van Groene Ster via een goal van Dominik Oroz in de 83e minuut. Vervolgens werd Heerenveen in de tweede ronde met 1-0 verslagen door een doelpunt van Amine Boutrah in de 86e minuut. AFC haalde ook de derde ronde door twee zeges met 1-0. Eerst werd thuis van PEC Zwolle gewonnen door een doelpunt van Wessel Been en daarna wist Wessel ook uit te scoren regen RKAV Volendam, dat net als Groene Ster uitkomt in de Derde Divisie. Nu dus het bekerduel tussen Vitesse en AFC, op papier een ongelijke strijd. Maar wonderen zijn de wereld niet uit, zeker als de KNVB-beker betreft. Voorbeelden te over.

Vitesse kent een rijke geschiedenis, waaraan de iconische middenvelder Henk ‘Charly’ Bosveld voor altijd mee verbonden is. Bosveld is de drijvende kracht achter de wederopstanding van Vitesse in de jaren zeventig, dat in 1977 weer naar de Eredivisie promoveert. In de jaren tachtig zijn Theo Bos en John van de Brom de bepalende spelers. Vooral in de jaren negentig timmert Vitesse sportief flink aan de weg onder regie van o.a. manager Herbert Neumann. In het seizoen 1997-1998 wordt Vitesse derde in de Eredivisie, het beste competitieresultaat ooit. Beroemde spelers als Phillip Cocu, Theo Janssen, Roy Makaay, Glenn Helder én Nikos Machlas, winnaar van de Gouden Schoen als Europese topschutter met 34 goals, droegen het geel-zwarte shirt. Edward Sturing speelde in deze tijd maar liefst 383 wedstrijden voor Vitesse en wint de Gouden Schoen als beste speler van de Eredivisie. Sturing werd december jl. voor de zevende (!) keer interim-coach van het eerste elftal, ditmaal na het vertrek van Phillip Cocu. In 1998 opent het nieuwe stadion, de multifunctionele GelreDome (genoemd naar het vroegere hertogdom Gelre), zijn deuren. (capaciteit voetbal 25.000 – concerten 40.000 toeschouwers). Bij de opening was het stadion een van de modernste ter wereld met een schuifdak, een verschuifbaar veld en de mogelijkheid om de gehele locatie te verwarmen. De plannen van voorzitter Karel Aalbers reikten nog verder, maar Vitesse World (‘FC Hollywood aan de Rijn’) bleek te hoog gegrepen. Ondanks de financiële problemen bleef Vitesse sterk presteren onder de nieuwe eigenaar Merab Zjordania, een Georgische zakenman, en het sportieve management van Fred Rutten (2012) en Peter Bosz (2013). In 2013 kwam Vitesse in Russische handen. Op 30 april 2017 bereikte Vitesse met trainer/coach Henk Fraser een belangrijke mijlpaal door in de finale van de KNVB-beker met 2-0 in de Kuip te winnen van AZ. Het was de eerste grote trofee in haar 125-jarig bestaan. Onder druk van de Russische invasie in de Oekraïne besluit de Russchische oligarch Valeri Ojf Vitesse te verkopen en is er nu sprake van een Amerikaanse eigenaar.

Mede door de financiële perikelen maakt Vitesse dit seizoen een moeilijke tijd door. Gestart met Phillip Cocu als trainer/coach staat Vitesse eind 2023 onderaan in de Eredivisie. Van de 16 wedstrijden werden er maar drie gewonnen en twee gelijk gespeeld. In de GerleDome werd op 10 december jl. alleen met 2-0 gewonnen van Heracles. De 5-0 nederlaag een week later tegen Almere City FC was echter een absoluut dieptepunt. Onder leiding van interim-coach Edward Sturing werd afgelopen zondag het nieuwe jaar ingezet met een verdienstelijk 0-0 gelijkspel tegen FC Utrecht. In de eerste helft ontsnapte Vitesse meerdere keren aan een Utrechtse treffer, in de tweede helft ging het een stuk beter in de GerleDome voor de geel-zwarten die in het laatste kwartier via de invallers Davy Pröpper, weer van de partij na een zeer lange blessureperiode, en de 19-jarige spits Andy Visser, vorig seizoen spelend bij derde klasser VV Dieren, nog kansen op de overwinning hadden. Pijnpunt voor Arnhemmers is het scoren. Vitesse wist in zeventien wedstrijden maar twaalf keer het net te vinden. Topscorer is de 22-jarige Millian Manhoef met vier goals. De razendsnelle buitenspeler kennen we maar al te goed, want Millian speelde in de periode 2011-2016 in de jeugd van AFC. Daarna vertrok hij naar Vitesse, met veel succes dus. Opvallende spelers zijn verder keeper Eloy Room, de middenvelders Marco van Ginkel en Kasper Kazlowski, plus de aanvallers Amine Bouthrah en Said Hamulic.

Met vijf bekerfinales (1912 HFC, 1927 VUC, 1990 PSV, 2017 AZ en 2021 Ajax) kent Vitesse een mooie bekergeschiedenis. Ons aller AFC heeft het zover (nog) niet gebracht, maar is trots op enkele aansprekende resultaten in de KNVB-beker. Zo werd onlangs van eredivisionist PEC Zwolle gewonnen en werden in het seizoen 2018-2019 successen geboekt tegen Telstar en Top Oss. Op 25 september 2018 werden de witte leeuwen met oogstrelend voetbal met 5-0 verslagen. In de daaropvolgende wedstrijd werd TOP Oss in een kolkend Olympisch Stadion met 1-0 uit de beker geknikkerd op een door de regen volkomen onbespeelbaar veld. Op 27 oktober 2021 leek ook Heerenveen het onderspit te moeten delven op het nieuwe complex van AFC na een doelpunt van Dalian Maatsen, maar wisten de Friezen in de slotfase via Henk Veerman en Filip Stevanovic dit historisch resultaat maar net te voorkomen. Ook AFC en Vitesse ontmoetten elkaar in de beker. Dit duel op 18 oktober 1989 op het oude, bomvolle Goed Genoeg, was er een om nooit te vergeten. Vitesse trad aan met een ijzersterk team met spelers als keeper Raymond van der Gauw, de verdedigers Theo Bos en Edward Sturing, de middenvelders als Frans Thijssen en John van den Brom en de aanvallers Jurrie Koolhof en Glenn Sonneville. AFC was op papier kansloos, zeker toen de vaste keeper Cees Thomas met een blessure moest uitvallen. Trainer Pim van de Meent zette toen Peter van Essen, de keeper van het vierde elftal, onder de lat. En met succes, want Peter keepte de wedstrijd van zijn leven. Het was een zeer spannende wedstrijd, waarin AFC twee keer achter kwam. Maar twee keer kwamen The Reds terug door doelpunten van René Plantinga en Orlando Patrick. In de verlenging werd niet meer gescoord. Penalty’s brachten Vitesse tenslotte een ronde verder.

Aanstaande donderdag ontmoetten Vitesse en AFC elkaar dus weer in de beker, nu in de imposante GelreDome met tribunes die vernoemd zijn naar Charly Bosveld, Theo Bos,  Edward Sturing en de legendarische keeper Just Göbel. Ook nu zijn de Arnhemmers op papier favoriet. Maar de bal is rond, juist ook als om de beker gaat. Vitesse maakt een moeilijke periode door. De stand op de ranglijst baart grote zorgen. Zondag aanstaande komt Feyenoord in Arnhem op bezoek, ook die wedstrijd slokt veel aandacht op. AFC staat op de zevende plaats in de Tweede Divisie, heeft dus geen degradatiezorgen. Bovendien werd 2024 uitstekend begonnen met een klinkende uitzege (1-5) op Jong Almere City FC dat alweer acht wedstrijden ongeslagen was. Een hoopgevend resultaat, dat perspectief biedt voor aanstaande donderdag. Kunnen we dit keer wel winnen van Vitesse? We gaan het zien. Succes!

MvdW

Ook in oktober 1989 speelden AFC en Vitesse tegen elkaar in het KNVB bekertoernooi. Uitslag 2-2 en Vitesse wns. Voor een schitterende samenvatting in het programma Studio Sport: klik hier