Vitesse - AFC met verslag

JARIG AFC KOMT IN ARNHEM NET TE KORT TEGEN VITESSE  

Een tweede stunt bleef uit. Na de bekerwinst op PEC Zwolle was Vitesse in de achtste finale van de KNVB-beker met 1-0 te sterk voor AFC. In de imposante Gelredome was een doelpunt van Davy Pröper in de vlakke eerste helft beslissend in een verder onderhoudende wedstrijd die door de reddingen van Gijs van Zetten en het slotoffensief van The Reds meer dan voldoende kleur op de wangen had.

 18 januari 2024. Op de 129e verjaardag van onze mooie club gaan we bekeren tegen de Stichting Betaald Voetbal Vitesse Arnhem. De geschiedenis van Vitesse gaat nog verder terug dan die van AFC. De club wordt op 14 mei 1892 als cricketclub opgericht en in datzelfde jaar wordt besloten om ook te gaan voetballen omdat voetbal makkelijker en minder kostbaar is dan cricket! Vandaag spelen we in de Gelredome in Arnhem. Op 18 oktober 1989 was sportpark Goed Genoeg het toneel waar AFC en Vitesse elkaar voor het eerst troffen  voor de beker. Een superspannende wedstrijd met keeper Peter van Essen in de hoofdrol, één van de vele hoogtepunten in de geschiedenis van onze vereniging (zie de video hieronder). Na verlenging was het 3-3 en strafschoppen moesten toen de beslissing brengen. Frans Thijssen schoot met de laatste penalty Vitesse naar de volgende ronde. Uiteraard zou je denken want de oud-international, in 2020 uitgeroepen tot beste Gelderse voetballer aller tijden en in 1981 winnaar met Ipswich Town van de UEFA Cup, beschikte over een fantastische traptechniek. Na afloop van de bekerwedstrijd van vandaag kan de 71-jarige Thijssen, die maar liefst 21 seizoenen betaald voetbal speelde en nog 20 jaar daarna ‘all over the world’ als trainer actief was, zich de penalty van toen nog precies herinneren. Een bijzondere man, ontzettend aardig bovendien. Om in te lijsten.

Toen dus met penalty’s eruit. We hopen vandaag op een nóg beter resultaat tegen Vitesse dat het dit seizoen behoorlijk lastig heeft, binnen én buiten het veld. De Arnhemmers bungelen halverwege bijna onderaan in de Eredivisie en hebben onlangs afscheid genomen van trainer Philip Cocu, die in de periode 1990-1995 137 keer het geel-zwarte shirt droeg en 25 keer scoorde. Er is weer eens een beroep gedaan op Edward Sturing die de Arnhemmers in de Eredivisie moet zien te houden. Ervaring en clubliefde genoeg, want Sturing, goed voor 383 caps in Vitesse 1 en winnaar van de Gouden Schoen als beste speler van de Eredivisie in het seizoen 1989-1990, was al zes keer eerder interim-coach bij de geel-zwarten. Ongetwijfeld een record. Thuis begon Sturing het nieuwe jaar hoopgevend met een 0-0 gelijkspel tegen FC Utrecht, waardoor de laatste plaats kon worden overgedaan aan FC Volendam. Aanstaande zondag wacht Feyenoord in de Gelredome, een zware klus. En vandaag dus die jarige amateurs uit Amsterdam, die ongetwijfeld willen stunten.

Vitesse kent niet alleen sportieve problemen, maar ook de financiën bezorgen de Arnhemmers de nodige kopzorgen. De licentiecommissie van de KNVB heeft het er druk mee en het is nog maar de vraag of de Amerikaanse investeerder Coley Parry, die al wel de baas is van Leyten Orient en Patro Eisden Maasmechelen, de nieuwe eigenaar wordt van Vitesse. Maar de geel-zwarten hebben eerder grote financiële problemen overwonnen, laten we voor het Nederlandse voetbal hopen dat dat binnenkort weer het geval zal zijn.

Het winnen van de KNVB-beker met de bijbehorende recette kan Vitesse daarbij helpen. Het zou de tweede keer zijn in de geschiedenis want op 30 april 2017 wisten de Arnhemmers met trainer Henk Fräser de beker in de Kuip te veroveren door AZ met 2-0 te verslaan. In totaal stond Vitesse vijf keer in de finale. AFC moet het in de KKVB-beker doen met af en toe een stunt, zoals onlangs thuis tegen PEC Zwolle. De ploeg van trainer Benno Nihom hoopt opnieuw te stunten, zeker na de klinkende uitzege (1-5) van afgelopen zaterdag op de beloften van Jong Almere City FC die acht keer ongeslagen waren en een week later zelfs Katwijk in eigen huis met 1-3 de baas waren. Logisch dat The Reds vandaag met dezelfde basis starten als tegen Almere City. Bij Vitesse zien we wel wat wijzigingen ten opzichte van de opstelling van zondag jl. Zo keept de Duitser Markus Schubert in plaats van Eloy Roon en staat oud-international (19 caps) Davy Pröper na elf maanden blessureleed voor het eerst weer in de basis. Oud-international Marco van Ginkel (8 caps) begint op de bank. Topscorer Million Manhoef, die van 2011 t/m 2016 in de jeugd van AFC speelde, staat vanaf het begin op het verrijdbare veld van de imposante Gelredome. Op de steile tribunes verheugen acht duizend toeschouwers, waaronder heel wat AFC’ers, zich op een spannend bekerduel. Wie bereikt de kwartfinale? Deze vraag wordt pas beantwoord nadat Hertog II, de gigantische visarend, zijn rondje langs alle tribunes heeft afgelegd. Je weet niet wat je ziet.

Als scheidsrechter Alex Bos de wedstrijd op gang heeft gefloten is de eerste aanval die er toe doet voor AFC. Een vrije trap, na een duwfout op Noa Benninga, niet ver van het Vitesse-doel levert helaas niets op. Daarna kabbelt de wedstrijd een beetje voort en is Vitesse wat meer op de helft van AFC te vinden. Veel meer dan een corner en vliegend schot van Pröpper ver over de lat levert dit veldoverwicht niet op. In de 10e minuut laat AFC zich even zien even zien na een pass van Splinter de Mooij op Oussama Siali, die na een knappe kap Schubert niet kan verrassen met een te zacht schot. Vijf minuten later maakt Oussama een overtreding op ‘onze’ Million Manhoef, die Cody Claver een lastige middag bezorgt. De vrije trap van Mathijs Tielemans vliegt via de muur naast het doel. Inmiddels begint Vitesse nog wat meer aan te dringen en is via Gyan de Regt en Manhoef over de vleugels op zoek naar een doelpunt. In de 27e minuut is het raak als Manhoef Cody Claver en Guus van Weerdenburg op rechts te snel af is. Zijn schot wordt gekeerd door Gijs van Zetten, maar de rebound stuitert voor de voeten van Dominik Oroz. Diens fraaie voorzet wordt kiezelhard in het net geschoten door de vrijstaande Pröper, die hier met het Arnhemse publiek zeer van geniet na al het blessureleed. 1-0! Hierna proberen de geel-zwarten door te drukken, maar Gijs zet Melle Meulenstijn twee keer de voet dwars. Ook De Regt stelt onze keeper tevergeefs op de proef. Andy Visser kopt vlak voor rust naast. Per saldo blijft onze defensie in de eerste helft goed overeind. Tim Linthorst is met Gijs een rots in de branding en dat nog wel tegen zijn oude club. Het zal hem goed doen. Aanvallend komt AFC veel minder voor de dag. Er is weinig diepte, de passing kan ook een stuk beter. Toch krijgen onze jongens nog een goede mogelijkheid na een loepzuivere bal van Mitch van Kempen over de geel-zwarte verdediging. Jammer genoeg kan de sprintende Splinter de Mooij er net niet goed genoeg bij om AFC op gelijke hoogte te brengen. Bij rust is de stand 1-0, er is nog van alles mogelijk.

Benno Nihom wisselt in de rust Oussama voor Wessel Been, die faam maakte in het bekerduel tegen PEC Zwolle. Het moet beslist aanvallender voor AFC willen we vandaag nog een kans maken. Maar eerst is Vitesse nog aan zet. Manhoef schiet op de paal en Gijs moet vervolgens gestrekt naar de hoek na een inzet van De Regt. AFC wankelt maar slaat daarna flink terug. Een diepe bal van Tim wordt door Wessel hoog ingeschoten, maar schampt via een Vitesse-been helaas nog net naast het doel. Het scheelt echt maar een haar. Uit de corner bereikt Splinter Tim die van dichtbij, schuin naast het doel, maar net mist. Door de komst van Matthijs Jesse (60e minuut) en Soufiane Hetli (78e minuut) wordt AFC nog gevaarlijker. Het is inmiddels een open wedstrijd met veel meer ruimte aan beide kanten. Dat levert een aantal grote kansen op voor Vitesse, die door enkele fantastische saves van Gijs én een beetje mazzel geen doelpunten opleveren. Een buitenspelgoal wordt afgekeurd. Leve de VAR! Aan de andere kant hangt er ook een doelpunt in de lucht. De snelheid van Matthijs blijkt een geducht wapen en op links doet Soufiane van zich spreken. In de 61e minuut kopt Wessel een mooie voorzet Matthijs tegendraads net over de lat. Cody wordt in de 80e minuut aangespeeld door Splinter, maar zijn schot verdwijnt in de handen van Schubert. Daarna belandt een inswinger van Matthijs in het zijnet. Nóg is de wedstrijd niet afgelopen, Vitesse rekt tijd, en hoopt zo een verlenging te voorkomen. In de 87e minuut kruipen de Arnhemmers door het oog van de naald na een actie van Soufiane die twee man uitspeelt, Matthijs de bal inschiet en Soufiane de bal na de rebound nog eens inbrengt. Op de een of andere manier gaat de bal er in de kluwen van spelers niet in. Nog steeds is de wedstrijd niet afgelopen en na een voorzet van Soufiane richting Tim krijgt AFC in de 92e minuut een corner. Ook onze keeper Gijs stormt nu mee naar voren. De goed aangesneden bal wordt door Wessel naast het doel gekopt. Niet veel later fluit scheidsrechter Bos voor het laatst en is het bekeravontuur van AFC dit seizoen voorbij.

Geen cadeau dus voor ons jarige club. De plek in de kwartfinale was na een sportieve wedstrijd voor Vitesse dat op basis van de wedstrijdstatistiek hier ook het meeste recht op had. Niet voor niets was Gijs van Zetten ‘the man of the match’. De beste kansen waren voor de Arnhemmers. AFC verliet pas laat de verdedigende stellingen en bracht door de inbreng van Wessel, Matthijs, Soufiane, plus de extra inzet van Tim en Splinter Vitesse in de slotfase toch nog aan het wankelen. Het glas was dus beslist half vol in de Gelredome. Chapeau!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Mitch van Kempen, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (78’ Soufiane Hetli), Cody Claver, © Milan Hoek (78’ Djuric Acension), Noa Benninga (60’ Julian van der Greft), Splinter de Mooij, Oussama Siali (46’ Wessel Been) en Melvin Platje (60’ Matthijs Jesse).

Ook in oktober 1989 speelden AFC en Vitesse tegen elkaar in het KNVB bekertoernooi. Uitslag 2-2 en Vitesse wns. Voor een schitterende samenvatting in het programma Studio Sport: klik hier

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor interviews met Gijs van Zetten en Benno Nihom klik hier

Voor foto’s van Tom Poederbach klik hier