Verslag: Rijnsburgse Boys - AFC

AFC LAAT DE WINST LIGGEN TEGEN RIJNSBURSE BOYS

In een spannende wedstrijd speelden Rijnsburgse Boys en AFC met 1-1 gelijk. De nummers 14 en 9 van de ranglijst willen graag omhoog en onderstreepten die ambitie op het natuurgras van Sportpark Middelmors met aanvallend voetbal. De Uien begonnen heel goed, maar na een minuut of twintig was de wedstrijd in evenwicht. Na rust vielen de doelpunten van Raily Igancio en Roderick Gielisse al snel en had AFC vooral in het laatste kwart verschillende mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Keeper Wesley Zonneveld en Vrouwe Fortuna dachten daar anders over. Door dit resultaat zakken The Reds een plek op ranglijst, inmiddels negen punten achter koploper Spakenburg.

Een heerlijke voetbalmiddag dient zich aan als we op Sportpark Middelmors arriveren. Het veld met ‘echt gras’  ligt er goed bij en de weergoden zijn ons goed gestemd. Thuisclub Rijnsburgse Boys, vorig seizoen nipt tweede achter kampioen Katwijk, is gebrand op een overwinning na een opvallend zwak begin van de competitie met ongeveer dezelfde, zeer sterke selectie. De ploeg van de nieuwe trainer Martijn Lagendijk is nu op de veertiende plaats te vinden. Van de laatste zes wedstrijden werden er vier verloren en twee gelijk gespeeld, doelcijfers 2-10. Ook bij AFC vallen de resultaten dit seizoen vooralsnog tegen. Na een uitstekende competitiestart, bekroond met 0-2 uitzege op Spakenburg, zakten The Reds na een zeer matig vervolg steeds verder op de ranglijst naar een negende plaats. Van de laatste zes wedstrijden werden er drie verloren, twee maal werd het gelijk en een keer werd gewonnen. Doelcijfers 5-13. Gelet op dit alles staat er dus voor Rijnsburgse Boys en AFC vanmiddag veel op het spel. Kan er eindelijk weer eens gejuicht worden of wordt het langzamerhand echt zorgelijk? We gaan het zien.

Vooraf aan de wedstrijd wordt de gevaarlijke centrumspits Dani van der Moot gehuldigd. Hij speelt vandaag zijn honderdste wedstrijd voor de Uien. Op 23 april 2022 scoorde hij drie keer op Spotpark Goed Genoeg. Dit seizoen staat de teller na negen wedstrijden nog op nul, maar dat gaat zeker veranderen. Hopelijk niet vandaag! Kijkend naar het wedstrijdformulier zien we dat bij RBB Jeroen Spruijt, Bram Ros, Ilias Kariouh (voig seizoen actief bij HBS) en Bert Koomen ontbreken. De snelle vleugelspitsen Furhgill Zeldenrust en Delano Zeldenrust zijn wel van de partij, net als de centrale verdediger en oud-prof Robin van der Meer (Go Ahead Eagles, FC Utrecht en Excelsior Rotterdam) en middenvelder Steff van Rooijen, die vorig seizoen bij Hercules speelde. Ook bij AFC ontbreken een aantal bekende namen. Gevero Markiet is geschorst, Soufiane Hetli, Guus van Weerderburg, Joël Tillema en Marciano Mengerink zijn geblesseerd. Gelukkig zijn de oud-spelers van RBB Raily Ignacio en Djuric Ascension wel beschikbaar. Raily staat in de basis, Djuric start op de bank.

Als scheidsrechter Rick Sturm de wedstrijd op gang fluit laten de Uien er geen gras over groeien. De eerste vijf minuten zijn ze drie keer dicht bij de openingstreffer. Gelukkig schiet Van Rooijen voor langs na een mooie actie over rechts, knalt Asante na een aanval over veel schijven naast en wordt een doelpunt van diezelfde Asante wegens buitenspel afgekeurd. De geel-zwarten delen ook na dit spetterende begin de lakens uit, krijgen een aantal corners, maar heel veel kansen levert dit niet op, ook door het uitstekende verdedigen van Dalian Maatsen, Tim Linthorst en Cody Claver.  Alleen captain Roderick Gielisse, die al acht jaar uitkomt voor RBB, is dicht bij een doelpunt, maar vindt Gijs van Zetten op zijn weg. Doet AFC dan helemaal niets terug? Zeker wel. Gedurende de eerste helft kruipen The Reds steeds meer uit hun schulp. Het grootste gevaar komt van de rechtervleugel via Gladwin Curiel die linksback Rob Zandbergen een heel lastige middag bezorgt. Twee prachtige voorzetten van Gladwin kunnen helaas niet worden verzilverd door Splinter de Mooij en Raily. Na dik een half uur rukt Cody op en speelt Noa Benninga aan. Keeper Wesley Zonneveld weet maar net de openingstreffer van de goed spelende Noa te voorkomen. Het is nog steeds 0-0 en dat blijft het tot de rust.

Na rust gaat het tempo flink omhoog. Beide ploegen zijn gretig, willen vandaag per se winnen. De eerste kans is voor de Uien als Cody uitglijdt na een voorzet van Zeldenrust. Gelukkig wordt dit onbedoelde cadeautje niet uitgepakt door de Rijnsburgse aanval. In de 52e minuut is het aan de andere kant wel raak als Gladwin zijn opponent weer eens de baas is en zijn voorzet bij de eerste paal door Raily fraai wordt afgewerkt. Het thuispubliek is niet verbaast. Ook in zijn tijd bij de Uien maakte deze topspits dit soort goals bij de vleet. 0-1, AFC is op de goede weg, maar twee minuten later is het weer gelijk als een voorzet van Zandbergen via Julian bij Gielisse terecht komt. Zijn schot ziet er houdbaar uit, maar via het been van Julian vliegt de bal er ongelukkigerwijs onhoudbaar voor Gijs in. 1-1. Wel een domper. Toch rechten onze jongens de rug en is het een wonder dat Splinter niet scoort bij de tweede paal na een perfecte voorzet van Matthijs Jesse. De kansen stapelen zich op voor onze aanvallers, Raily en Splinter zijn tussen de 60e en 80e allebei nog twee keer dicht bij een doelpunt. Een beetje mazzel ontbreekt, maar het ligt ook aan keeper Zonneveld dat AFC niet weet te scoren. Rijnsburgse Boys is in deze fase twee keer gevaarlijk. Een ziedend schot van Nino Klaver vliegt maar net over de lat en een fout van Gijs blijft gelukkig zonder gevolgen. Het is en blijft spannend met nog dik tien minuten te spelen.

Mede door de wissels is het een rommelig slotakkoord. Nigel Hasselbaink, Mitch van Kempen, Djuric Ascension en Oussama Siali komen in het veld voor resp. Noa Benninga, Julian van der Greft, Gladwin Curiel en en Raily Ignacio. Eerder was Matthijs Jesse al gewisseld voor Melvin Platje. Bij RBB is er maar één wissel: Delano Asante maakt plaats voor Anthony van Dongen. Onze jongens gaan nog voor een maximaal resultaat en Nigel ‘versiert’ bij zijn eerste actie een corner. De geel-zwarte defensie blijft overeind, maar heeft in de 88e minuut wel de hulp van de paal nodig na een corner van de net ingevallen Oussama. Daarmee is de koek wel op en fluit de goed leidende scheidrechter Sturm de wedstrijd de geschiedenis in. 1-1, een eindstand die een week eerder ook bij Rijnsburgse Boys-Quick Boys en AFC-Scheveningen bereikt werd. Weer een puntje rijker dus, maar de achterstand op de kopgroep bestaande uit Spakenburg, Quick Boys en De Treffers groeit met twee punten. Voor ons aller eerste een uitdaging om het nodige te doen aan de kloof van negen punten op koploper Spakenburg. Hoewel er in Rijnsburg vooral in de tweede helft goed werd gespeeld blijft de productiviteit van onze aanval daarbij wel een zorgenkindje. Hopelijk wordt dat komende zondag anders als HFC bij ons op bezoek komt. Weer een competitiewedstrijd om naar uit te kijken. Maar nu eerst de bekerstrijd tegen PEC Zwolle. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Gladwin Curiel (88’ Djuric Ascencion), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Cody Claver,  Julian van der Kreft,  (82’ Mitch van Kempen), © Milan Hoek, Noa Benninga (82’ Nigel Hasselbaink), Splinter de Mooij, Raily Ignacio (88’ Oussama Siali) en Matthijs Jesse (68’ Melvin Platje).