VERSLAG   AFC – DE TREFFERS

VERSLAG AFC – DE TREFFERS

Schermafbeelding 2022 12 12 154823

AFC IS WINTERKAMPIOEN NA FRAAIE ZEGE OP DE TREFFERS

Na een uitstekende wedstrijd tegen De Treffers gaat AFC als koploper de winterstop in. De 2-0 winst op de Roodzwarten uit Groesbeek was verdiend. The Reds hadden op Sportpark Goed Genoeg het beste van het spel en kregen de meeste kansen. Door deze overwinning bleef het team van trainer Benno Nihom voor de tiende keer op rij ongeslagen. Sinds 5 oktober jl. werd acht keer gewonnen, tweemaal werd het gelijk. Na achttien wedstrijden voert AFC de ranglijst aan met één punt voorsprong op runner up HHC Hardenberg. De Treffers staat derde op vier punten afstand.

Het is koud en mistig, niet bepaald de ambiance die je je wenst voor de topper tussen AFC en De Treffers. En dan hebben we ook nog het ‘day after’ gevoel, wéér met penalty’s eruit tegen Argentinië. Gelukkig is het stampvol en gezellig in ons clubhuis vooraf aan de wedstrijd.  Zaterdag 1 heeft net met 2-0 gewonnen van Kon. HFC, goed voorbeeld doet goed volgen. De Treffers heeft flink wat supporters meegenomen. Ze hopen op een succesvol vervolg van de eerste helft van het seizoen waarin de ploeg van trainer Lee-Roy Echteld geschitterd heeft. Mocht er vandaag gewonnen worden dan kunnen de Roodzwarten 2022 zelfs als winterkampioen afsluiten, mits HHC Hardenberg punten laat liggen in de uitwedstrijd tegen Noordwijk. Sinds 8 oktober is De Treffers acht keer ongeslagen en komt ongetwijfeld met het nodige vertrouwen naar Amsterdam. Bovendien werd in augustus de openingswedstrijd in Groesbeek met 2-1 gewonnen van AFC en dat zal De Treffers sterken in de gedachte dat er aan de Zuidas ‘iets’ te halen valt. Anderzijds liegen de resultaten van The Reds er ook niet om. Sinds 5 oktober is de ploeg van trainer Benno Nihom al negen wedstrijden ongeslagen en is gedurende het seizoen steeds beter gaan spelen. De koppositie van AFC komt dus beslist niet uit de lucht vallen, ook de doelcijfers van The Reds bevestigen dat. Vorig seizoen won AFC op 8 april 2022 thuis met 1-0 van De Treffers, wat gaat het nu worden?

Als we naar de opstelling van beide ploegen kijken heeft De Treffers een verrassing in huis. Gisteren heeft de voormalige Algeheel amateurkampioen (1991 en 1998) zich met de 22-jarige Azzedine Dikidak versterkt. De Amsterdammer, die betaald voetbal speelde bij Vitesse, FC Den Bosch en in Italië, staat direct in de basis. Uiteraard heeft Echteld zijn topscorer Jordy Thomassen opgesteld, die ook een verleden heeft in het betaald voetbal bij FC Den Bosch, De Graafschap en Helmond Sport. Bij De Treffers staat ook Raymond Anane-Gyasi in de basis, die bij AFC in de jeugd speelde. Anders dan tegen Excelsior Maassluis start Benno Nihom met Raily Ignacio in de basis. Tim Linthorst geeft wederom acte de présence in onze defensie. Oussama Siali en Gevero Markiet beginnen op de bank. Het is 15.00 uur, de lichtmasten doen hun werk en scheidsrechter Wim Bronsvoort fluit de wedstrijd op gang.

AFC schiet als een raket uit de startblokken. Al in de tweede minuut test Splinter de Mooij keeper Niels Kornelis. Niet veel later stormt Joël Tillema op de rechterflank naar voren, maar zijn voorzet is te hard voor Raily om er iets moois mee te doen. Vervolgens zet Splinter Platje aan het werk, maar die schiet oog in oog met Kornelis net naast. Er zijn door AFC vijftien veelbelovende minuten gespeeld. De Treffers is nog niet wakker, maar daar komt na een ruim een kwartier verandering in. De vleugelspelers Gavin Vlijter en Annane-Gyasi worden betrokken in het spel en bezorgen onze defensie het eerste werk. Echt gevaarlijk is het nog niet. Dat is wel het geval aan de andere kant van het veld. Eerst schiet Raily op de paal en kopt onze goalgetter even later de bal na een prachtige voorzet van Joël net naast. Onze jongens spelen goed, maar het staat na een half uur nog steeds 0-0. De Treffers laat zich in deze fase ook niet onbetuigd. Maar onze keeper Gijs van Zetten is paraat op een gevaarlijk schot van Brian Campman. Een knal van Vlijter vliegt hoog over de lat en een gevaarlijke corner wordt knap door Gijs klemvast gepakt in de mêlee. Maar dan is het weer tijd voor Raily, die op weg naar het doel duidelijk wordt vastgehouden. Scheidsrechter ziet er geen overtreding in. Even later staat Raily toch in het strafschopgebied en schiet na een voorzet van Cody Claver tegen keeper Cornelis aan. De rebound is een prooi voor Kevin Visser die knap in de 36e minuut scoort. 1-0 voor AFC en in de resterende tijd tot de rust zetten onze gasten alles op alles om weer op gelijke hoogte te komen. Enkele corners zien er gevaarlijk uit maar Tim Linthorst, Dalian Maatsen én Splinter zijn niet te kloppen in de lucht. De mooiste kans krijgt De Treffers in de 46e minuut als de goed spelende Dkidak mag aanleggen voor een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De bal gaat wel over de muur, maar eindigt in de veilige handen van onze keeper.

Wat gaat het tweede bedrijf brengen, alles is nog mogelijk. Zeker als we een keer niet opletten en dat is in de 50e minuut het geval als Campman zo maar mag doorlopen en kan aanleggen. Zijn schot in de hoek wordt schitterend gered door Gijs. We zijn gewaarschuwd en vanaf dat moment geeft onze defensie niets meer weg. Tim Linthorst speelt net als in Maassluis een week eerder een ijzersterke wedstrijd. In deze fase winnen onze jongens de slag op het middenveld en worden de spitsen weer wat meer in stelling gebracht. In de 70e minuut wordt de wedstrijd min of meer beslist als Raily op rechts wordt weggestuurd en Ricardo Ippel hem onderuithaalt. Ippel kan met rood vertrekken en De Treffers moet met tien man verder. Het is een ongelijke strijd, zeker als AFC enkele verse spelers in brengt. Matthijs Jesse, Noa Benninga en Gevero Markiet brengen nieuw elan en het is wachten op de 2-0. Na een knappe pass van Noa is het bijna zover, maar Splinter geeft in kansrijke positie af in plaats van te schieten. In de 80e minuut is het wél raak als Matthijs Jesse op rechts doorbreekt en op subtiele wijze probeert te scoren. Campman probeert de lob met een uiterste krachtinspanning nog van de lijn te halen maar tikt de bal daarbij in zijn eigen doel. 2-0 en de wedstrijd is beslist. In de slotminuten missen Matthijs, Joël en Oussama Siali nog enkele dotten van kansen, maar echt belangrijk is het niet meer. De strijd is gestreden en de punten blijven in Amsterdam.

Door dit resultaat is AFC de winterkampioen. Bij aanvang van de winterstop koploper en hebben onze jongens een punt voorsprong op HHC Hardenberg dat uit knap won van Noordwijk. De Treffers heeft vier punten minder. AFC speelde een prima wedstrijd tegen de Roodzwarten en bleef voor de tiende keer op rij op overtuigende manier ongeslagen. We kunnen beslist spreken van een geweldige teamprestatie want veel spelers hebben een substantieel aandeel in het succes én er wordt als team gespeeld.. Het is een groot plezier om naar het combinatievoetbal van ons aller eerste te kijken. Felicitaties derhalve voor trainer Benno Nihom, die buitengewoon goed gestart is, voor zijn uitgebreide staf en natuurlijk voor captain Milan Hoek en de andere spelers. In het bijzonder Gijs van Zetten te noemen, die aan het begin van het seizoen Patrick Zonneveld moest vervangen en tot op heden met zeven clean sheets en de minste goals tegen een geweldige klus heeft geklaard. Dit alles natuurlijk in de wetenschap dat er nog zestien, vaak lastige wedstrijden gespeeld moeten worden. De spannende strijd om het echte kampioenschap gaat in 2023 door, te beginnen op 21 januari in Spakenburg tegen IJsselmeervogels. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Joël Tillema, Kevin Visser (72’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij (87’ Kenny Teijsse), Cody Claver (81’ Gevero Markiet), Melvin Platje (72’ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (89’ Oussama Siali).