Verslag AFC - FC Emmen 2 - 3

Veerkrachtig AFC doet zich zelf in slotfase tekort

AFC heeft zich dinsdagavond niet kunnen plaatsen voor de derde ronde van de KNVB-beker. Na een aantrekkelijke wedstrijd met twee gezichten kon FC Emmen met de hakken over de sloot Amsterdam verlaten met een 2-3 zege.

Het regent nog volop als de teams AFC en FC Emmen iets voor vijf hun opwachting maken. Ondanks de herfstbuien ligt het veld er prima bij en kan het publiek zich opmaken voor een op het oog interessante bekerwedstrijd tussen de nummer drie van de Zondag Topklasse en de nummer zeven van de Jupiler League. Deze wedstrijd is een reprise van het bekerduel in 1983   toen de amateurs van vv Emmen in Drente met 3-0 wisten te winnen van The Reds. Zou FC  Emmen (sinds 1985 BVO) 32 jaar later weer een makkelijke overwinning behalen? De laatste twee competitiewedstrijden thuis tegen RKC Waalwijk (6-1) en uit tegen NAC (2-2) laten in ieder geval zien dat het team van trainer Marcel Keizer de laatste weken goed op dreef is. Dat geldt ook voor de ploeg van AFC-trainer Bart Logchies die op een off-day na tegen Kon. HFC al sinds de start van de competitie goed voor de dag komt. Kan AFC misschien dan toch voor een stunt zorgen?

Als scheidsrechter Lindhout voor het eerst fluit zien we dat AFC bijna met dezelfde basis begint als tegen OJC Rosmalen.Bijna, omdat Mitchell Theuns de licht geblesseerde Marc van den Boogaart vervangt. Koen Bosma en Randel Shakison zijn door blessures ook niet inzetbaar. Jonathan Ritchard begint op de bank. Bij FC Emmen staat Dennis Telgenkamp in plaats van Marko Meerits tussen de palen. Nog voordat iedereen door heeft dat de wedstrijd begonnen is ligt de bal er al bijna in bij AFC. Na vijftig seconden maakt captain Magid Jansen hands op de rand van het strafschopgebied waarna Marnix Kolder de vrije trap keihard op de lat schiet. FC Emmen is hierna ‘all over the place’. De ene na de andere gevaarlijke aanval rolt op het AFC doel af en in de 10e minuut moet Jasper de Haer een inzet van Jurjan Mannes van de lijn halen. De hierop volgende corner wordt door Marcel Seip hard ingekopt. De bal verdwijnt tussen het hoofd van Daan Sutorius en de lat in het doel. 1-0 derhalve en de Drentse storm houdt aan. Gelukkig weet Daan na een kwartier een tweede inzet van Seip van de doellijn te trappen. Hierna belandt de wedstrijd in rustiger vaarwater en komt AFC toe aan enkele tegenstoten via Magid en  Edip Biberoglu, waarbij Pieter Koopman en Melvin Grootfaam in stelling worden gebracht. Doelpunten levert dit alles nog niet op. Aan de andere kant bezorgt de snelle van AZ gehuurde  Raymond Gyasi onze defensie behoorlijk wat werk en moet onze keeper Laszlo Sandor vlak voor rust zijn niet geringe talent aanspreken om FC Emmen van een tweede doelpunt af te houden. Inmiddels is Geoffrey Galata geblesseerd uitgevallen. Magid verhuist een linie naar achteren en de ingevallen Mallqui Cabezas neemt zijn plaats in op het middenveld.                

Het is rust en FC Emmen staat door een bijzonder sterk beginoffensief verdiend met 1-0 voor. Als de tweede helft is begonnen blijkt al snel dat de bordjes zijn verhangen. AFC is nu de bovenliggende partij en is over de vleugels voortdurend gevaarlijk. Daan heerst op het middenveld en strooit met prachtige passes, Marien Willemsen stoomt op de rechtervleugel steeds vaker op. Het Amsterdamse publiek geniet en het is wachten op de gelijkmaker. Helaas valt het doelpunt aan de andere kant als Gyasi een fout van onze defensie hardhandig afstraft. Het is 0-2, wat een teleurstelling. Maar AFC toont veerkracht, zoekt weer de aanval en de opnieuw uitblinkende Melvin wordt rand strafschopgebied (of was het er net in?) gevloerd. Daan schiet vervolgens de vrije trap onhoudbaar in de touwen. 1-2 en er is nog tijd genoeg om de zaken helemaal recht te zetten. Maar keeper Telgenkamp denkt daar anders over. Eerst tikt hij een inzet van Edip katachtig over de lat, waarna hij zich ook niet laat verrassen door een schot van Guido Moelee in de korte hoek na een corner. En dan herhaalt de geschiedenis zich. Een uitval vam FC Emmen leidt tot een vrije trap die uiteindelijk door Jens Jurt Streutker in het AFC-doel wordt gewerkt. 1-3, 10 minuten voor tijd.

De wedstrijd is gespeeld, zou je zeggen. Niet is minder waar. Matthijs Jesse (voor Pieter Koopman) en Jonathan Ritchard (voor Daan Sutorius) vallen sterk in en AFC blijft het proberen. Met succes, want Matthijs schiet al snel de 2-3 binnen, na een prachtige actie van Melvin. Er is nog een minuut of vijf te spelen en FC Emmen wankelt. Eerst is Jonathan dicht bij een treffer, maar de bal stuit net te ver van zijn borst af. Pal voor tijd is Jasper het allerdichts bij de verdiende 3-3, maar hij mist een meter voor het doel de bal op een haar. Het blijft 2-3 en dat is als je zo dicht bij de gelijkmaker bent een teleurstellend resultaat. Maar onze jongens kunnen trots zijn op de geleverde prestatie. Het  publiek heeft met volle teugen genoten van een strijdvaardig AFC, dat vooral in de tweede helft uitstekend speelde. Dat biedt perspectief voor de competitie. Te beginnen aanstaande zondag in Emmen tegen koploper WKE. Veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marrien Willemsen, Jasper de Haer (Mallqui Cabezas 35.), Geoffrey Galata, Guido Moelee, Mitchell Theuns, Daan Sutorius (Jonathan Ritchard 83.), Magid Jansen©, Edip Biberoglu, Pieter Koopman (Matthijs Jesse 81.) en Melvin Grootfaam

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Zie RTV N-H: AFC komt net te kort voor een stuntje [met reacties]