VBC op stap

DE VBC DIERVRIENDELIJK OP STAP IN BIDDINGHUIZEN

 Op donderdag 26 mei 2016 vond hij weer plaats: de uitgaansdag van de V(rienden) B(iljart) C(lub) van AFC.
Onder regie van reisleider Willem de Jong vertrok een dertien koppige groep vroeg in de middag met een kleine, riante bus van Sportpark Goed Genoeg. Dit onder genot van een heerlijk zonnetje, de dag was al bij voorbaat voor meer dan 50% geslaagd.
Maar waarheen ging de reis? De reisleider liet iedereen tot het laatste moment in spanning, ondertussen honderduit vertellend over een niet al te opvallende spoorbrug die met de nodige moeite net was aangelegd en het wonderbaarlijk belangrijke confectiecentrum van Almere. De stemming zat er dus al goed in toen de bus op het 200 hectaren tellende complex van Dorhout Mees in Biddinghuizen arriveerde.
Om wat te doen?  Opwindende sporten als Bowles, Darts, Midget Golf en Bowling waren bij eerdere uitjes al eens aan de orde. Die zouden het dus niet zijn. Golf ook niet, want golfen doen de meeste VBC’ers al ongeveer om de dag in een club of vier. Als snel maakte Willem op de parkeerplaats aan alle spanning een eind: we gaan kleiduifschieten! Niet dus op echte duiven zoals dat in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten in zwang was, wat tot gevolg had dat er aan het eind van die eeuw nauwelijks meer een duif over was in dit deel van de nieuwe wereld. In 1900 werd het duivenschieten in Parijs een Olympische sport, maar na het nodige protest tegen de bloederige taferelen werd de duif in 1912 vervangen door de kleiduif, die inmiddels van milieuvriendelijk materiaal is gemaakt.

Om een beetje van de schrik te bekomen en het groepsgevoel nog verder te versterken was vooraf aan het sportieve deel van de middag een koffieronde voorzien met krentenmik, waarna onze instructeur Maarten zich meldde. Een aardige man met een groot geweer, die de VBC meenam naar de oefenweide, waar na een korte uitleg al naar hartenlust geschoten kon worden. 
Tien schoten voor ieder in deze oefenfase en dat was al een heel spektakel, waarbij de bokken al snel van de schapen gescheiden werden. Heel erg makkelijk was het beslist niet om de kleiduif te raken, zoals bleek uit het stimulerende commentaar van schietmeester Maarten. ‘Net er onder door’, ‘net er overheen’, ‘bijna raak’ klonk het vaak, maar ook ‘er zit nog veel ruimte om de duif’,’ je zou 2 minuten eerder kunnen schieten’, ‘de akoestiek was ieder geval geweldig’ en een enkele keer ‘m’n schoonmoeder is sneller’. Toch werd bij dit oefenen door een aantal voormalig dienstplichtigen al heel wat geraakt en dat bood perspectief voor de wedstrijd over vijftien schoten, die plaats vond na een uitgebreide, non-alcoholische drinkpauze Wel zo veilig!

Gewapend met een enorme veiligheidsbril werd aan de wedstrijd begonnen. Al snel werd duidelijk dat Jacques van der Glas, Guus Tenniglo, Peter van der Heijdt en  Ben Heesen hoge ogen zouden gooien. Of zou toch een outsider als schietkampioen worden gehuldigd? De kleiduiven vlogen na een relatief makkelijke start steeds ingewikkelder rond, over de grond met een rotsnelheid en tot slot hoog in de lucht. Het ‘bijna raak’ klonk veelvuldig uit Maartens’ mond. Ter afwisseling liet hij weten dat het schot ‘mooi op tempo was, maar dat je daar alleen niets aan had’. Uiteindelijk had iedereen vijftien keer geschoten en had Ab, als zeer bekwame secretaris,  alle scores met de grootst mogelijke nauwkeurigheid genoteerd. 


De prijsuitreiking kon hierna onder het genot van flink wat alcoholica beginnen. Wie had er gewonnen? Wie zou de prachtige beker in ontvangst mogen nemen? Verrassender wijs begon Willem met een uitgebreide spreekbeurt over VBC erelid Guido Kiemeneij, die in 2010 overleed. Een bijzonder aardige man, van vele markten thuis, die het lidmaatschap van de VBC alle eer aandeed. Al snel werd duidelijk dat het bestuur besloten had de beker, behorend bij de eerste prijs, de Guido Kiemeneij Memorial wisseltrophy te noemen. Een prima idee! Hierna werd de trophy uitgereikt aan Henk van der Jagt, die verrassend, met een geweldige score, Jacques van der Glas een snavellengte voorbleef. Een prachtige prestatie. Gefeliciteerd Henk!

Hierna gebeurde nog van alles in de culinaire sfeer en bleef het tot laat goed toeven op het riante complex van DorhoutMees.
Moe, maar buitengewoon voldaan, stapten de VBC’ers weer in de bus, een geweldige kleiduifervaring rijker. De uitgaansdag had dit jaar niet mooier kunnen zijn. 

MvdW