UNA - AFC voorbeschouwing

RUNNER UP AFC  START 2017 IN ZEELST TEGEN GRILLIG UNA

Zondag aanstaande gaat het dan eindelijk gebeuren. Op 5 februari speelt ons eerste, als we het weerbericht mogen geloven, de eerste competitiewedstrijd van 2017 tegen UNA.  Wij maken daarvoor de 127 kilometer lange rit naar Zeelst, de ruim 5000 inwoners tellende wijk van Veldhoven, onder de rook van Eindhoven.
Door alle afgelastingen liggen we op verschillende verenigingen drie wedstrijden achter, waaronder ook de voetbalvereniging Uitspanning Na Arbeid. Dit riep op de UNA-site de klemmende vraag op waarom wij liever bridgen (niet klaverjassen) dan het veld sneeuwvrij maken?! Ook in Zeelst is een grapje snel gemaakt. Hoe dan ook is een dergelijke scheefgroei als gevolg van de tweedeling natuur-kunstgras vervelend. Mogelijk kan onze bond zich hierover eens buigen in plaats van het amateurvoetbal lastig te vallen met allerlei BVO-achtige bepalingen en restricties.

Zoals gezegd gaat de reis zondag naar het mooie Brabant waar wij UNA voor de tiende keer ontmoeten. Thuis werd drie keer gewonnen, eenmaal werd het gelijk en één keer werd verloren. Uit was er meer evenwicht met een winst- en verliespartij en twee gelijke spelen. Dit seizoen werd het op 11 september in de vijfde competitiewedstrijd in de Tweede Divisie op sportpark Goed Genoeg 2-2. De eerste helft was AFC de bovenliggende partij, na rust waren de rollen omgekeerd. Voor de score maakte dit overigens niets uit, want beide helften eindigden met een 1-1 uitslag. Voor UNA scoorden Niek van Boekel uit een penalty en Nick Tielemans met een verrassende schuiver. Voor AFC was Daan Sutorius twee keer trefzeker. De eerste goal uit een voorzet van Edip Biberoglu, het tweede doelpunt in de 94e minuut uit een voorzet van Pieter Koopman. Na vijf competitieronden waren AFC en UNA met 10 punten goed uit de startblokken gekomen. Na 21 resp. 18 wedstrijden is er wel wat licht tussen beide teams waar te nemen. UNA bevindt zich met 25 punten in de middenmoot, AFC is met 32 punten samen met De Treffers runner-up achter Jong AZ dat wel met een straatlengte voorsprong koploper is.

Wanneer we wat scherper naar de resultaten van UNA kijken dan valt allereerst op dat de Brabanders het uit wat beter doen dan thuis. Op Sportpark Noord werd weliswaar met 5-2 gewonnen van Kozakken Boys en met 2-0 van Jong AZ, maar daar staan ook forse nederlagen tegenover tegen FC Lienden (0-4), GVVV (1-4) en De Treffers (1-5). Op vreemde bodem werd o.a. gewonnen van Kon. HFC (0-2) en Jong Twente (1-3). Na de winterstop werden de twee uitduels tegen Excelsior Maassluis (3-4) en Jong Vitesse (2-3) óók gewonnen. Vooral op Papendal was sprake van een huzarenstukje. Pal na rust werd binnen 5 minuten de 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 voorsprong na doelpunten van Nick van Boekel en twee scores van Mart van de Gevel. De snel verkregen voorsprong werd afgelopen zondag knap vastgehouden en dat tegen een ploeg waarvan thuis eerder dit seizoen met 1-5 van verloren was. Thuis werd een week eerder met 0-1 verloren van Kon. HFC.  Wat verder opvalt is dat de resultaten van UNA erg wisselend zijn. Niet één keer werd twee keer achter elkaar gewonnen, gelijkgespeeld of verloren.

 

Verder valt op dat de geel-zwarten behoorlijk scoren, maar dat keeper Petar Staskovic dit seizoen de bal al vaak uit het net heeft moeten halen. Alleen het laagstaande TEC kreeg ook 50 doelpunten tegen. AFC scoorde ongeveer even veel als UNA (39 vs  36), maar onze keeper Patrick Zonneveld werd ‘maar’ 29 keer gepasseerd.
Tot slot is vermeldenswaard dat het eerste van UNA verschillende spelers heeft uit de eigen jeugd. Niet voor niets staat de trots van Zeelst op de vierde plaats van de amateurverenigingen met de beste jeugdopleiding van Nederland. Als sinds jaren prijkt AFC bovenaan deze lijst. Twee uit de UNA-jeugd afkomstige spelers zijn Niek en Rob van Boekel die dit seizoen nog geen wedstrijd misten. Deze broers maken deel uit van de zgn. Van Boekel-dynastie, want broer Mark speelde tot voor kort ook in de geel-zwarte hoofdmacht.

Hoe liggen de kansen aanstaande zondag? Op grond van de resultaten dit seizoen zijn we zeker niet kansloos. Maar UNA heeft een grillige ploeg, het kan vriezen of dooien. Verder hebben de geel zwarten enkele brandgevaarlijke spitsen in huis. Met 10 doelpunten is Marten van de Grevel samen met Kai Koveniuk (Jong Vitesse), Abderrahim Loukili, (FC Lienden), Berry Powel (Kozakken Boys) en Carlos Opuku (Kon. HFC) topscorer van de Tweede Divisie. Nick van Boekel scoorde negen keer en Nick Tielemans, ook afkomstig uit de UNA-jeugd, zeven keer. Het is dus uitkijken geblazen. Als onze jongens dat doen is een mooi competitiebegin in Zeelst beslist mogelijk. Succes! 

MvdW