UNA - AFC met verslag

AFC laat winst glippen en speelt weer met 2-2 gelijk tegen UNA

Net als vorig seizoen in de Topklasse speelde AFC in Zeelst met 2-2 gelijk tegen UNA na een 0-2 voorsprong, die vlak voor rust gedeeltelijk verdampte door een wel heel makkelijk gegeven penalty. Na de thee kwamen de geel-zwarten op gelijke hoogte. Was het vorig seizoen Niek Tielemans, die UNA het punt schonk, nu was het de beurt aan Mart van de Gevel, die vreemd genoeg ook tekende voor de openingsgoal in eigen doel. Weer 2-2 dus, want eerder dit seizoen werd ook al met deze cijfers gelijk gespeeld tegen UNA op Goed Genoeg. AFC staat door deze puntendeling op een zesde plaats, maar één punt achter op runner-up De Treffers dat een wedstrijd meer speelde.

Eindelijk is het zover, de tweede competitiehelft kan vandaag beginnen. De bus rijdt al vroeg naar Zeelst, een wijk van Veldhoven, onder de rook van Eindhoven. Eenmaal bij de lichtstad aangekomen is het wel opletten geblazen, want voor je het weet moet je door een verkeerde afslag een half uur omrijden. Gelukkig hebben we een koersvaste chauffeur en ruim op tijd bereiken we het sportcomplex van UNA, dat er zonovergoten bij ligt. Wat gaat het worden vanmiddag? UNA heeft er na de winterstop al drie wedstrijden opzitten. De twee uitwedstrijden tegen Excelsior Maassluis (3-4) en Jong Vitesse (2-3) werden gewonnen, thuis werd nipt (0-1) verloren van Kon. HFC. De ploeg van trainer Mark Schenning wil vanmiddag per se winnen, zoveel is duidelijk. Door de wisselende resultaten voor de winterstop staat UNA op een lang nog niet veilige tiende plaats. AFC deed het voor de winterstop een stuk beter dan de geelzwarten en speelde vaak uitstekend voetbal. Maar de vraag is of ons eerste na anderhalve maand competitierust weer direct op het ‘oude’ niveau is om UNA te verslaan. Het zal een lastige klus worden. De laatste zege van AFC in Zeelst  dateert van  2 februari 2014 (1-2, AFC-goals van Joshua Patrick en Tim Wulffraat). Vorig seizoen werd het hier 2-2 en dit seizoen kwamen we op Sportpark Genoeg ook niet verder dan een 2-2 gelijkspel met de gelijkmaker van Tom van den Brink in de allerlaatste minuut. Het zal er dus om spannen.

Wanneer de ploegen om half drie het kunstgras betreden zien we dat UNA compleet is, dus weer met Brian Boogers, die lange tijd dit seizoen geblesseerd was en met  de gebroeders Niek en Rob van Boekel. Bij AFC ontbreekt Melvin Grootfaam door een schorsing en spelen Glenn van Zoolingen en Guido Moelee  in plaats van Marien Willemsen en Teun van Zweeden. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Oudenhoven pakt AFC het initiatief en laten Koen Bosma en Daan Sutorius zich direct gelden met resp. een kopbal en een gevaarlijke vrije trap.
In de zevende minuut is het al raak voor The Reds als een mooie corner van Johan Kulhan door UNA-spits Mart van de Gevel met het achterhoofd doeltreffend verlengd wordt. Een eigen doelpunt avant la lettre. In deze periode speelt AFC echt goed. De bal gaat in hoog tempo rond en de opbouw van UNA wordt vakkundig gestoord. In de 15e minuut wordt Koen op de linkervleugel gevloerd en mikt Johan de vrije trap precies op het hoofd van de inlopende Jonathan Richard. Met een prachtig doelpunt als gevolg, nu geheel op eigen kracht door Jonathan gemaakt.
Na een kwartier staan we al op 0-2,  nog één goal erbij en we gaan vandaag met drie punten naar huis. Koen is heel dicht bij dit scenario met een schot in de korte hoek maar keeper Petar Stoskovic weet met een mooie redding UNA overeind te houden. Langzamerhand krabbelt de ploeg van Mark Schenning wat op en ontstaat het eerste grote gevaar voor ons doel. Niek van Boekel schiet maar net voor langs, waarna Teun Sebregts vrij voor Patrick Zonneveld naast mikt en Glenn op de doellijn redt. Op het scorebord prijkt nog steeds de 0-2 voorsprong en het zou mooi zijn als die stand gehandhaafd zou blijven tot de rust. Het loopt helaas anders als de scheidsrechter tot ieders verbazing UNA een penalty geeft na een door hem geconstateerde overtreding van captain Magid Jansen op Van de Gevel, die zich professioneel laat vallen. Als het al een overtreding is een veel te zware straf, zoals ook uit de beelden van Fox blijkt, want op deze manier zou iedere corner een penalty opleveren bij het dekken van een tegenstander. Hoe dan ook, Niels van Boekel schiet de penalty à la Neeskens onhoudbaar in de touwen en het is 1-2 en niet 0-2 bij rust.

In het tweede bedrijf is de spanning dus weer helemaal terug en is het wachten op Matthijs Jesse die voor AFC met zijn snelheid het karwei af zou kunnen maken. De eerste minuten na de thee laat Tom zich een paar keer gevaarlijk zien en wordt in kansrijke positie terug gevlagd. Een knal van Tom in de bovenhoek wordt knap gepakt door Stoskovic en daarmee is de AFC-koek voorlopig op want ondanks de entree van Matthijs, die Pieter Koopman vervangt, is het nu UNA dat na een kwartier begint aan te dringen. Na een corner schiet Rob van Boekel rakelings over en is Van de Gevel ook dicht bij de gelijkmaker. In deze fase vertoont onze zo hechte defensie ook wat scheurtjes. Sam Nijpels laat zich  de bal ontfutselen op een gevaarlijke plek en Patrick Zonneveld veroorzaakt een indirecte vrije trap door de bal twee keer op te pakken. Gelukkig blijft ons een goal bespaart , maar het gevaar ligt duidelijk op de loer. Toch krijgt AFC rond de 60e minuut een grote kans op 1-3, maar Koen wordt op de penaltystip gevloerd, een flinke overtreding waar de scheidsrechter dit keer geen penalty voor wil geven. Ruim 10 minuten later zijn we weer dicht bij de beslissende derde goal na een snelle uitval. Maar in plaats van te schieten speelt Matthijs niet zuiver af  en tot overmaat van ramp zet Rob van Boekel aansluitend met een lange bal Van de Gevel alleen voor onze keeper en is het niet 1-3 maar 2-2.

Er is nog een kwartier te gaan en UNA ruikt dat er nog meer mogelijk is vanmiddag. Onze jongens moeten terug en van het fantastische spel in de eerste helft is niet veel meer over. Hoewel onze defensie kraakt en piept blijven we toch met veel inzet en een pietsie geluk overeind. In de allerlaatste minuut is er zelfs nog de kans op 2-3 maar de voorzet van Matthijs wordt door Tom, anders dan in de thuiswedstrijd tegen UNA, ruim over geschoten. Het blijft dus 2-2 en daar kunnen beide ploegen uiteindelijk wel mee leven. Ook de toeschouwers, want die hebben zich in deze spannende wedstrijd geen moment verveeld. Het gelijke spel betekent dat AFC een paar plaatsen op de ranglijst is gezakt. Een beetje optisch bedrog is dat wel want ons aller eerste heeft na titelkandidaat Jong AZ de minste verliespunten van de Tweede Divisie. Zondag as. komen de talentjes uit Alkmaar bij ons op bezoek. Eerder dit seizoen werd het in Wijde Wormer gelijk (2-2!). Hopelijk zit er, als ook de weergoden willen meewerken, dit keer nóg meer in het vat. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Glenn van Zoolingen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Daan Sutorius, Tom van den Brink, Pieter Koopman (55’ Matthijs Jesse) en Koen Bosma.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de TV samenvatting van FOX: klik hier (met commentaar)
Hieronder zonder commentaar