UNA - AFC 2 - 2 met verslag

AFC verzuimd in Veldhoven te winnen van UNA

Op Sportpark Zeelst heeft een sterk spelend AFC  concurrent UNA laten ontsnappen met een gelijkspel. Vlak voor en direct na rust maakte UNA een 0-2 achterstand goed.  Een aantal grote kansen hierna op een overwinning waren niet aan The Reds besteed. Door deze puntendeling zakt AFC een plaats op de ranglijst en staat nu op een met VVSB gedeelde vierde plaats achter TEC, Kon. HFC en Lienden. UNA staat nu op de zevende promotieplaats, vier punten achter AFC.  

De bus rijdt vandaag naar Zeelst, een wijk van de gemeente Veldhoven, onder de rook van Eindhoven. Tijdens deze 126 km lange rit passeren we o.a. de imposante hoofdtribune van hockeyclub Den Bosch. Daar kunnen veel BVO’s een puntje aan zuigen. Een maal aangekomen op Sportpark Zeelst stellen we vast dat de kunstgrasmat er goed bij ligt en dat het zonnetje schijnt. Toch is het guur door de harde wind, die dwars over het veld staat. Als de teams hun opwachting maken zien we dat aan AFC-kant een aantal spelers ontbreekt. Captain Magid Jansen en spits Koen Bosma, in de thuiswedstrijd tegen UNA de maker van de enige twee doelpunten, zijn geschorst, Randel Shakison is geblesseerd. Geoffrey Galata is na zijn hersenschudding wel weer van de partij, maar begint op de bank, geflankeerd door Jasper de Haer. Ook Pepijn Kluin zit op de bank en dat is na 20 maanden blessureleed een geweldige zaak. Bij UNA ontbreekt o.a. spits Niek van Boekel. Doordat verschillende verdedigers niet (direct) inzetbaar zijn staat Jonathan Richard dit keer in het centrum van onze defensie geposteerd, samen met Danny Goedkoop. Tot ieders verrassing staat Youssef El Abdallaoui voor het eerst in deze competitie tussen de palen. Laszlo Sander is ditmaal reserve.  AFC start dus met een behoorlijk gewijzigde verdediging. Hoe zal dat gaan tegen de productieve voorhoede van UNA?

Na het eerste fluitsignaal van mevrouw Peeters begint de wedstrijd in rustig tempo. UNA neemt een afwachtende houding aan, AFC speelt de bal op eigen helft rond. Toch is het in de tweede minuut bijna raak als Daan Sutorius bij een voorzet van  Edip Biberoglu een teenlengte tekort komt. Aan de andere kant wordt Nick Tielemans in ons strafschopgebied geraakt door Danny, maar de scheidsrechter honoreert de geelzwarte roep om een penalty niet. In het eerste kwartier blijft het verder bij enkele speldenprikken. Een vrije trap van UNA verdwijnt over de lat, een een-twee van Mitchell Theuns en Pieter Koopman levert niet meer op dan een corner. AFC wordt in deze fase steeds sterker en oogt vooral in de opbouw veel beter dan UNA. Echt verrassend is de openingsgoal dus niet die Pieter in de 26e minuut maakt, na fraai voorbereidend werk van Edip en Daan. De droge knal van dichtbij is keeper Petar Stoskovic te machtig. Het spel is nu echt op de wagen. Melvin Grootfaam test Stoskovic in de korte hoek, Tielemans schiet over het doel van Youssef.
In de 40e minuut is het weer raak voor The Reds en weer is het Pieter Koopman die een voorzet van Edip met een mooie draai aanneemt en daarna met een gericht schot Stoskovic kansloos laat. Het is de elfde goal van Pieter dit seizoen en hij staat daarmee, zoals later blijkt, in de door het vertrek van WKE aangepaste topscorerlijst bovenaan. Dit samen met Tjeerd Westdijk van HBS (volgend seizoen bij Noordwijk te bewonderen) en Wesley Meeuwsen van De Treffers. Overigens wel erg zuur voor onze Daan, die met WKE nog in competitie de trotse topscorer was met 13 goals. Met nog vijf minuten tot de rust te gaan breekt een cruciale fase aan. Onze jongens proberen de wedstrijd nu definitief over de streep te trekken en Pieter en Edip zijn dicht bij een derde goal. Helaas valt dat doelpunt in de 44e minuut volkomen onverwacht aan de andere kant. Teun Sebregts benut de eerste kans van UNA en we gaan met 1-2 rusten. Voor de geelzwarten is het glas weer half vol, voor AFC is er ondanks de voorsprong sprake van een half leeg glas.

Het doelpunt van UNA vlak voor rust dreunt direct na de thee nog flink door. De ploeg van trainer Mark Schenning komt gedreven uit de kleedkamer en kiest voor het eerst voluit voor de aanval. AFC moet terug, maar echt grote kansen krijgt UNA niet. Ons nieuwe centrum met Jonathan en Danny staat z’n mannetje, op de flanken zijn Marien Willemsen en Guido Moelee goed bij de les.  Toch valt in deze fase de gelijkmaker. Een niet al te harde schuiver van Nick Tielemans verdwijnt tussen een woud van benen in ons doel en de wedstrijd ligt weer helemaal open. De supporters van de thuisclub hopen na de gelijkmaker hoorbaar op meer maar zij komen bedrogen uit. De ploeg van trainer Bart Logchies recht de rug en pakt weer het initiatief.  Het spel ziet er in het laatste half uur weer goed uit en er komen mooie kansen om de belangrijke drie punten mee naar Amsterdam te nemen.
In de 60e minuut verslikt UNA-verdediger Dekkers zich in Melvin die Pieter direct in stelling brengt. Stoskovic weet dit keer te redden. Even later wordt Pieter weer de diepte in gestuurd, maar vlak voor het doel komt hij net niet goed uit om de UNA-keeper te passeren. AFC is in de 76e minuut nog  het dichtst bij de winnende goal nadat Daan rand strafschopgebied onderuit wordt getrokken. De te verwachten rode kaart blijft uit, mevrouw Peeters laat het bij geel. De vrije trap van Daan wordt van richting veranderd door de UNA-muur, maar Stoskovic weet toch met een weergaloze reactie de bal uit zijn doel te werken.  Een formidabele redding die UNA een punt oplevert, want hierna blijft het voor AFC ondanks een slotoffensief bij enkele niet al te gevaarlijke schoten over en naast.  UNA trekt zich in de slotminuten terug en toont zich tevreden met het gelijke spel. Bij ons eerste en de meegereisde supporters is er nadat mevrouw Peeters  heeft afgefloten  het besef dat we op Sportpark Zeelst twee dure punten hebben laten liggen. Een beetje teleurstelling dus, maar ook blijdschap over Pepijn Kluin, die na zoveel blessureleed, in de 79e minuut zijn opwachting maakte in de hoofdmacht. Veel succes Pepijn!

Twee dure punten verloren dus tegen concurrent UNA dat natuurlijk wel op vier punten achterstand blijft van AFC. Anderzijds is een gelijkspel in Veldhoven zo gek nog niet gegeven het feit dat de meeste ploegen hier dit seizoen verloren. AFC staat nu op een met VVSB gedeelde vierde plaats, twee punten achter FC Lienden dat een wedstrijd meer speelde. Zondag aanstaande komt de regerend algeheel amateurkampioen uit de Betuwe bij ons op bezoek. Met nog zeven wedstrijden te gaan een super belangrijke wedstrijd. Komt dat zien!

Opstelling AFC: Youssef El Abdallaoui. Marien Willemsen, Jonathan Richard, Danny Goedkoop, Guido Moelee, Mitchell Theuns, Mark van den Boogaart, Edip Biberoglu, Pieter Koopman (79’ Pepijn Kluin), Melvin Grootfaam (68’ Tom van den Brink), Daan Sutorius.

MvdW

Foto's staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier