Trainingskamp Malaga; dag 3

Dag drie Malaga trainingskamp.

De dag begon zoals eerdere dagen zonnend, een heerlijk begin.
Na goed ontbeten te hebben maakte de ploeg zich op voor een belangrijke dag, want er stond immers een wedstrijd op het programma en de altijd zwaar beladen ´Silver Spoon´ avond.

Eerst was er echter ruimte voor ontspanning en vertier. In het centrum van Malaga stonden 30 segway´s op ons te wachten. Met grote belangstelling werd er geluisterd naar de uitleg over de werking van deze racemonsters en al snel reden de eerste spelers met volle vaart over de brede boulevard. Ook het gevaar van de segways werd echter snel duidelijk. In alle enthousiasme verloren sommige jongens de controle over het toch lastig bestuurbare voertuig. Desalniettemin werd er genoten van de tocht die ons leidde naar de top van een berg die uitkeek over het prachtige Malaga. Iedereen was het erover eens dat Malaga een fantastische stad is, die zich tevens goed leent voor een trainingskamp.

Na veilig en wel te zijn teruggekeerd stond in het hotel een voedzame lunch klaar. Een goede bodem voor een pittige wedstrijd. Er stonden ons twee losse helften tegen twee verschillende tegenstanders te wachten.
In de eerste helft namen wij het op tegen het Rotterdamse VOC. De contouren van het ´nieuwe´ AFC werden snel duidelijk. Met aanvallend pressievoetbal werd de tegenstander vanaf minuut 1 onder druk gehouden. Ook in balbezit zag het er alleraardigst uit, wat leidde tot een aantal goede kansen. Toch werd het opnieuw duidelijk dat het net moeilijk gevonden wordt. Na 45 minuten stond er dan ook 0-0 op het scorebord. 

De tweede 45 minuten werden gespeeld tegen zaterdag hoofdklasser FC Rijnvogels. Ondanks een vrijwel geheel ander team werd hetzelfde voetbal op de mat gelegd. Aan de linkerkant waren het de machtige rushes van Randel Shakison die de tegenstander veel angst inboezemde. Ook jongeling Jermano Huwae speelde op ´6´ een hele sterke pot. Het was dan ook volledig terecht dat spits Mitchel Faerber na een goede actie van Melvin Grootfaam de 1-0 binnenschoof. Niet veel later was het opnieuw Faerber op aangeven van Melvin al koppend het net wist te vinden. Eindstand 2-0, wat betekende dat de Copa del Sol meeging naar Amsterdam.

Moe maar voldaan keerde de selectie terug naar het hotel, waar men zich rustig kon voorbereiden op de Silver Spoon avond. Deze avond staat in het teken van de nieuwelingen. Elke nieuw gezicht van de selectie (staf inbegrepen) wordt een seizoen lang opgejut om een zo goed mogelijke speech af te leveren op deze bijzondere avond.  De spanning steeg dan ook tot grote hoogte.
Last-minute besloot de voorzitter dat deze avond ten alle tijde op een mooie locatie moet plaatsvinden en zodoende arriveerden wij omstreeks half 8 bij een mooi restaurant, gelegen aan het strand van Malaga. Nadat de voorzitter deze memorabele avond had geopend, nam aanvoerder Magid Jansen het woord om iedereen te bedanken voor het mogelijk maken van dit mooie trainingskamp.
De avond was geopend!

Nadat Pepijn Kluin de inleiding van de Silver Spoon met verve voor zijn rekening had genomen kon de avond echt beginnen. Al snel werd duidelijk, in navolging van vorig jaar, dat de speeches van een uitzonderlijk hoog niveau waren. Het was Jonathan Richard die het spits afbeet. Met een speech vol humor, maar vooral ook emotie wist hij direct het publiek op zijn hand te krijgen. Het bleek voor veel jongens een inspiratiebron te zijn, elke speecher liet zijn hart spreken. Hierdoor werd het ontzettend moeilijk voor de jury om een winnaar aan te wijzen. Uiteindelijk werd de top drie gevormd door Melvin Grootfaam, Bas Middelkoop en Pepijn Veerman. Een gedeelde tweede plaats was weggelegd voor de ´lach en traan´ speech van Bas Middelkoop, en de uiterst ontroerende speech van Melvin Grootfaam.
Het was echter voor iedereen duidelijk dat er maar één echte winnaar van de Silver Spoon 2015 was. Pepijn verwende het publiek met een enorm humoristische, intelligente en vindingrijke speech. Sommige aanwezigen noemden het zelfs de beste speech in het bestaan van deze mooie traditie.

Al met al was het dus weer een fantastische avond die in het geheugen gegrift zal blijven staan. De sfeer was euforisch, al helemaal nadat Hans van Rossum de avond op op zijn wel bekende traditionele wijze afsloot. Een aantal spelers/stafleden koos ervoor om het goede gevoel een vervolg te geven in de binnenstad van het sfeervolle Malaga. Het bleef nog lang onrustig…..

Daan Sutorius & Wout Meulemans