Toespraak voorzitter tijdens jaardiner

Beste AFC-ers,
Ook namens het bestuur een hartelijke felicitatie met de 124ste verjaardag van ons aller AFC.
Wat fijn dat u er allemaal bent. Ieder jaar zien wij, bestuur en organisatie, uit naar de viering van onze verjaardag op de 18de januari. En ieder jaar is het weer een beetje spannend of ons Herendiner nog altijd populair is.
Zonder veel veranderingen door de jaren heen maar met de echte en voelbare warmte van clubvrienden is het één van de absolute hoogtepunten in ons clubleven.
De maatschappij verandert zichtbaar en laat natuurlijk ook zijn sporen na in AFC, maar tradities als het Jaardiner ter gelegenheid van onze verjaardag zijn nog steeds uniek.
En laten wij eerlijk zijn: die tradities koesteren wij! Het zijn de hoekstenen van ons AFC.

Tot zover de filosofische opening.
Behalve de welgemeende felicitaties aan u allen een warm welkom aan de door onze tafelpreases reeds eerder genoemde Ereleden en alle hier aanwezige Leden van Verdienste, winnaars van de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs ,alle commissieleden en uiteraard alle andere clubgenoten.

Natuurlijk ook namens het bestuur een bijzonder welkom aan onze AFC-Vriendelijken en aan allen die AFC op een of andere wijze financieel ondersteunen, Leden van supportersclub The Reds, begunstigers van het Lieverdjesfonds en ondersteuners van de stichting Keep Smiling.
Zonder de financiële ondersteuning van deze betrokkenen zou ons AFC niet op de huidige wijze kunnen bestaan.
Graag wil ik ook Oger Lusink verwelkomen. Na een ernstig herseninfarct bijna een jaar geleden heeft hij zich letterlijk terug geknokt en veel is nu weer terug maar nog niet alles.
Iedere dag een stapje vooruit .Klasse !   In dit verband wil ik ook Joop van Kampen noemen en verwelkomen die bijna tegelijkertijd werd getroffen door een lichtere maar nog steeds serieuze attack.
Ook met hem gaat het zoals u zelf kunt zien weer veel beter.

Bij de voorbereiding van deze avond kijken wij altijd terug naar de vorige jaren. Dat geeft houvast, bijvoorbeeld bij de tafelindeling.
Tegelijkertijd wordt je dan onwillekeurig geconfronteerd met AFC-ers die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen.
Een paar jaar geleden maakte ik al eens de vergelijking van onze club met de omvang van een dorp. Er wordt getrouwd, gescheiden en er worden kinderen geboren.Maar er gaan ook vrienden van je heen. Zo ook bij AFC.
Sinds onze vorige verjaardag overleden de AFC Ridders Willem van Oort, Willy Brommelcamp en Rolf Leeser en vorige week nog  AFC Ridder George Wijnand.
In mei werden wij opgeschrikt door het plotseling overlijden van onze collega Peter Dekkers, bestuurslid jeugdzaken en voorzitter van de jeugdcommissie.
Tijdens een vergadering op ons sportpark werd hij onwel en overleed vrijwel meteen. Een drama voor alle betrokkenen maar natuurlijk vooral voor zijn familie. De impact ook in de club was enorm, toen bleek hoeveel Peter eigenlijk deed ……..
Enige tijd later overleed ook Frans Ris, vanaf 2004 de pachter van ons clubhuis, na een lange slopende ziekte. Ook aan hem is AFC veel dank verschuldigd.Ik verzoek u om een moment stilte om aan hen en andere AFC-ers die gemist worden te denken.

Wij zitten hier vanavond in een zaal met heel veel historie.
Ooit waren hier twee kloosters gevestigd maar in 1578 werden die geconfisceerd door de gemeente die er een Prinsenhof van maakte . Nu kon de adel op bezoek in Amsterdam er logeren.
10 jaar later werd de zogenaamde Admiraliteit, de voorloper van de Marine hier gevestigd.
In 1795 is het afgelopen met de Admiraliteit en wordt het enkele jaren daarna in gebruik genomen als het gemeentehuis van Amsterdam.
Tot na de laatste gemeenteraadsvergadering in 1988 toen de Stopera werd betrokken. Vanaf dat moment is hier een hotel gevestigd.
En waar kennen wij het nog meer van? Juist ja, van al die generaties die hier getrouwd (en gescheiden) zijn. Eigenlijk heel Amsterdam uit de jaren ‘50, ‘60, ‘70 en ‘80.

Beste AFC-ers,
Vanmorgen hebben uw secretaris Ernst Pieter Knupfer en ik  -zoals ieder jaar- het graf van een van de oprichters van onze club Schaf Scheepens bezocht om een bloemetje te brengen ter ere van onze 124ste verjaardag.
Dat ging een stuk soepeler dan vorig jaar toen Zorgvlied tijdens ons bezoek werd overvallen door een enorme storm met omgewaaide bomen en afbrekende takken. Het was eigenlijk veel te gevaarlijk en daarom werd toen de begraafplaats, direct na ons bezoek, meteen gesloten.
Wij werden dit jaar ter plekke begroet met de bemoedigende tekst: ‘zo, jullie zijn er nog!’
Wel een mooie manier om onze verjaardag te vieren, vonden wij.

Wat een voetbaljaar was 2018 voor AFC .
Er vielen veel heel veel successen te vieren. Bij de jongste jeugd stapelen de kampioenschappen zich op en bij de oudere jeugd komt dat iets minder vaak voor. Maar met de waardering van professionals in het voetbal zit het wel goed.  Enkele maanden geleden bracht een grote Chinese delegatie een bezoek aan onze club. Tal van Chinese topsporters waarvan vele olympiers  vroegen ons het hemd van het lijf. De drie tolken konden het nauwelijks aan. Samen met onze hoofdtrainer werden wij letterlijk honderden keren gefotografeerd. Internationale erkenning !
AFC wordt ook  al weer zes jaar op rij uitgeroepen tot de beste amateurclub met de beste jeugdafdeling van Nederland. Bovenaan komen is zeker niet eenvoudig, maar dat zo lang volhouden is grote klasse! Chapeau voor allen die hier zo lang aan gewerkt hebben om dit te bereiken en vol te houden.

Ons tweede elftal staat dit seizoen onder leiding van de jonge ambitieuze coach Donovan van Dam. In een weinig uitdagende competitie bereikt hij met zijn team goeie resultaten. De KNVB heeft hier de taak of nog beter gezegd de uitdaging om de competitie voor reserve elftallen zodanig te herinrichten dat er van enige serieuze competitie sprake is.

Het zaterdagteam staat dit jaar onder leiding van Jorg Smeets en is bezig aan een behoorlijk seizoen waar het nog steeds, zo voorspellen de kenners, mee zal doen om de prijzen.
En dan de grote senioren recreatieafdeling. De continuïteit van onze club. Voetballen voor je plezier zoals het ooit bedoeld is. Iedere zaterdag en zondag kun je ze zien. Maar ook bij het kienen bijvoorbeeld. De club leeft!

Beste AFC-ers,  
Wat een voetbaljaar was 2018 voor ons .
Misschien wel het meest succesvolle in de historie als je naar ons vlaggenschip kijkt.
Van vrij hopeloos onderaan bij de aanvang van 2018 tot en met maar liefst twee periodetitels en de derde ronde van de KNVB beker. Laatste 16 van Nederland. Beter dan PSV en nog een heleboel andere betaald voetbal clubs.
Een prachtige prestatie waarvoor respect en dank namens alle clubgenoten hier. Met Andre Wetzel aan het roer richtte de groep zich op en haalde overwinning na overwinning tot op de laatste speeldag handhaving in de Tweede Divisie werd veilig gesteld.
Direct na de zomer met onze nieuwe trainer Uli Landvreugd en aangevuld met een viertal nieuwe spelers keken wij, de supporters van het eerste, onze ogen uit.
Wat een mooie overwinningen resulterend in de positie die wij ook nu, vandaag nog bekleden, nummer 1 van de KNVB Tweede Divisie!
AFC 1 is dit seizoen een team met een missie! Ook een team dat als ze onrecht wordt aangedaan, zich opricht en sterker tevoorschijn komt. Geloof mij AFC-ers ,dit team kan veel ! Yet the best is still to come.
Onze succesvolle commissie Topamateurs heeft met veel spelers al gesproken over volgend seizoen en gesprekken staan gepland met de anderen. Gelukkig kunnen wij ook volgend jaar beschikken over een mooie selectie die nogal sterk lijkt op dit ijzersterke team. Daar zijn wij trots op.

Het bekeravontuur mag natuurlijk niet onvermeld blijven. Voorronde vrij door onze derde periodetitel. Dat zat al mee.
Toen de loting tegen Telstar. Één van de allerbeste wedstrijden die wij de laatste jaren op de mat hebben gelegd.De profs van Telstar kregen alle hoeken van het sportpark te zien. Ja, dan is voetbal kunst!
In het Olympisch Stadion werd Top Oss terecht met 1-0 aan de kant gezet. Slechte omstandigheden, een compleet waterballet, maar wel met honderden AFC kinderen en nog eens honderden oudere AFC-ers.
Na die prachtige winst moesten wij naar Tilburg tegen Willem II. Het spektakel van het jaar! Meer dan 10 bussen, ja zelfs dubbeldekkers en een lange stoet auto’s. Een prachtige avond die menigeen en ook uw bestuur en uw voorzitter vervulde met grote trots!
Dank aan de spelers en begeleiders voor zoveel prachtige momenten. En dank ook alle mensen van de jeugdcommissie en de inmiddels opgerichte sfeercommissie die erin zijn geslaagd om zoveel jeugd te binden aan ons eerste elftal!

Hier moet ook de inbreng van de Stichting Keep Smiling worden genoemd. Naast de bestaande AFC-Vriendelijke bedrijven die al sinds 1986 voor continuïteit binnen onze club zorgen is  de Stichting  erin geslaagd  een vijftal grotere sponsoren uit de achterban van de club aan te trekken, die op gelijke basis financieel extra bijdragen aan Keep Smiling, mede waardoor onze AFC ook de komende jaren ons partijtje in de KNVB Tweede Divisie op een goed niveau kan blijven meespelen.

Onze nieuwe trainer blijkt goed te passen bij de selectie maar ook andersom is de match duidelijk.
Om die reden is het  bestuur en de commissie Topamateurs met Uli Landvreugd om de tafel gaan zitten om over de toekomst  te praten.
Daar zijn wij het eens geworden over een verlenging van zijn contract voor het seizoen 2019-2020 en wij feliciteren Uli maar ook AFC met deze beslissing!
Nu dit geregeld is weerhoudt niets ons meer om het seizoen in stijl voort te zetten, lijkt mij! Nog vermeldenswaard is dat Uli Landvreugd in samenwerking met de jeugdcommissie een AFC trainers academy gaat starten om zo de ervaring binnen AFC te bundelen en te waarborgen voor onze toekomstige jeugdtrainers.

Beste AFC-ers,
Onze club is volop in beweging en AFC-ers kom je overal tegen.
Zo ook afgelopen woensdag toen Ruud Gullit, John van Lottum en Kenneth Perez, spelers of oud speler van de Zaterdag 2 op TV spraken over de lol die zij wekelijks hebben bij hun wedstrijden op Goed Genoeg of elders. Het plezier spatte er af. En daar heeft onze club alles mee te maken! Reclame voor het amateurvoetbal en reclame voor AFC!
Ineens is het glashelder hoe voetballers die werkelijk alles op voetbalgebied hebben meegemaakt zich volledig thuis voelen bij AFC. Mooi!!

Geen verjaardagspeech zonder iets over onze voetbalbond natuurlijk. In mijn Nieuwjaarspeech heb ik al iets gezegd over de piramidisering en de beloftenteams. Maar we zijn nog geen week verder en jawel, daar gaan we weer. Een club in onze Tweede Divisie kondigt aan dat ze met onmiddellijke ingang stoppen.
Wel heel vervelend want wij hadden met 0-3 van ze gewonnen en dan verlies je de daarmee verdiende 3 punten.
Er moet toch regelgeving komen dat dit niet meer kan? Maar was het daarmee klaar? Welnee! De club vindt een voetbalschool met werkeloze profs en die ziet er wel wat in om de boel in te vullen voor de rest van het seizoen.
Dat kon ik zelfs niet verzinnen! Hoezo competitie vervalsing?
Volgende keer gewoon een samenwerking met een Jong BVO aangaan die nog niet is ingestroomd in de piramide of een buitenlands team misschien? Kom op nou!
Het lijkt mij goed om af te spreken dat al die trucs niet langer kunnen. De selectie aan het begin van het seizoen moet leidend zijn voor het hele seizoenen er zou een maximum gesteld worden aan de wintertransfers.
Het is hier toch geen banana republiek maar Nederland waar we toch trots op zijn en op ons voetbal .
Je geneert je toch zo langzamerhand rot als je daar als club een onderdeel van bent.

Beste AFC-ers,
Onze club bestaat vandaag 124 jaar en dus vieren wij ons lustrum, ons 125 jarig bestaan, precies over een jaar.
In dat jaar zullen er veel festiviteiten plaats vinden, het hele jaar door. Daarvoor heeft het bestuur een lustrumcommissie in het leven geroepen die wordt gecoördineerd  in het bestuur door collega bestuurslid Remco Post.
In de komende weken zullen wij u via de website op de hoogte houden van onze plannen.

Over plannen gesproken geef ik u een update van de nieuwbouw van ons sportpark en clubhuis.
Door de Gemeente wordt al enige maanden gezocht naar een aannemer die één en ander voor ons moet realiseren.
Eigenlijk is AFC het eens met de Gemeente, maar door de enorme stijging van de bouwkosten is daar door de Gemeente niet genoeg geld voor uitgetrokken. Daar wordt al enige tijd naar een oplossing voor gezocht.
AFC kan niet zelf bouwen want dat hebben wij zo afgesproken met de Gemeente. Zodoende is onze investering beperkt tot een deel van de totale kosten zoals wij twee jaar geleden in een ledenvergadering met elkaar hebben afgesproken. 
Omdat de Zuidas niet echt verder kan worden ontwikkeld als het bij ons stagneert, verwachten wij links of rechtsom toch binnenkort hiervoor een oplossing.

In mijn Nieuwjaarsspeech heb ik naar mijn smaak terecht aandacht besteed aan onze vele medewerkers en vrijwilligers en de dank die daarvoor werd uitgesproken herhaal ik ook hier nadrukkelijk.
Tenslotte dank ik een ieder die heeft geholpen bij de voorbereiding van dit diner. Met name voor AFC ’s verenigingsmanager Henny Kottmann en onze tafelpreases Bobby Gehring een groot applaus!

Beste AFC-ers,
Laten wij ook het komende jaar bij elkaar blijven en genieten van onze mooie club. De mooiste amateurvoetbalclub van Nederland!
Met u allen ziet het bestuur de toekomst vol vertrouwen tegemoet!

Ad Westerhof
Voorzitter