Toespraak voorzitter bij Jaardiner

Toespraak van voorzitter Brian Speelman:

Beste clubgenoten,

Vandaag vieren we de 128ste verjaardag van onze club. Voor de tweede keer doen we dit in ons mooie clubhuis, dat voor deze gelegenheid opnieuw prachtig is aangekleed. Een groot compliment aan de Horeca Commissie onder leiding van Remco Post en David Westerhof ondersteund door Danielle Timmerman die daar verantwoordelijk voor zijn.
Onze tafelpraeses Ronald Koster, die het alweer voor het tweede opeenvolgende jaar doet, heeft u allen hartelijk welkom geheten, waar ik mij volledig bij aansluit.

Het is, en blijft voor mij bijzonder om te zien dat er opnieuw dit jaar een grote opkomst is. Ook een welkom aan onze aanwezige Ereleden. Tevens wil ik de AFC vriendelijke bedrijven nogmaals welkom heten en bedanken voor hun steun aan onze vereniging.

Traditiegetrouw heb ik vandaag met David, E.P, Hans en Ad bloemen gelegd op het graf van onze oprichter Schaf Scheepens op de begraafplaats Zorgvlied. Voor mij een bijzondere ervaring aangezien dit de eerste keer was.
Dit was helaas niet voor het eerst dat ik voor AFC op een begraafplaats stond. Wij hebben na het laatste jaardiner van 27 mei afscheid genomen van een aantal clubgenoten. Altijd een verdrietig moment! De volgende clubgenoten zijn ons ontvallen:
Bram Jansen was sinds 2008 donateur, en overleed op de leeftijd van 86 jaar.
Hans Geluk, broer van ons Erelid Edwin. Hans was 68 jaar lid van AFC en overleed op de leeftijd van 77 jaar.
Henk Foppen was lid van de Zilveren Ploeg en voorzitter van het Stieren diner. Henk overleed op de leeftijd van 64 jaar.
Ernst Seunke was record oud-Eerste elftal- speler, Ridder, 64 jaar lid. Ernst overleed op de leeftijd van 76 jaar.
Pim van de Meent was Lid van de Zilveren Ploeg, ontvanger van de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs in 1998, oud-trainer van ons eerste elftal, oud-jeugdtrainer en oud-Sportparkbeheerder. Pim overleed op de leeftijd van 84 jaar.
En recent nog op 10 januari Karel van Osch. Hij was lid van AFC sinds 1971, Ridder en oud tafelpraeses. Ook was hij jarenlang sponsor met zijn bedrijf Olivetti. Karel overleed op de leeftijd van 84 jaar.
Ik wil u graag verzoeken om even te gaan staan voor een moment van stilte om hen, en de AFC-ers die eerder het afgelopen jaar zijn overleden te herdenken.

Beste AFC-ers,
Het seizoen is inmiddels halverwege, en wij kunnen met trots constateren dat ons Eerste elftal onder leiding van Benno Nihom op dit moment op de eerste plaats staat.
Gelukkig konden wij dit jaar weer op trainingskamp en ging de reis van 6 tot en met 9 januari naar Marbella. Dit werd mogelijk gemaakt door de commissie Top Amateurs onder leiding van Jair Koekoek en de stichting Keep Smiling onder leiding van Lex Koekoek. Zowel de commissie en de stichting zijn een grote ondersteuning van ons Eerste elftal!

Het programma was tot in de puntjes verzorgd door Benno en Tim de Groot. Naast het trainen en het spelen van een wedstrijd is zo’n trainingskamp geweldig voor de teambuilding. Tijdens het traditionele Silver Spoon diner kwam dat duidelijk naar voren. Er zijn weer mooie herinneringen gemaakt. De motivatie en wil was er al om dit seizoen voor het kampioenschap te gaan, maar is tijdens het trainingskamp alleen maar versterkt. Wij zien het vervolg van dit seizoen dan ook met vol vertrouwen tegemoet. Wij hopen gesteund door jullie aanwezigheid tijdens de wedstijden, aan het eind van het seizoen de kampioensschaal omhoog te kunnen houden. Eerder dit seizoen hebben wij al bekendgemaakt dat Benno Nihom ook volgend seizoen trainer blijft van ons Eerste. Zoals velen weten is Benno van jongs af aan op verschillende vlakken betrokken bij de club, en zoals hij zelf verwoordde is hij als kind van de club heel trots op deze prachtige uitdaging.
Zoals net al aangegeven werd het trainingskamp mogelijk gemaakt door de commissie Top Amateurs en Keep Smiling. Maar zij doen meer dan dat. Een apart woord van dank gaat dan ook uit naar de familie Koekoek die AFC, op meerdere vlakken ondersteunen. Jair en zijn commissie hebben de afgelopen seizoenen veel tijd en aandacht besteed aan de samenstelling van ons eerste elftal. Zij verdienen hiervoor een groot compliment.

Niet alleen ons Eerste staat bovenaan, maar ook Zaterdag 1 onder leiding van Mohad Zaoudi, staat op de eerste plaats. Mohad is net als Benno een echte AFC-er. Hij heeft maar liefst 153 wedstrijden in ons Eerste elftal gespeeld.
De Vrouwen 1 onder leiding van Gianni de Rudder doen ook mee voor het kampioenschap. Wie had een paar jaar geleden kunnen bedenken dat onze vrouwen zo snel al, volop meedraaien voor het kampioenschap in de tweede klasse. Het is zeker de moeite waard om op zondagmiddag eens te komen kijken. Voor beide teams hopen wij, dat ook zij, de kampioenschaal omhoog kunnen houden.

De jeugd heeft inmiddels na de twee corona jaren ook weer zijn draai gevonden.
Het is fantastisch om in het weekend te zien hoe de vele jeugdteams op ons prachtige complex spelen. Met ruim 120 teams spelen wij op alle niveaus mee.
Dit vergt een enorme organisatie die in goede handen is van onze jeugdcommissie onder leiding van Wiebe Westerhof.

Beste AFC-ers,
Zoals ik in mijn voorwoord van ons prachtige blad de AFC-er al aangaf, is de club volop in beweging. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vele enthousiaste medewerkers en vrijwilligers. Het blad de AFC-er is daar een mooi voorbeeld van. De vierde editie is inmiddels verschenen, en de reacties zijn fantastisch! Terecht! De artikelen die er instaan en geschreven zijn door onder andere John Hazel, Michael Parsser, Machiel van der Woude en Tom Poederbach zijn het lezen meer dan waard. De foto’s van Tom zijn daarbij een prachtige aanvulling. John Hazel is de blad coördinator en heeft met deze editie opnieuw een schitterend magazine gemaakt. Dit initiatief is ooit ontstaan door de Commerciële Commissie onder leiding van David Westerhof en is niet meer weg te denken bij AFC.

Fijn is het ook, om elke thuiswedstrijd een enthousiaste stadionspeaker met de daarbij behorende muziek, uit de radiokamer te horen. Dit wordt afwisselend verzorgd door Jasper Akkerman, Maarten Blokland en Nicolaaj Edelsteijn. Wij zijn heel blij met dit mooie team.

Ook een graag gezien iemand op AFC is Hans van Rossum, onze materiaalman van ons Eerste elftal, maar eigenlijk veel meer dan dat. Hans heeft besloten om aan het eind van dit seizoen te stoppen. Al meer dan 12 seizoenen zorgt hij ervoor dat ons Eerste er tiptop verzorgd uitziet. Daarnaast hebben zijn optredens tijdens de diverse trainingskampen een onuitwisbare indruk achtergelaten. Hans alvast bedankt voor je onvermoeibare inzet.

AFC staat niet alleen bekend om zijn vele evenementen die er georganiseerd worden voor onze leden, maar ook de voetbalkampen in de zomer zijn uniek in zijn soort. Afgelopen jaar werd dit voor het tiende jaar georganiseerd onder leiding van Lars Folkertsma. Ook nu weer een groot succes, waar zowel binnen als buiten AFC enthousiast op wordt gereageerd. Elk jaar wordt er al vroeg in het seizoen gevraagd wanneer deze weer gaan plaatsvinden.

Een goede administratieve organisatie is onmisbaar bij een vereniging als AFC. Het bestuur wordt al vele jaren ondersteund door Rinus van Leijenhorst en Henny Kottman. Beiden zijn al zeer lang verbonden met de club. Rinus is onder andere jeugdvoorzitter geweest, Henny, die er vanavond helaas niet bij kan zijn, heeft niet alleen 10 seizoenen bij AFC in het Eerste gevoetbald, maar is ook vier jaar trainer geweest van het Eerste elftal. In zijn huidige functie is hij alweer 13 jaar actief voor AFC. Sinds drie jaar is Sander Kristel er bijgekomen.
Deze AFC-ers staan misschien dan wel in de schaduw van onze vereniging, maar zijn van grote waarde.

Heel bijzonder is dat wij dit jaar ons oorlogsmonument gaan aanpassen. Dit monument is ons in 1946 aangeboden voor onze clubgenoten die de oorlog niet overleefd hebben. Door grondig onderzoek van ons lid van verdienste Max Flam, zijn wij erachter gekomen dat met name onze joodse leden hier niet op vermeld staan. Dit kwam omdat joden in de loop van de oorlog geen lid meer mochten zijn van een sportvereniging en wij in 1946 nog niet wisten wat er met deze leden was gebeurd. Max heeft alle ledenlijsten vanaf het begin van de oorlog bestudeerd en lid voor lid bekeken. Het onderzoek is inmiddels in de afrondende fase. We streven ernaar, dat op 4 mei aanstaande naast het bestaande monument een nieuw monument wordt geplaatst met de namen van deze, in de oorlog overleden clubgenoten.

De inzet van de vele vrijwilligers binnen AFC kan niet vaak genoeg genoemd worden.
Dus ook vanavond voor hen een groot woord van dank. Zonder hun zijn onder andere de vele activiteiten die er georganiseerd worden niet mogelijk. Wij zijn als bestuur ons daarvan bewust, en er zeer erkentelijk voor.

Beste clubgenoten,
Een vereniging met meer dan 2500 leden die volop in beweging is brengt ook veranderingen met zich mee.
Dit kan soms gemengde gevoelens met zich meebrengen. Maar wij doen ons best om erop toe te zien dat alles gebeurt in het verlengde van onze geschiedenis en normen en waarden.

Ik denk dat 128 jaar geleden onze oprichter Schaf Scheepens in zijn stoutste dromen niet had kunnen bedenken dat we staan waar we nu staan. Voor u staat dan ook een trotse voorzitter. Trots op waar we nu staan, en mede mogelijk gemaakt door de vele AFC-ers die een hart voor deze vereniging hadden, en hebben.

Een vereniging met normen en waarden. Iets waar we met elkaar verantwoordelijk voor zijn en die verantwoording ook moeten blijven nemen. Waar we respectvol met elkaar discussies kunnen aan gaan, want zonder wrijving geen glans. Een vaak gehoorde zin in de afgelopen jaren, maar zonder meer waar. Wij zijn namelijk meer dan een voetbalvereniging.
Het sociale aspect speelt bij ons een grote rol. Door alle evenementen die er op onze club zijn, kun je vriendschappen voor het leven bouwen. Daar kan ik als uw voorzitter over meepraten.

Het is dan ook een voorrecht om voorzitter te zijn van deze mooie vereniging.

Ten slotte nog een woord van dank aan Ronald Koster, Remco Post, David Westerhof, Danielle Timmerman, Ad Westerhof en Henny Kottmann voor de organisatie van dit jaardiner.
Namens het bestuur wil ik u een nog fijne avond wensen.

Tijdens her jaardiner zijn door het bestuur de volgende laureaten uitgereikt:

Vrijwilliger van het Jaar:    

Paul Ravelli en Kirsten Slisser

De Goed Genoeg Award: 

De Commerciële Commissie

Mr. Henne Boskamp Nobelprijs:

Tom Poederbach

Lid van Verdienste:

Frank Reddering

Erelid en adviseur voor het leven:

Ad Westerhof

 

Voor foto's van het jaardiner zie ons AFC Fotoalbum of klik hier