Thuis in ’Zuid’

Doelman Zonneveld: ’AFC doet het toch prima’

Hoewel zijn ploeggenoten nog een wedstrijd te gaan hebben, is de winterstop voor Patrick Zonneveld reeds begonnen. Door de rode kaart die de doelman van AFC afgelopen weekeinde tegen Excelsior Maassluis ontving, moet hij deze zondag gedwongen aan de kant zitten. „Een terechte rode kaart overigens, want ik pakte een doorgebroken speler”, laat Zonneveld weten.

door Benny Ruff, de Telegraaf

 De 28-jarige goalie vertoeft nu alweer een half jaar op Goed Genoeg. Het bevalt hem prima, zeker qua prestaties. AFC staat met een keurige vierde plek in de Tweede Divisie er goed voor. Maar de ambiance op het gezellige sportpark aan De Boelelaan is Zonneveld tegengevallen. „Ik heb hiervóór drie seizoenen bij IJsselmeervogels gespeeld, de recordkampioen in het Nederlands amateurvoetbal. Daar speel je om de veertien dagen voor twee- of drieduizend man. Dat is wel anders dan vier- of vijfhonderd toeschouwers die AFC bij de thuiswedstrijden trekt. Daar heb ik in het begin wel aan moeten wennen. Hoewel de voortgangsgesprekken nog moeten beginnen, zie ik mij volgend seizoen hier opnieuw keepen.”

Toch leek Zonneveld aan het begin van het seizoen te kiezen voor een avontuur in de Jupiler League. Nadat hij zijn jawoord aan de ’Reds’ al had gegeven, toonde MVV interesse in hem. De doelman ging op die belangstelling in, verbleef enige tijd in Maastricht, maar keerde toch weer terug naar de hoofdstad. „Ik heb gekozen voor een maatschappelijke positie en voetballen in de Tweede Divisie. Toen ik bij ’Vogels’ vertrok heb ik niet lang daarna een baan gevonden, die goed te combineren valt met spelen op het hoogste amateurniveau. MVV had ik wel kunnen doorzetten, maar dan had ik die baan moeten opgeven. Dat wilde ik niet. Of ik nu spijt heb, omdat MVV het bijzonder goed? Nee hoor, zeker niet. AFC doet het toch prima.”

Toen Zonneveld uiteindelijk voor de traditierijke club uit ’Zuid’ koos, liet hij Derde Divisieclubs als Quick Boys en FC Lisse, die hem graag wilden inlijven, links liggen. „Voor het geld had ik misschien wel de stap naar de Bollenstreek kunnen maken. Maar gezien mijn leeftijd kijk ik liever naar een maatschappelijke positie. En AFC is daarin de beste keuze.”

Zijn voetbalroots liggen bij ADO’20 in Heemskerk, waar hij door scouts van HFC Haarlem werd ontdekt. Als 19-jarige maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van de Roodblauwe Leeuwen. Daar verbleef Zonneveld tot de club failliet ging in 2010 en hij weer terugkeerde naar ADO’20. Met ADO promoveerde de keeper naar de Topklasse, waarna IJsselmeervogels hem oppikte. Zonneveld heeft nog steeds ambities om voor een bvo uit te komen. „Maar het moet niet een club zijn uit de Jupiler League”, zegt hij eerlijk. „Dan blijf ik liever hier bij AFC. Als ik ooit uit Amsterdam vertrek, denk ik aan een stap naar het buitenland. En de Eredivisie? Ja, waarom niet. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. ”