Terug op oude honk

Ton du Chatinier voor de derde keer trainer bij AFC

Ton du Chatinier heeft nu drie oefenduels en twee weken training met AFC achter de rug. Twee keer speelde de opvolger van Bart Logchies gelijk – tweemaal 2-2 tegen Almere City en het grote Ajax – en een keer werd gewonnen (0-1 bij Quick Boys). Hij heeft een helder beeld van zijn ploeg echter nog niet gekregen. Dat blijft nog ongewis.

door Benny Ruff, De Telegraaf

 ,,Ik zit nog in een fase dat ik iedereen wil zien spelen”, laat Du Chatinier weten. ,,Ook wil ik sommige jongens op een andere positie zien. Kijken hoe dat gaat. Bovendien moet je oppassen dat je niet onnodige blessures krijgt. We zijn nog niet lang bezig, maar sommige spelers hebben al wat pijntjes. Dan moet je extra alert zijn en niets forceren. Komend weekend als wij in Maastricht twee oefenpotjes spelen, zal het anders zijn. Dan wil ik met een vast elftal gaan opereren en dus niet iedereen wisselen.”

Ton du Chatinier is weer ’back’ bij AFC. Voor de derde keer in zijn trainerscarrière is hij de technische baas op ’Goed Genoeg’. De 58-jarige Utrechter, die twee jaar geleden stopte als assistent-trainer bij het nationaal team van Zuid-Korea, ging ervan uit dat hij dit seizoen niet aan de bak zou komen. Du Chatinier was dan ook verrast dat AFC hem belde. ,,Ik had niet gedacht dat ze zo snel met Bart Logchies zouden breken. Bart had het immers goed gedaan en de club naar de tweede divisie gebracht.”

Hoewel er wel aanbiedingen waren, had Du Chatinier zijn handen vrij. ,,Ik kon naar Mali en Zambia aan de slag als trainer, maar dat vond ik totaal niet interessant. Toen ik terugkeerde uit Zuid-Korea, nu alweer twee jaar geleden, heb ik veel voetbalwedstrijden gevolgd, zowel in het betaald voetbal als op het hoogste amateurniveau. Ik heb niet stilgezeten wat dat betreft.”

Du Chatinier, die voor een jaar heeft getekend, kent de werkwijze bij AFC van een hoofdtrainer: hij zal het doen met de selectie die door de technische commissie van de club is samengesteld. ,,Maar ze kennen mij ook. Als ik er niet mee tevreden ben, zal ik mijn stem laten horen. Bij de komst van Johan Kulhan, de laatste aanwinst in de selectie, heb ik mijn aandeel nog gehad. Ik was een voorstander dat hij erbij kwam.”

De tweede divisie wordt voor velen een nieuwe ervaring. Een nieuwe competitie met zeven zondag- en zeven zaterdagamateurclubs en vier tweede elftallen van bvo’s. Du Chatinier: ,,Tweede divisie als naam is niet nieuw. Ik voetbalde zelf in de jeugd van Velox, dat eind jaren zestig in de tweede divisie uitkwam. Velox fuseerde later met DOS en Elinkwijk en werd FC Utrecht. Sommige zaterdagclubs zoals Spakenburg ken ik, daar heb ik nog als trainer gewerkt. Het niveau van het zaterdagvoetbal schat ik hoger in dan het zondagvoetbal. De beleving is ook groter, ze nemen veel supporters mee. Dat zullen we wel gaan merken. Ik ben ook benieuwd naar de reserveteams van de bvo's hoe zij het gaan doen. Alles bij elkaar denk ik wel een interessante competitie.”

AFC opent het seizoen volgende maand met een uitduel tegen Jong FC Twente. Voordat het treffen begint, wil Du Chatinier de ploeg uit Enschede enkele malen aan het werk zien. ,,We gaan dit seizoen ook tegenstanders vooraf analyseren, heb ik besloten. De clubleiding heeft uitgesproken om voor het linkerrijtje te gaan. Aan mij de taak om die doelstelling te verwezenlijken.”