TEC - AFC voorbeschouwing

Strijdbaar AFC ontmoet in Tiel versterkt TEC

Zondag jl. keek ik om 15.50 uur op teletekstpagina 833  in het Musée de Saint-Tropez. Kon. HFC-AFC  0-2. Nog wel met blauwe cijfers, dus even later nog een keer kijken naar de eindstand. 0-2, dit maal met groene cijfers en ik sprong tussen de prachtige werken van Kees van Dongen en Paul Signac een gat in de lucht. Eindelijk, de eerste zege in 2017. Even later nog even kijken naar de ranglijst: zijn we veel opgeschoten? Hee, dat is gek, we staan nog steeds op 33 punten, Kon. HFC  op 30. Hier gaat iets niet goed. Een tweet uit Haarlem helpt me definitief uit de droom, we hebben met 2-0 verloren, na een goed begin ten onder gegaan tegen een feller en directer spelend HFC, wat een domper! Ook teletekst verspreidt dus alternatief nieuws. Het moet niet gekker worden.

Nu de teleurstelling weer een beetje verwerkt is nog maar een keer gekeken naar de ranglijst. We staan voor het eerst in dit seizoen in het rechter rijtje, 6 punten verwijderd van de degradatiezone. De riante positie van voor de winterstop is door de historisch slechte reeks in 2017 met één gelijkspel en vijf  nederlagen in successie volledig uit zicht en we moeten inmiddels rekening houden met een groot aantal clubs die het vege lijf proberen te redden. Eén van die clubs is TEC, voor de winterstop nog hard op weg naar de Derde Divisie. Ondanks een op papier meer dan behoorlijke selectie met spelers als Kurtley  de Windt, Jip Bartels, Wimilio Vink, Gregory Viereck én oud AFC’er Randel Shakison (die alle wedstrijden tot nu toe meedeed) werden de resultaten in de loop van de eerste competitiehelft steeds slechter met grote uitnederlagen tegen Spakenburg en Barendrecht (2 x 5-0) en een geweldig pak slaag van VVSB op sportpark De Lok. In Tiel werd het 10 december jl. 0-6! Waarschijnlijk heeft  het technisch hart van TEC, bestaande uit Gery Vink en Dan Bosman, toen de beslissing genomen om de selectie tijdens de wintersop flink te versterken. Uiteraard met dank aan de KNVB, die dit ook met ingang van dit seizoen bij de amateurs mogelijk heeft gemaakt. Liefst vijf spelers werden aangetrokken. Spits Gianluca  Maria kwam over van JVC Cuijk, Daan Disveld, een verdediger, van FC Den Bosch, Migiel Zeller, ook een verdediger van Achilles’29, middenvelder Barry Maguire, eerder spelend  bij FC Utrecht en VVV-Venlo, maakte de overstap van het Noorse Sapsborg en de Angolees Josemar Makiavala, die eerder de jeugdopleiding bij PSV doorliep en daarna speelde bij FC Eindhoven en RKC Waalwijk, verruilde het shirt van de Angolese kampioen CD Primeiro de Agosta voor het oranje shirt van TEC.

Wat heeft deze uitbreiding van de selectie TEC tot nog toe opgeleverd? Best veel. Van de zeven wedstrijden na de winterstop werden er thuis drie gewonnen (HHC 2-0, Kon. HFC 2-0 en Jong Twente 3-0) en twee maal werd gelijk gespeeld (Jong Sparta 2-2 en Barendrecht 1-1). In Werkendam werd afgelopen zaterdag met 3-1 verloren van het sterke Kozakken Boys. Gisteren, op verkiezingsavond, werd op Papendal nogmaals met 3-1 verloren van Jong Vitesse in een spannende wedstrijd waarin TEC vooral in het begin zicht had op een beter resultaat. De Tielse keeper Sebastian van der Swan, in het dagelijks leven coördinator voetbalzaken bij de Voetbal Academie van Vitesse, moest in de tweede helft o.a. zwichten voor een knal van Mo Osman die ook tegen AFC fantastisch speelde.  Van de nieuwkomers bij TEC , die vrijwel steeds in de basis begonnen,  scoorden Maguire (3), Maria (2) en Zeller belangrijke goals. Behaalde TEC voor de winterstop uit 18 wedstrijden 16 punten, in 2017 uit zeven wedstrijden 11 punten, 10 meer, maar ook een wedstrijd meer, dan ons eerste dat alleen in Zeelst een punt kon bijschrijven na een 0-2 voorsprong. De Tielse Eendracht Combinatie doet er dus alles aan om niet te degraderen, maar dat geldt ook voor clubs als FC Lienden, HHC Hardenberg en Spakenburg die zich ook behoorlijk wisten te versterken. AFC zal op al dit ‘geweld’ een antwoord moeten vinden, liefst aanstaande zondag al. Ongetwijfeld een puzzel voor onze trainer Ton du Chatinier, die onlangs zijn contract bij AFC met een jaar verlengde. Maar Ton heeft voor hetere vuren gestaan én onze jongens hebben in 2016 laten zien tot veel in staat te zijn. Met veel fighting spirit en goed, doelgericht voetbal werd op overtuigende manier in de top van de Tweede Divisie meegedaan. Die prestatie is nu aan herhaling toe.  

Het ambitieuze TEC is de laatste zes seizoenen vijf keer kampioen geworden. Vorig seizoen werd de ploeg van trainer Frits van den Berk ook bijna kampioen. FC Lienden (met oud WKE’er Robbie Holder!) bleek op het eind net iets sterker. De snelle opmars van TEC is de reden dat AFC nog maar weinig heeft gespeeld tegen de trots van Tiel (samen met Flipje!). In de Topklasse werd twee keer tegen TEC gespeeld. Op 6 september 2015 werd het op sportpark Genoeg Genoeg 3-2 na een geweldig duel , waarin Daan Sutorius laat in de wedstrijd de winnende goal maakte. Randel Shakison werd toen uitgeroepen tot ‘man of the match’. In Tiel werd op Tweede Pinksterdag met 1-0 verloren door een goal van De Windt in een wedstrijd die er niet veel meer toe deed. Beide clubs hadden zich al geplaatst voor de Tweede Divisie. Op 25 september 2016 ontmoetten AFC en TEC elkaar voor het eerst op dit niveau en won AFC, net als een seizoen eerder, met 3-2. In dit duel was er één speler die tot grote hoogte rees en dat was Melvin Grootfaam. Alles wat hij aanraakte veranderde toen in goud. Vooral de derde goal ging de geschiedenis in als één van de mooiste AFC-doelpunten ooit. De slalom door de TEC defensie en de loepzuivere schuiver in de verste hoek langs de uitstekende keeper Van der Swan waren van grote schoonheid.

Goed voorbeeld doet goed volgen aanstaande zondag op sportpark De Lok. Tegen een danig versterkt TEC zullen we alles op alles moeten zetten om een mooi resultaat te behalen. Vijf maal verliezen op rij is in ieder geval meer dan genoeg. Een uitdaging van jewelste dus voor ons eerste in de Betuwe. Hopelijk begint dit jaar in Tiel de victorie.

MvdW