TEC - AFC voorbeschouwing

AFC WIL NU EINDELIJK WEL EENS WINNEN IN TIEL

Nog twee wedstrijden te gaan en dan zit het seizoen 2021-2022 er op. Een complex seizoen, behoorlijk beïnvloed door de corona-situatie. Gelukkig kunnen we dit keer met een beetje kunst-en-vliegwerk de competitie in zijn geheel afwerken, en dat is mooi. AFC staat op een zesde plaats en dat is natuurlijk helemaal niet gek. De concurrentie is groot, het is iedere week bikkelen tegen de beste amateurteams van Nederland. Voor een evaluatie is het nog te vroeg, eerst nog maar even het seizoen afmaken in Tiel tegen TEC en daarna de laatste wedstrijd thuis tegen IJsselmeervogels, dat nog een puntje nodig heeft tegen GVVV of AFC om zich te handhaven. Nu richten we ons op het duel tegen de Sportvereniging Tielse Eendracht Combinatie, die zich op Hemelvaartsdag in Noordwijk veilig speelde en en passant op de ranglijst steeg van de vijftiende naar de twaalfde plaats. In de mooie badplaats werd het 0-3 door doelpunten van Junior Ebobo, Annas Aamri (ass. Ebobo) en nog een goal van Aamri in de 94e minuut. We feliciteren TEC met dit mooie resultaat. Met heel veel energie en verschillende nieuwe spelers is het gelukt om in de Tweede Divisie te blijven. Het geeft ook maar eens aan hoe moeilijk het is om op dit niveau goed mee te doen. Bij bepaald niet zwakke Kozakken Boys, dat door de winst van TEC waarschijnlijk veroordeeld is tot het spelen van heel lastige p/d wedstrijden, kunnen ze er over meepraten.

Het seizoen van TEC mag wisselvallig genoemd worden. Na vier ronden waren de Oranjehemden koploper door zeges op ASWH, Noordwijk en Excelsior Maassluis en een gelijkspel in Hardenberg tegen HHC. Daarna volgde de wedstrijd tegen AFC in Amsterdam dat minder flitsend uit de startblokken gekomen was. De voorbeschouwing kopte: AFC-TEC de koploper van het rechter rijtje tegen de koploper van het linker rijtje. Maar op sportpark  Goed Genoeg deden de Reds zeker niet onder voor de koploper. In tegendeel. De 2-1 zege was meer dan verdiend. Splinter de Mooij en Raily Ignacio zorgen met hun trefzekere hoofd voor de AFC-doelpunten, Gino Bosz scoorde tegen via een omstreden penalty. Direct daarna won TEC van HFC, maar zakte in de volgende zeven wedstrijden voor de winterstop flink weg. Aan de ploeg die toch al veel nieuwelingen telt werden tussentijds Jason Wal (30) van het Belgische Sint-Lennaart, Yaël Eisden (28) van ASWH, oud-prof Mohamed El Makrini (34), spits Daan Blij (28) van Excelsior Maassluis, Abdelmajid Bouali van FC Phönix Lúbeck, Thomas Schalekamp (21) van FC Dordrecht O. 21 en Gijs Hovius (19) van Go Ahead Eagles toegevoegd. Heel veel hielp deze impuls niet gelet op het feit dat TEC voor de winterstop 17 punten uit 13 wedstrijden haalde en na de winterstop 24 punten uit 19 wedstrijden.

Kijken we nog wat gedetailleerder naar de selectie van TEC dan zien we dat de 23-jarige Mathijs Swaneveld al het gehele seizoen tussen de palen staat. In Amsterdam was deze keeper eerder dit seizoen een behoorlijke sta-in-de-weg. Opvallend is dat voor volgend seizoen nog twee keepers van niveau zijn aangetrokken door de technische leiding van TEC; de Poolse keeper Pjotr Gorczyca (24 jaar) en Kees Heemskerk (29) van RKC. Centraal In de defensie heeft  Basil Camara (29) een vaste plaats, hij speelt ook in de nationale ploeg van Guinee-Bissau. Centraal op het middenveld speelt de al even genoemde Mohamed El Makrini, die eerder bij FC Den Bosch, SC Cambuur, Odense BK (Denemarken), Roda JC, Kilmanock FC (Schotland en IK Start (Noorwegen) speelde. Sinds februari dit jaar staat hij in de basis van TEC.  In de voorhoede treffen we o.a. linksbuiten Anass Aamri die in 2020 overkwam van Hoofdklasser UDI’19, de 1,95 meter lange spits Junior Ebobo, die in 2020 van het Belgische Patro Eisden kwam en volgend seizoen bij SteDoCO speelt, De 23-jarige, van DOVO afkomstige rechtsbuiten Bo van Essen en de 30-jarige rechtsbuiten Kevin Sterling, die in 2020 van Spakenburg kwam en daarvoor speelde bij HFC en in de jeugd van AFC. Ebobo is topscorer van TEC met zeven doelpunten, Van Essen maakte er dit seizoen zes.

TEC heeft zich de afgelopen tijd in veiligheid gevoetbald ondanks een lastig programma. Zo werd uit tegen HFC met 0-0 gelijk gespeeld. Tegen HHC en Katwijk werd weliswaar verloren, maar daar staan de zeges tegenover op Jong FC Volendam en zeer recent op Noordwijk. Zeven punten uit vijf wedstrijden en continuering van een plek in de Tweede Divisie. Van de laatste vijf wedstrijden verloor AFC er één. GVVV was met maar liefst 0-3 te sterk op Goed Genoeg. Hoe was dat mogelijk. Twee keer werd het gelijk, tegen Noordwijk en ASWH, dat ook tot eigen verbazing terugkwam van een 0-3 achterstand. Van Scheveningen en Excelsior Maassluis werd gewonnen, twee keer met 2-1.  Acht punten uit vijf wedstrijden: ruim voldoende in een fase waarin alleen voor de eer gevoetbald wordt. Ook TEC kan na het succes op Hemelvaartsdag vrijuit spelen. Alles wijst op een attractieve wedstrijd met veel doelpunten. Hopelijk staat het vizier zaterdag aanstaande op scherp. Voor AFC de uitdaging om nu eindelijk eens met drie punten uit Tiel te vertrekken. In 2017 werd met 1-0 én 2-0 verloren en in 2019 werd het 2-2 na een 2-0 voorsprong voor TEC. In de afgelopen jaren won AFC wel drie keer thuis van TEC. Maar zaterdag spelen we op sportpark De Lok, en daar willen onze jongens, met het Jaardiner van de avond daarvoor als inspiratiebron, ook wel eens winnen. Succes!

MvdW