TEC - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR EERSTE  ZEGE IN TIEL TEGEN TEC

Zondag aanstaande gaat 84 kilometer lange reis naar Tiel. Op Sportpark De Lok is de Tielse Eendracht Combinatie de tegenstander. Een gastvrije vereniging, waar je allerhartelijkst wordt ontvangen. Wij zullen hierbij Pieter van den Burg missen die op 28 mei van dit jaar onverwacht overleden is.  AFC bewaart aan deze markante voorzitter van TEC goede herinneringen.

TEC is dit seizoen teleurstellend gestart. Na zes wedstrijden staat de ploeg van de ervaren trainer Frits van den Berk op de laatste plaats met twee punten. Deze punten werden behaald in thuiswedstrijden tegen VVSB (2-2) en Excelsior Maassluis. (1-1). Mogelijk herhaalt de geschiedenis zich in de hoofdstad van De Betuwe. Vorig seizoen stond TEC er na de eerste helft van de competitie beroerd voor. In de winterstop werden, met dank aan de KNVB, vijf spelers toegevoegd aan de selectie. De nieuwe aanwinsten Migiel Zeller (afkomstig van Achilles’29), Gianluca Maria (JVC Cuijk), Daan Disveld (FC Den Bosch), Barry Maguire (van het Noorse Sapsborg) en de Angolese International Josenar Mahiaivala waren er mede verantwoordelijk dat TEC zich kon handhaven in de Tweede Divisie. Maguire, eerder o.a. bij FC Utrecht in de basis, scoorde vorig seizoen op 19 maart tegen AFC de enige goal op Sportpark De Lok  in de 89e minuut. Dit in een gelijk opgaande wedstrijd die lange tijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Een zure nederlaag voor The Reds, die uiteindelijk op een elfde plek met 46 punten eindigden, één plek en één punt hoger dan de Orangisten uit Tiel. Mogelijk kan er tijdens de komende winterstop weer van alles gebeuren op transfergebied, maar zover is het nog lang niet.

Kijkend naar de huidige stand heeft AFC twee punten meer dan TEC en nog een inhaalwedstrijd te goed, uit tegen Rijnsburgse Boys. De ploeg van Ton du Chatinier staat hiermee vijftiende en is dus ook niet daverend begonnen aan dit seizoen. Vooral de laatste wedstrijden tegen HHC in Hardenberg (2-0) en De Treffers op Sportpark Goed Genoeg  (1-4) waren teleurstellend. Gelet op het aantal doelpunten tot nu toe (4) schort het in het bijzonder aan de productiviteit. Het is vaak niet doortastend genoeg en dat maakt kwetsbaar, hoe goed het veldspel soms ook is. Afgelopen zondag was AFC de eerste 20 minuten de bovenliggende partij en had De Treffers helemaal niets in te brengen.  Helaas ontbrak het aan kracht en diepgang om dit overwicht om te zetten in één of meer doelpunten. En als je dan niet zelf scoort is het de tegenstander wel, die de punten ook heel hard nodig heeft in deze zware competitie. Dat die openingsgoal van De Treffers dan ook nog via een handsbal gescoord werd was dubbel zuur.

Het is overigens een beetje raadsel dat TEC nog zo weinig punten heeft verzameld in deze competitie, nog zonder overwinning is. Kijkend naar de kwaliteit van de spelers in de TEC-selectie kan trainer Van den Berk een sterk elftal op de been brengen. Weliswaar hebben verschillende spelers afgelopen zomer afscheid genomen van TEC, zoals de eerder genoemde Barry Maguire en de gevaarlijk spits Jip Bartels, maar er is genoeg talent daarvoor in de plaats gekomen. Op het middenveld Vincent van Beek (Juliana’31) en oud-prof Brandon Fijnenman, en in de aanval Serhat Koc (DOVO), Robby Holder (Spakenburg) en Marvin Hasselbaink (laatste club Sparta Nijkerk). Verder  bleven de gevaarlijke spits Kurtley de Windt, de middenvelders Wimilio Vink en Matthijs van Gessel en de achterhoedespelers Greogory Viereck, Walter Kiomegni, Daan Disveld, Migiel Zeller én oud AFC-er Randel Shakison TEC trouw. Dat geldt ook voor de voortreffelijke keeper Sebastian van der Swan.

Raadsel of niet, de stand op de ranglijst weerspiegelt natuurlijk ook het feit dat het hard knokken is in de Tweede Divisie om overeind te blijven. Dat heeft in het bijzonder te maken met de topzware degradatieregeling, die zwaarder is dan die van de eredivisie, Jupiler League en de afdelingen onder de Tweede Divisie. Het zou misschien een goed idee zijn om deze degradatieregeling nog tijdens deze competitie op de tekentafel in Zeist te leggen en af te spreken dat dit seizoen niemand degradeert uit nog promoveert naar de Tweede Divisie! Te gek voor woorden? Helemaal niet, want in het huidige piramidale landschap is niets gek genoeg. Onlangs is bekend geworden dat tussen de Jupiler League en Tweede Divisie dit seizoen geen degradatie en geen promotie zal plaatsvinden. Het is de bizarre uitkomst van een wel heel buitengewone Bondsvergadering over de vernieuwing van de onzalige voetbalpiramide. Twee verkenners mogen nu de wensen in kaart brengen bij de amateurclubs en de BVO’s, waarna de voetbalpiramide geheel vernieuwd een doorstart kan beleven. Zo hopen de beleidsmakers in Zeist althans, die verantwoordelijk zijn voor de puinhoop van het moment, voor de liquidatie van het amateurvoetbal, met spelerscontracten en andere aan het betaald voetbal ontleende eisen, met competitievervalsing avant la lettre en discriminatie van de zondagclubs. Kortom Een samenstel van maatregelen die het Nederlandse voetbal in z’n geheel ernstig zullen verzwakken. De vermenging van betaald- en amateurvoetbal is een doodlopende weg, zoveel is in de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Of moet het eerst nog erger worden voor dat  onze bond werkelijk terugkeert op zijn schreden? We zullen het zien.

Ondertussen kruisen TEC en AFC aanstaande zondag de sportieve degens in de hoop een sprong omhoog te maken op de ranglijst. Met nog 28 resp. 29 wedstrijden te gaan is zo wie zo nog van alles mogelijk. We kunnen in ieder geval een spannende wedstrijd verwachten, net als in de afgelopen twee seizoenen. AFC wist thuis twee keer zeer nipt te winnen, op Sportpark De Lok was het juist andersom. De duels in Amsterdam behoorden tot de besten van het seizoen. Hopelijk kunnen we dat ook zeggen van de wedstrijd in Tiel komende zondag. En als de Reds dit keer de punten mee naar huis nemen is de bittere smaak van de laatste twee wedstrijden weer helemaal verdwenen. Succes!

MvdW