TEC - AFC met verslag

AFC VERLIEST IN TIEL VLAK VOOR TIJD DURE PUNTEN

Aan de inmiddels lange reeks nederlagen is voor de Reds nog geen eind gekomen. Op sportpark De Lok leken TEC en AFC lange tijd af te koersen op een 0-0 gelijkspel, een uitslag die de verhoudingen goed had weergegeven. Maar in de 89e minuut besliste nieuwkomer Barry McGuire toch nog de wedstrijd in het voordeel van de Tielse Eendracht Combinatie. Door deze zesde nederlaag op rij zakte AFC naar de elfde plaats. TEC ontworstelde zich door deze zege aan de degradatiezone en staat nu dertiende op drie punten achterstand van AFC, met één wedstrijd meer gespeeld

Vandaag gaat de reis naar Tiel voor de belangrijke wedstrijd tegen TEC, dat na een relatief zwakke eerste competitiehelft in 2017 goed op dreef is door de komst van vijf nieuwe spelers tijdens de winterstop. Van deze vijf beginnen Migiel Zeller (Achilles’29) , Daan Disveld (FC Den Bosch), Barry Macguire (oud-prof van o.a. FC Utrecht) en Gianaluca Maria (JVC Cuijk) in de basis. De Kongolese international Josemar Makiavela zal in het begin van de tweede helft invallen. Ook in de basis staat Randel Shakison, in de periode 2014-17 nog actief voor de Reds. Nu dus in een Oranje shirt, in de eerste helft als linksachter gekoppeld aan Matthijs Jesse. Bij AFC ontbreken door blessures Koen Bosma, Johan Kulhan en Glenn van Zoolingen.  Patrick Zonneveld, Mark van den Boogaart en Jonathan Ritchard zijn wel weer inzetbaar.

Om 14.00 uur is het zover en begint TEC direct overdonderend na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Veekamp. De bal wordt in ons strafschopgebied gepompt en wil er maar niet uit. Maar na een minuut of wat lukt het toch de bal weg te werken en is het nog even wachten op de eerste aanval van AFC. Die komt er rond de tiende minuut als Jonathan opstoomt naar het TEC-doel. Zoals meer zou gebeuren deze middag wordt hij onderuit gehaald door Macguire, zijn Tielse evenknie op het middenveld. De vrije trap van Daan Sutorius is niet zonder gevaar maar een doelpunt levert deze situatie niet op. Even later slalomt Matthijs door de defensie van TEC, maar hij heeft net niet genoeg kracht voor een alles vernietigend schot. Zijn inzet verdwijnt in de grijpgrage handen van Sebastiaan van der Sman. Maar niet alleen TEC beschikt over een uitstekende keeper, dat doet AFC ook. Op een striemende knal van Wimilio Vink, de beste speler van TEC, redt Patrick Zonneveld magistraal. Er wordt inmiddels hard geknokt om iedere bal en dat moet Magid Jansen bekopen met een blessure. Gelukkig wordt onze captain weer opgelapt door Michael Olivieira en geeft hij de rest van de wedstrijd met veel elan leiding aan de defensie van de Reds. Maar Magid doet meer en is bij iedere corner van Daan te vinden voor het doel van Van der Sman. Bijna met succes, maar twee kopballen in vrijstaande positie vliegen helaas  over en naast het Tielse doel. Intussen blijft Jonathan gevaarlijk met zijn loopvermogen en fluwelen techniek. Hij is echt de beste man van het veld. Na een combinatie met Melvin Grootfaam is hij dicht bij de openingsgoal, maar de bal wordt net geblokkeerd. Ook brengt Jonathan Matthijs en Pieter Koopman in stelling, maar ook deze kansen worden niet benut. Aan de andere kant laat TEC zich ook niet onbetuigd.  Zo mogen we niet klagen als Maria, volkomen vrijstaand bij de tweede paal,  een prachtige voorzet van Viereck, niet op waarde schat. Ondanks de kansen over en weer is het 0-0 bij de rust en die stand geeft de verhoudingen goed weer.

Na de thee gaat de strijd op het prima bespeelbare natuurgras van sportpark De lok onverminderd door. Mede door de harde wind wordt wel vaak de lange bal gezocht. Erg geraffineerd gaat het er vaak niet aan toe. Maar er is voor de toeschouwers toch veel te genieten. Zo zijn er weer kansen over en weer. De mooiste kans is voor Matthijs na een voorzet van Melvin, maar Van der Sman redt op miraculeuze wijze.  Patrick wil hierbij niet achter blijven en tikt een schuiver van de inmiddels ingevallen Makiavala fraai uit de hoek. Rond de zeventigste minuut vragen twee wissels de aandacht. Aan TEC-zijde maakt Balrak plaats voor Kurtley de Windt, die vorig seizoen nog de sterspeler was van de ploeg van technisch manager Gery Vink. Aan AFC-kant wordt Daan na een blessure vervangen door Tom van den Brink. Het wordt nog een spannend kwartiertje waarin beide ploegen voor de zege gaan.

Ondanks alle dadendrang bestaat toch bij ‘vriend en vijand’ het gevoel dat de wedstrijd afkoerst op een 0-0 gelijkspel. Onze defensie staat heel goed. Sam Nijpels corrigeert waar nodig en ook Marien Willems en Teun van Zweeden staan hun mannetje. Op het middenveld laat Mark van de Boogaart zien weer helemaal terug te zijn. Hij stoort waar nodig en verovert menige bal. Aanvallend laat Tom zich gelden met een mooie schuiver die maar net naast het doel van Van der Sman verdwijnt. In de slotminuten is AFC nogmaals dicht bij de verlossende treffer maar de voorzet van Melvin wordt op een haar gemist door Pieter en Matthijs. En zoals in 2017 wel vaker is gebeurd valt die goal juist aan de andere kant.      De Windt bewijst in de 89e minuut zijn klasse en weet uit een moeilijke situatie toch voor te zetten waarna Maguire bij de tweede paal de bal in het doel frommelt. Heel Tiel juicht en valt elkaar in de armen, voor AFC zijn de druiven bijzonder zuur. Nog één, twee ballen en de scheidsrechter fluit ook deze wedstrijd de geschiedenis in.  Wéér verloren, voor de zesde keer in successie, niet iets om trots op te zijn.

Als de eerste grote teleurstelling voorbij is kunnen we vaststellen dat AFC nog steeds niet in de degradatiezone is beland. De resultaten in 2016 waren daarvoor te goed. Op 1 oktober stonden we nog bovenaan, op de helft van de competitie op de tweede plaats. Duidelijk is wel dat er iets zal moeten gebeuren aan de slagvaardigheid van ons elftal, want die is in 2017 ver beneden het gewenste niveau. Hopelijk is het lek snel boven en kunnen we de weg naar boven weer inslaan. Te beginnen aanstaande zaterdag op ons eigen sportpark tegen Spakenburg, dat het in deze competitie ongewoon lastig heeft. Na regen komt ongetwijfeld weer zonneschijn, zeker ook voor ons aller eerste. Wees er zaterdag getuige van!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Teun van Zweeden, Mark van den Boogaart, Jonathan Richard, Daan Sutorius (70’ Tom van den Brink), Matthijs Jesse, Pieter Koopman en Melvin Grootfaam.

Bekijk hier de samenvatting:

 

Bekijk hier de foto’s.