TEC - AFC met verslag en TV samenvatting

WISELVALLIG AFC KAN WEER NIET WINNEN IN TIEL

In een spannende wedstrijd speelden TEC en AFC voor de derde achtereenvolgende keer met 2-2 gelijk op sportpark De Lok. The Reds startten uitstekend en leken na een 1-0 voorsprong voor het eerst op weg naar een overwinning in Tiel. Maar de ploeg van trainer Hans van de Haar nam het initiatief over, kwam op gelijke hoogte en nam na rust zelfs de leiding. In het vervolg van de wedstrijd golfde het op en neer en wist alleen Melvin Platje met zijn tweede goal van de middag te scoren. Door dit gelijke spel steeg AFC naar de zevende plaats, vijf punten achter de koplopers HHC Hardenberg en De Treffers.

Vandaag gaat de 82 kilometer lange reis naar sportpark De Lok waar we op zondag voor de achtste keer TEC treffen in de Tweede Divisie. Hebben we in Amsterdam weinig moeite met de Tielse Eendracht Combinatie, in de Betuwe is het nog steeds wachten op de eerste zege. Na twee nederlagen met 2-0 in 2016 en 2017 volgden in 2019 en 2022 twee gelijke spelen met 2-2. Het is dus de hoogste tijd dat we ook op sportpark De Lok de volle buit binnenhalen. Uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan want trainer Hans van de Haar beschikt over een sterke selectie en heeft met Marciano Mengerink, die we maar al te goed kennen van Katwijk, Adham el Idrissi en Bo van Essen een levensgevaarlijke aanval. TEC hunkert naar de eerste zege dit seizoen na een thuisnederlaag tegen Quick Boys en een gelijkspel in Oostzaan tegen debutant OFC. AFC verloor in Groesbeek van De Treffers maar was vervolgens IJsselmeervogels thuis duidelijk de baas. Door een overwinning vandaag zou AFC naar de vierde plaats stijgen, een wenkend perspectief. Kijkend naar de opstellingen van beide ploegen zijn er geen verrassingen. Hans van de Haar en AFC-trainer Benno Nihom gaan van start met de zelfde basis-elf als tegen OFC en IJsselmeervogels. Het is tropisch warm als scheidsrechter Sam Dröge voor het eerst fluit en de spelers zich in gang zeten op het net gesproeide natuurgras van sportpark De Lok.

Onze jongens vliegen uit de startblokken en zijn direct gevaarlijk. De bal gaat goed rond en vanaf rechts bedient Raily Ignacio na een diepe bal van Dalian Maatsen Melvin Platje bij de tweede paal. Onze nieuwe spits aarzelt geen moment en al na vier minuten staat AFC met 1-0 voor. Een geweldig begin dus en in het eerste half uur gaan de in een wit shirt gehulde Reds op zoek naar meer. Al in de 8e minuut krijgt Joël Tillema een mooie kans op 2-0, maar zijn schuiver belandt in het zijnet. Een schot van Dalian Maatsen wordt gestopt door keeper Nick van den Dam, die vorig seizoen bij De Graafschap onder de lat stond. De terugspringende bal gaat maar net aan Raily voorbij. Maar het is ook deze fase oppassen geblazen voor onze defensie. El Idrissi kopt volkomen ongehinderd rakelings over en Gijs van Zetten weet de doorgebroken Bo van Essen van scoren af te houden. Aan de andere kant vindt Melvin wel het net na een pass van Joël maar de vlag van de assistent-scheidsrechter gaat omhoog wegens buitenspel. Maar was het wel buitenspel? De TV-samenvatting biedt geen antwoord op deze vraag.  In het laatste deel van de eerste helft wordt TEC steeds sterker. AFC verliest de slag op het middenveld en onze spitsen lopen te ver terug,en worden niet meer aan het werk gezet. De bal gaat te veel breed, de snelheid is er echt uit en er sluipen steeds meer slordigheden in het spel van AFC. Kunnen we het nog drooghouden voor rust? Helaas is dat niet het geval. In de 41e minuut wordt een schot van Mengerink in eerste instantie geblokt door Gevero Markiet maar krijgt vervolgens te veel ruimte van onze defensie voor een tweede poging. De goalgetter die op een steenworp van ons sportpark woont schiet de gelijkmaker voor TEC knap binnen. Met deze 1-1 stand wordt de rust bereikt en is het afwachten wat het tweede bedrijf in het subtropische Tiel in petto heeft.

Als de sproeiers opnieuw hun werk hebben gedaan gaan de teams er weer ongewijzigd tegenaan. Scoorde AFC in de eerste helft al na vier minuten, nu weet TEC al na vier minuten het net te vinden. Een pass van Anass Aamri en een erg slimme overstap van Mengerink liggen ten grondslag aan dit doelpunt. Onze defensie is totaal verrast en Bo van Essen schiet TEC in de 49e minuut naar een 2-1 voorsprong. Gijs van Zetten is volkomen kansloos. Gelukkig zitten onze jongens niet bij de pakken neer en proberen de achterstand weer weg te poetsen. De wedstrijd golft op en neer en beide keepers moeten flink aan de bak. Rond de 60e minuut ontsnappen TEC én AFC aan een doelpunt. Eerst is Raily er op rechts van door maar wordt onze doelpuntenmachine door Guido van Rijn ten koste van een gele kaart getorpedeerd. Niet veel later staat Mengerink alleen voor onze keeper maar is zijn lob gelukkig net iets te zacht. Gijs kan de bal net voor de doellijn uit de lucht plukken. AFC is in deze fase wat sterker en onderstreept dat met enkele corners én een doelpunt. En net als bij het eerste doelpunt van AFC scoort Melvin Platje weer uit een voorzet van Raily. 2-2 na 65 minuten, nog een kwart wedstrijd te gaan.

Het is echt spannend. Beide ploegen gaan voor de drie punten en in de slotfase regent het kansen en mogelijkheden voor AFC én TEC. Raily is twee keer dicht bij een doelpunt met een hard schot dat knap wordt gepakt door keeper Van den Dam en een drop kick over de lat na een fraaie voorzet van Cody Claver. Een mooie kans voor Melvin gaat verloren doordat hij niet zelf schiet maar Raily de eer gunt. Het tikje opzij wordt jammer genoeg onderschept. Aan de andere kant belandt een snoeiharde kopbal van El Idrissi op de lat en heeft Gijs van Zetten een fantastische redding in huis na een harde knal van dezelfde speler, die afgelopen seizoen bij GVVV speelde. Het blijft alle zweetdruppels ten spijt ten slotte 2-2 en dat is een uitslag die deze wedstrijd verdient.

Weer 2-2 dus in Tiel, voor de derde keer op rij. Al met al was AFC te wisselvallig in deze wedstrijd om een overwinning te kunnen opeisen. Het was wederom een lastig duel in Tiel waar keeper Gijs van Zetten een hoofdrol vervulde en Melvin Platje zich dor zijn twee goals bovenaan de topscorerlijst van de Tweede Divisie nestelde. Na drie wedstrijden staat AFC zevende, nog niet zo heel ver achter de koplopers. Aanstaande woensdag komt de regerend kampioen Katwijk om 20.00 uur op bezoek in Amsterdam. Katwijk staat na drie wedstrijden derde, twee punten achter de nummers één en twee HHC Hardenberg en De Treffers, en drie punten voor op AFC.  Een belangrijke wedstrijd dus voor ons aller eerste: kunnen we in deze competitiefase aanhaken bij de top van de Tweede Divisie of haken we voorlopig af? We gaan het over een paar dagen zien op sportpark Goed Genoeg. Succes!

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Kevin Visser, Cody Claver, Guus van Weerdenburg (79’ Kenny Teijsse), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, (88’ Tim Linthorst), Joël Tillema, Melvin Platje (92’ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Zie enkele foto's in ons AFC Album of klik hier