TEC - AFC 2 - 2 met verslag en TV samenvatting

GOED SPELEND AFC WINT WEER NIET IN TIEL

In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen hebben de Reds in Tiel met 2-2 gelijkgespeeld tegen TEC. Een veel sterker AFC kwam in de eerste helft verrassenderwijs op een 2-0 achterstand. Nog voor rust werd het 2-1. Laat in de tweede helft kwam de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd na lang aandringen nog op gelijke hoogte. Cruciaal in deze wedstrijd was de door AFC gemiste strafschop bij een 0-0 stand. Mocht die penalty benut zijn dan was de kans op de eerste zege in Tiel een stuk groter geweest. Volgend seizoen een nieuwe kans om met drie punten uit Tiel te vertrekken. Door het gelijke spel blijft AFC zesde. Aanstaande zaterdag de laatste wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen IJsselmeervogels dat zich (pas) afgelopen zaterdag verzekerde van nog een seizoen in de Tweede Divisie.

Vandaag rijdt de spelersbus naar Tiel waar we op sportpark De Lok de Tielse Eendracht Combinatie ontmoeten. In de Tweede Divisie hebben we de 82 kilometer lange rit naar de stad van Flipje drie keer eerder gemaakt. Met beperkt succes. Op 19 maart 2017 werd het 1-0 voor de thuisploeg, op 8 oktober in datzelfde jaar 2-0. Op 14 december 2019 werd door AFC voor de derde keer in Tiel gespeeld, nu als regerend kampioen. Een knotsgekke wedstrijd waarin TEC door een penalty al snel aan de leiding kwam en Melvin Grootfaam voor een buitengewoon licht vergrijp in de 40e minuut met rood naar de kleedkamer kon vertrekken. Na rust kwam TEC op 2-0 waarna AFC via Yordi Teijsse iets terugdeed. In blessuretijd ging de bal op de stip na een overtreding op Robbert Schilder en maakte captain Milan Hoek met een Panenka de gelijkmaker. 2-2, met 10 man, een knappe prestatie. Maar  uit dus weer niet gewonnen van TEC.  In Amsterdam ging het heel wat beter, want de drie duels tegen TEC op Goed Genoeg leverden per saldo negen punten op.

Tijd dus dat er vandaag ook eens op sportpark De Lok gewonnen wordt. Tegen een opgeluchte tegenstander die zich in Noordwijk twee dagen geleden in veiligheid speelde. Met 0-3 nog wel en dat moet de ploeg van trainer Hans van de Haar voor vandaag een goed gevoel geven. Eerder deze week won AFC thuis met 2-1 van Excelsior Maassluis, in een wedstrijd die ook met 6-6 had kunnen eindigen. Hopelijk staat het vizier van onze aanval nu iets scherper afgesteld en is onze defensie af en toe wat beter bij de les. In ieder geval kan er in deze 33e en voorlaatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 door beide ploegen vrijuit worden gespeeld, ‘alleen’ de eer staat op het spel.

Als de teams onder leiding van scheidsrechter Christian Mulder en een op een vos (en dus niet op Flipje) lijkende mascotte het natuurgras betreden zien we dat Van de Haar zijn basis ten opzichte van de wedstrijd tegen Noordwijk maar liefst op zeven plaatsen gewijzigd heeft. Niet onlogisch want er zitten maar twee dagen tussen die wedstrijd en het duel van vandaag. Bovendien kan de trainer van TEC (en ooit van FC Lienden waarmee hij Algeheel Amateur kampioen werd) een indruk krijgen van een aantal spelers die tussentijds zijn aangetrokken, zoals de Poolse doelman Potr Gorczyca, Daan Blij (Excelsior Maassluis), Yaël Eisden (ASWH) en Jason Wall (Sint Lennaart uit België). Bij AFC is er maar één wijziging ten opzichte van afgelopen dinsdag tegen Excelsior Maassluis: Oussama Siali speelt in plaats van Segün Owobowale. Keeper Jordi van Stappershoef, Mahamed Betti, Koen Wesdorp beginnen dus weer in de basis.

AFC start goed en onderstreept dat met een mooi volley van Cody Claver die helaas over de lat vliegt. Al snel doet zich een 100% gelegenheid voor als Jason Wall Raily Ignacio in het doelgebied tackelt en scheidsrechter Mulder naar de stip wijst. De Poolse keeper duikt naar linkerhoek en Joël Tillema schiet de bal van elf meter in de andere hoek, maar in plaats van in het net te verdwijnen rolt de bal via de paal achter. Iets te Scherp ingeschoten dus, een bal middendoor had volstaan. Ontzettend jammer, maar onze jongens zitten niet bij de pakken neer. Een prachtige aanval met een wippertje van Splinter op Joël, eindigt met een schot van Oussama in het zijnet. AFC valt aan, TEC is nog nauwelijks op onze helft geweest, en toch scoort TEC in de 19e minuut als Raily de bal verkeerd raakt en Bo van Essen een schietkans biedt. De topscorer van TEC haalt kiezelhard uit en via de handen van onze keeper verdwijnt de bal in de bovenhoek. In plaats van 0-1 is het in de 19e minuut 1-0 en lopen we achter de feiten aan. AFC drukt, krijgt enkele corners en een paar mogelijkheden. Maar het is nog even wachten op de gelijkmaker, zou je op grond van het spelbeeld denken, maar de realiteit is helaas anders. Na een corner van AFC slaat Bo van Essen uit een counter in de 31e minuut nog een keer genadeloos toe met een fantastisch schot in de bovenhoek, waar onze boomlange keeper dit keer compleet  kansloos op is. 2-0 voor TEC, efficiënter kan het haast niet. Gelukkig doet AFC voor rust nog wat terug. Een mooi aangesneden voorzet van Joël wordt fraai door Raily in de verste hoek gekopt en er na 37 minuten is er weer perspectief voor de Reds. Helaas lukt het voor rust niet meer om nog een keer te scoren. Dat heeft ook te maken met het gegeven dat we wel heel vaak buitenspel staan.  Over de gehele wedstrijd gaat meer dan tien keer de vlag van de assistent-scheidsrechters omhoog wegens buitenspel. Best frustrerend.

Als de ploegen na de thee weer het veld opkomen hebben beide trainers twee wissels toegepast. Van de Haar heeft Bo van Essen en Jason Wall vervangen voor resp. de 1,95 lange spits Junior Ebobo en de international van Guinee-Bissau Camil Camara. Ulrich Landvreugd heeft Mohamed Betti en Koen Wesdorp vervangen voor Djuric Ascension en Tim Linthorst, die gelukkig weer fit genoeg is om een helft mee te doen. In het hart van de defensie, waardoor Guus van Weerdenburg verhuist naar het middenveld. Het regent inmiddels corners voor AFC en de druk wordt nog verder opgevoerd als Thomas Verhaar Oussama komt vervangen. Nog ruim een half uur te gaan en de wedstrijd wordt er niet leuker op als veel spelers van TEC last krijgen van kramp en ander ongemak. Vooral keeper Gorczyca roept regelmatig de hulp van een verzorger in. Twee spelers van TEC die nog maar net in het veld staan vallen al snel weer uit met een blessure. Junior Ebobo en Mohamed EL Makrini worden vervangen Jesse van Baal en Gino Bosz. Het is een ‘va en vient’ van spelers en in de 74e minuut komt Kenny Teijsse voor captain Milan Hoek in het veld. Een gouden wissel want in de 82e minuut kopt Kenny AFC met een bekeken bal in de verre hoek naar 2-2. De laatste tien minuten zijn nog heel spannend met kansen over en weer. Niet alleen Kenny valt goed in, maar ook Thomas en Tim voegen nu iets toe: vooral bij corners is onze aanval, die vaak over links met Cody Claver goed doorkomt, gevaarlijk. Aan de andere kant is ook TEC dreigend in de slotfase. De invallers Van Baal en Camara duiken dicht bij onze keeper op. Als scheidsrechter Mulder het na 96 minuten genoeg vindt kan de 2-2 eindstand aan de annalen worden toegevoegd.

Weer 2-2 dus in Tiel en weer na een 2-0 achterstand. AFC speelde een beetje ongelukkige, maar wel goede wedstrijd. De Reds hadden het zich veel makkelijker kunnen maken door de penalty te benutten. Gelukkig toonden onze jongens  voldoende veerkracht om de tegenslagen op te vangen. Maar nog niet gewonnen dus in deze stad, die al in 896 een rol van betekenis speelde in de vaderlandse geschiedenis. Hopelijk kunnen we volgend seizoen de eerste zege op sportpark De Lok begroeten. In de laatste busreis naar Amsterdam van dit seizoen werd uitgebreid aandacht besteed aan het nakende vertrek van trainer/coach Ulrich Landvreugd, assistent-trainer Said Momane en teammanager Jeroen Brusse, die al jaren hun stinkende beste doen voor het vlaggenschip van AFC. En met veel succes. Hier en daar vloeide een traantje. Het was een prachtige tijd, die zaterdag aanstaande wordt afgesloten op Goed Genoeg met de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels. Heren, chapeau!

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Mohamed Betti (46’ Djuric Ascension), Dalian Maatsen, Guus van Weerdenburg, Cody Claver, Koen Wesdorp (’46 Tim Linthorst), © Milan Hoek (74’ Kenny Teijsse), Splinter de Mooij, Joël Tillema, Railly Ignacio, Oussama Siali (58’ Thomas Verhaar).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier