TEC - AFC 1 - 0 met verslag

AFC sluit geslaagd seizoen in Tiel verliezend af

TEC en AFC speelden op Tweede Pinksterdag in Tiel de laatste wedstrijd in de Topklasse. In een open duel waarin niets meer op het spel stond wonnen de gastheren ietwat gelukkig met 1-0.  Een kleine uitslag die veel hoger had kunnen vallen als beide ploegen de vele kansen beter hadden benut. Door deze zege eindigde debutant TEC op een fraaie tweede plaats. AFC finishte op een zesde plaats, die ook recht geeft op promotie naar de Tweede Divisie.

Nog een wedstrijd te gaan en dan zit het laatste jaar in de Topklasse er op. Vorige week plaatste AFC zich voor de Tweede Divisie na een bewogen seizoen waarin lang zicht was op het kampioenschap. Door het faillissement van WKE en het daaraan verbonden verlies van zes punten is in de tweede helft wat van het vertrouwen verloren gegaan en zijn de prestaties minder dan daarvoor. Gelukkig is promotie wel gerealiseerd en daar was het dit seizoen in de eerste plaats om te doen.
Vandaag dus de laatste competitiewedstrijd in Tiel, tegen TEC dat ook geen groot belang meer heeft bij deze wedstrijd. Streekgenoot FC Lienden werd vorige week kampioen, meer dan een tweede plaats zit er niet in voor TEC. Wel een voortreffelijke prestatie natuurlijk van een op dit niveau debuterende club die voor de vierde keer op rij promoveert. De zeer aantrekkelijke wedstrijd tussen AFC en TEC in Amsterdam eerder dit seizoen eindigde in een 3-2 zege voor The Reds. Wat gaat het vandaag op het stugge gras van Sportpark De Lok  worden?

AFC treedt in Tiel aan met een team dat op nogal wat plaatsen gewijzigd is ten opzichte van eerdere wedstrijden. Zo verdedigt Tamba dos Santos het doel en starten ook Danny Goedkoop, Guido Moelee, Mitchell Theuns , Mallqui Cabezaz Narvaez, Tom van den Brink, Pepijn Kluin en Matthijs Jesse in de basis. Magid Jansen (geschorst), Mark van den Boogaart en Randel Shakion (allebei geblesseerd) ontbreken op het appel, andere spelers, waaronder Laszlo Sandor en Edip Biberoglu nemen op de bank plaats. Aan TEC-zijde ontbreekt o.a. de in Amsterdam woonachtige spits Jip Bartels.
Als scheidsrechter Cairo voor het eerst gefloten heeft golft het spel direct heen en weer. Het eerste grote gevaar komt van Daoud Bousbiba, de razendsnelle rechter spits van TEC, die tot voor kort voor Jong Ajax uitkwam. Gelukkig let Tamba goed op.  Hierna is AFC lange tijd de gevaarlijkste ploeg , mede door  de dadendrang van Tom en Mallqui op het middenveld. Twee keer is Matthijs op de linkerflank dicht bij een doelpunt. Ook Pepijn Kluin krijgt een flinke kans na geklungel van de Tielse keeper, maar de boogbal die nodig is voor de openingsgoal mislukt. Langzamerhand neemt TEC het initiatief over en melden Kurtley de Windt en Bousbiba zich steeds meer aan het front. Laatstgenoemde heeft hierbij pech met een schot op de paal. In de 36e minuut is het raak als De Windt zacht inschiet en Tamba, doordat hij uitglijdt, niet bij de bal kan. Een schlemielige openingstreffer dus, maar er is in de tweede helft nog tijd genoeg om de wedstrijd weer in evenwicht te brengen. 

Na de thee maakt Daan Sutorius zijn opwachting. Hij vervangt Geoffrey Galata. Helaas moet Daan al na zes minuten met een enkelblessure uitvallen en betreedt Pepijn Veerman na twee jaar blessureleed het veld. Samen met Danny vormt Pepijn het hart van de verdediging en doet dat heel erg goed. Pepijn zit overal tussen, verdeelt het spel en is bij ieder kopduel de baas. Zo spelend kan deze spits ook defensief van grote waarde zijn, mits zijn chronische blessure dat in de toekomst toelaat. Laten we van harte hopen dat dat het geval is.  In de 62e minuut vervangt Pieter Koopman de andere Pepijn (Kluin) en zet AFC nog eens aan via uitblinker Tom van den Brink, die na een fraaie actie rakelings over schiet. Ook Melvin Grootfaam laat zich in de eindfase steeds meer gelden maar zijn voorzetten en rushes sorteren helaas niet het gewenste effect. Omdat aan de andere kant Bousbiba het net niet weet te vinden door goed keeperswerk van Tamba en uitstekend verdedigen van Marien Willemsen blijft het uiteindelijk 1-0 voor TEC. Een beetje onnodige nederlaag, die door het geringe belang van de wedstrijd snel kan worden vergeten. 

Het enerverende en ‘over all’ geslaagde seizoen is nu echt voorbij. Dat geldt ook voor de Topklasse, die na zes jaar wordt opgedeeld in een Tweede en Derde Divisie. AFC heeft zich mooi geplaatst bij de eerste veertien club, die zullen worden aangevuld met de belofteteams van Sparta Rotterdam, AZ, Vitesse en FC Twente. Een zware en ongetwijfeld spannende competitie wacht ons eerste. Maar daarover later.
Onze jongens kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Maar niet nadat ’s avonds op feestelijke en culinaire wijze afscheid is genomen van het seizoen en van enkele spelers, die ‘iets anders’  gaan doen. Bas Middelkoop (gaat naar Swift), Geoffrey Galata (stopt, maar blijft actief rondom ons eerste) en Youssef el Abdalloui (vertrekt naar Blauw Wit Beursbengels) worden bedankt voor bewezen diensten. Marien Willemsen mag van voorzitter Ad Westerhof de eervolle prijs in ontvangst nemen als beste speler van het jaar. Het allergrootste applaus valt echter ten deel aan de volledige spelersgroep en staf  die met elkaar afgelopen seizoen een prachtige prestatie hebben geleverd. Heel veel dank daarvoor.

MvdW

Opstelling AFC: Tamba dos Santos, Marien Willemsen, Danny Goedkoop, Geofrey Galata (’46 Daan Sutorius/‘52 Pepijn Veerman), Guido Moelee, Mallqui Cabezas Narvaez, Tom van den Brink, Mitchell Theuns, Melvin Grootfaam, Pepijn Kluin (’62 Pieter Koopman) en Matthijs Jesse.

 Voor een beeldsamenvatting klik hier 

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier