"Studio AFC" groot succes

AFC’s 22 jaar oude supportersclub ‘The Reds’ organiseerde gisteren een mooie avond voor haar leden en commissieleden van AFC.  Het populaire sportprogramma Studio Voetbal was voor één keer rood-zwart:  “Studio AFC”.

Onder leiding van AFC ambassadeur Jack van Gelder werden vele actuele onderwerpen besproken. De tafelgasten waren Ronald de Boer, Wim Jonk, Henk ten Cate, Stanley Menzo en AFC voorzitter Ad Westerhof. Nadat Lou Hekster namens “the Reds” de meer dan 100 aanwezigen welkom had geheten ging de avond van start. De gesprekken waren geanimeerd en de gasten staken hun soms uitgesproken meningen niet onder stoelen of banken.Zo trapte Jack af met de aanstaande Tweede Divisie, waar alle tafelgasten grote vraagtekens c.q. zorgen bij plaatsten. Hoe het Nederlandse voetballandschap er over 5 jaar uit zal zien laat zich volledig raden. Het gesprek vloeide automatisch over naar de zorgen om de overkill aan professionele scouts bij amateurclubs en de vele zaakwaarnemers bij professionele jeugdopleidingen. Oorzaak en gevolg, zo duidde Henk ten Cate niet ten onrechte. Alle clubs zitten in hetzelfde -op hol geslagen- schuitje.

Wim Jonk, de oud topvoetballer van Ajax, Inter, PSV en Oranje, was openhartig over de aanpak bij de jeugdopleiding van Ajax. Hij roemde de amateurjeugd van Zeeburgia en AFC vanwege hun grote achterban en de aanwezigheid van vele talentvolle voetballertjes. Dat de opleiding van Ajax barst van het talent is al vele jaren een gegeven maar het zal volgens Jonk altijd afwachten blijven of de jonge spelers zich zullen ontwikkelen tot topspelers in de Eredivisie, laat staan in Europa. Ronald de Boer, oud topspeler van Ajax, Barcelona en Oranje  (tegenwoordig schittert hij in AFC zaterdag 2), benadrukte hoe moeilijk het is om aan de top te komen en daar op jonge leeftijd al invloed te hebben op wedstrijden. In de tijd dat Jonk, Menzo en De Boer zelf doorbraken als voetballers konden zij rekenen op weerstand en steun van gelouterde professionals als Spelbos, Wouters en Mühren. Mannen die je keihard konden aanpakken maar je vervolgens ook hielpen om beter te worden. Die ervaring mist het huidige Ajax en de Eredivisie in zijn totaliteit, aldus het panel van gisteravond.

Henk Ten Cate pleitte ook voor het trainen op mentale hardheid. Men moet een voorbeeld nemen aan Spaanse verdedigers; voetballers die zich met lijf en leden voor een bal storten om een doelpunt te voorkomen. Een opmerking waar Stanley Menzo zich zeker in kon vinden. Hij had vroeger zelf als speler een hekel aan verliezen en ziet die eigenschap soms te weinig terug bij de huidige voetballers. De Boer: “als Stanley in een positiespel iets te lang in het midden stond moest je bij zijn tackles springen voor je leven”.  Jonk kon het lachend beamen.

En zo werd de avond onder de vakkundige leiding van Jack een mooie mix tussen actuele analyses en ‘kleedkamerverhalen’ van het succesvolle Ajax van de jaren ‘90.  Na afloop kregen de sprekers een hard en welgemeend applaus voor hun visie en leuke anekdotes.  De opzet van The Reds om weer een bijzondere avond aan de 120 jarige historie van AFC toe te voegen was meer dan geslaagd.

Cie. P.P.& E / BG