Strijdlustig AFC zat. verliest nipt van Unitas

De zaterdagamateurs van AFC zijn er niet in geslaagd voor een megastunt te zorgen in de eerste kwalificatieronde voor de KNVB beker. Tegen het twee klassen hoger spelende Unitas (Derde divisie Zondag) uit Gorichem, bleef de ploeg van trainer Benno Nihom op een 1-2 nederlaag steken. Niet genoeg dus om de tweede kwalificatie ronde te bereiken, wat zeker haalbaar was geweest gezien het vertoonde spel.

Veelbesproken strafschop
Twee strafschoppen waarvan de eerste dubieus was, deden AFC, dat na afloop verschrikkelijk baalde van het verlies, de das om. Arbiter Prick had een heel andere kijk op de overtreding die AFC verdediger beging, en legde de bal doodkalm op de stip. Een pijnlijk gebeuren voor de Amsterdammers die uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Binnen een minuut kreeg AFC een uitstekende kopkans op amper twee meter voor het doel, die door Rob Rietveld werd over gekopt. AFC begon dus goed aan de wedstrijd, en was veelvuldig voor het doel van Unitas-keeper Ruud Verberk te vinden. Echter, de meeste voorzetten vanaf de rechterkant belandden ver naast of achter het doel en leverden geen enkel gevaar op. Na meer dan een kwartier spelen pakte Unitas de zaken energieker aan. Met drie snelle spitsen voorin moest de verdediging van AFC alle zeilen bijzetten en kwam de noodrem meer en meer in zicht. Na iets meer dan twintig minuten spelen zag arbiter Prick verdediger Max de Bruijne de handjes gebruiken in een wirwar van spelers, en Achraf Chentouf onderuit ging. Strafschop dus, waartegen heel AFC bezwaar tegen maakte. Jay-Jay Meierdres had daar geen boodschap hetgeen 0-1 betekende.

Geen klassenverschil
AFC gebruikte de tegenvaller als stimulans om aanvallend meer druk te zetten, wat enkele mogelijkheden opleverden om langszij te komen. In het laatste kwartier van de eerste helft deden beide partijen niet voor elkaar onder en was er zeker van enig klassenverschil geen sprake. AFC knokte voor de gelijkmaker en Unitas wist met de mogelijkheden van de thuisclub wel raad. Goed verdedigen en geen risico nemen waren de voorwaarden om de voorsprong te behouden.

Hand in eigen boezem
Na de rust een geheel andere wedstrijd. Vooral van AFC dat enorm veel strijd aan de dag legde en knokte voor elke meter grond. Unitas voelde dat het wat terug moest doen en wilde in de persoonlijke duels geen enkele concessie doen. Gevolg veel strijd, inzet, en karaktervolle individuele acties, waar stevig op werd ingegrepen. Dat leverde een tweede strafschop voor Unitas toen Everon Pisas in het zestienmetergebied gevloerd werd en de bal voor de tweede keer op de stip belandde. Ilias Zami gaf keeper Gijs van Zetten geen kans: 0-2. De wedstrijd ontpopte zich daarna tot een echte bekerwedstrijd met veel energie werklust en strijdt. In de 63ste minuut kwam het verlossende woord, zou AFC in de slotfase alsnog terug kunnen komen? Het lukte zowaar om via een klutsgoal de stand op 1-2 te brengen. Kleine irritaties, stevige tackles, en wat handgemeen onderling zorgden ervoor dat het duel uitgroeide tot een echte kwalificatie thriller. Bovendien moest AFC een kwartier voor tijd verder met tien man, door de rode kaart voor Justin Swart vanwege te hoog trappen. Kansen waren ervoor AFC en ook Unitas had nog wat aan de uitslag kunnen veranderen. Zover kwam het niet. De nederlaag was een feit voor AFC en dat had het een beetje aan zichzelf te danken. Het spel was te onrustig met langs de lijn veel opmerkingen die niet altijd het gewenste resultaat hadden. Jammer voor AFC dat zo graag de volgende ronde had gehaald maar vooral de hand in eigen boezem moet steken en niet al te snel geïrriteerd moet raken.

Van Bezouwen dolblij
Jeroen van Bezouwen, trainer van Unitas, kon zijn geluk niet op. Hij was dolblij met de overwinning die zijn elftal zeker niet cadeau heeft gekregen. Het waarom sprak boekdelen: ,,We hebben een wisselende voorbereiding gehad met soms tegenvallende resultaten. Kijk ik naar vandaag dan hebben we het goed gedaan. Even winnen tegen AFC doe je niet zomaar, het is een prima tegenstander en daar moet je respect voor hebben. Ik heb vandaag hele goede dingen gezien, maar ook momenten die beter moeten’’. Daarin had hij ongetwijfeld gelijk. Maar de eerlijkheid gebied zeker te zeggen dat hij een goed spelend elftal met voldoende kwaliteiten onder zijn hoede heeft. Een elftal met mogelijkheden waar je wat mee kunt. Vooral aanvallend is er voldoende perspectief en kwaliteit om met dit elftal een goed seizoen te draaien en Gorkum in zijn greep te houden.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier