Stel je voor dat je deze crisis hebt en geen AFC?'

Het voetbal ligt al weer een tijdje stil. Afgelopen dinsdag 31 maart heeft de KNVB besloten dat de competitie van seizoen 2019-2020 niet wordt hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. De komende tijd houden we via de website en diverse social media alle AFC'ers op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Maar ook over de bouw van ons nieuwe complex. Daarnaast interviewen we diverse AFC'ers, waarbij zij vertellen hoe ze deze bijzondere tijden beleven. Vandaag: Bestuurslid Bob Duis.

Beste Bob, allereerst, hoe gaat het met jou en je familie?
Met ons gaat het naar omstandigheden goed. We doen boodschappen voor de grootmoeders en ik kan gelukkig naar kantoor, al doen we dat niet allemaal tegelijk. Wij krijgen voor ons bedrijf 'CST' goederen geleverd uit China en dat gaat tot op heden gek genoeg zonder vertraging. Maar onze klanten in Duitsland en België kunnen door de lockdown niets ontvangen. Uiteraard merken we dat in de omzet maar we klagen niet want het kan allemaal veel erger. Nederland is en blijft gelukkig een fietsland.

Jij bent onderdeel van het team dat zich voor de club bezighoudt met de bouw van het nieuwe clubhuis en de aanleg van het nieuwe complex. Hoe gaat het daarmee en in welke fase zit men nu?
Het gaat nu enorm hard. Beneden worden de kleedkamers gebouwd en boven zijn de contouren van o.a de keuken en de bestuurskamer al zichtbaar. We hebben schuifwanden geïntegreerd en er komt een mooie prijzenkast. We creëren aan de westkant een clubhuis voor de voetballers en er komt ook een wat meer besloten deel voor evenementen. Er komt een waanzinnige bar en mooie terrassen rondom het clubhuis. Beneden komen o.a. een krachthonk, 24 kleedkamers en een kantoor voor de administratie. 

Je maakt voor de website veel mooie foto’s over de nieuwe ontwikkelingen, maar je mag bijna niet op de bouwplaats zijn. Hoe gaat dat?
De foto’s maak ik als de bouw stil ligt om een uurtje of 16:00uur. We willen de werknemers niet tot last zijn. We hebben moderne apparatuur waarmee je van alles kunt vastleggen en dat is leuk voor nu maar zeker ook voor later. Jammer genoeg kunnen we niet even de bouwplaats oplopen vanwege de veiligheid maar met de techniek van tegenwoordig (bijv. met een drone) lukt het toch aardig om wat beelden te maken. Het is heel leuk om dat te doen, vooral als daardoor de leden toch een beetje mee kunnen kijken.

Met wie hebben jullie als 'bouwteam' het meest contact?
Namens de gemeente hebben we veel contact met Anne Greet De Vries. Bij Paul de Ruijter praten we met Sylvia Hendriks en Michael James Lucas en uiteraard Paul zelf. En Dan O'Kelly adviseert ons welke keuzes we het beste kunnen maken v.w.b. het interieur. David Westerhof helpt ons achter de schermen v.w.b de onderhandelingen met leveranciers. Wim Diepeveen en Remco Post hebben lang gezocht naar een leverancier voor de keuken en bijvoorbeeld het sleutelplan. Nick van Ommeren en voorzitter Ad Westerhof praten regelmatig over de financiën met de gemeente en vervolgens overleggen we uiteraard alles met elkaar. Eigenlijk zijn het allemaal geweldige mensen met heel veel kwaliteiten. Daarom is het ook erg leuk om te doen. 

Waar heb je een beetje steun aan in deze bizarre en voetbal-loze tijd?
Steun heb ik aan mijn vrouw en kinderen en de vele AFC vrienden. Ik praat vaak met Kees Gehring, Jack van Gelder en Machiel van der Woude en natuurlijk met mijn vader. Maar dat is natuurlijk en helaas altijd via telefoon of FaceTime. Gistermiddag hadden we bestuursvergadering en dan voel je ook een saamhorigheid en vriendschap die ik zelf heel waardevol vind. AFC is júist in deze tijd zo fijn om te hebben. We missen de biertjes aan de bar en natuurlijk de spanning van het voetbal maar nu dat er even niet is hebben we elkaar gelukkig nog via Teams, Zoom en FaceTime. Dat geeft toch ook een speciale dimensie aan de vele vriendschappen. Stel je voor dat je deze crisis hebt en geen AFC? 

Daarom is mijn boodschap aan alle AFC ers: blijf gezond en koester onze mooie club. Er komt straks een periode na 'corona' en dan gaan we ongetwijfeld nog meer genieten. In een mooi nieuw clubhuis.