Speech voorzitter bij afscheid Peter Dekkers

Op maandag 28 mei is in de aula van begraafplaats Zorgvlied, in aanwezigheid van veel AFC-ers, afscheid genomen van Peter Dekkers.

Namens AFC heeft voorzitter Ad Westerhof gesproken.
Hieronder staat de weergave van zijn speech:
 

Lieve Marja, Immy, Sanne, Tommy ,familie en vrienden.
Geachte aanwezigen, beste AFC-ers,

Wat een gewone, doorsnee dag had moeten zijn werd dinsdag de 22ste mei een drama.
Ongeloof en verbijstering over de zo plotselinge dood van Peter brachten ons allemaal in shock.
Als er zoiets ergs gebeurde in het verleden was Peter er altijd die wist hoe het verder moest en hoe het ook logisch was.
Daar zaten wij dan rond de wedstrijdtafel te bedenken wat er nu moest gebeuren. Maar de man die ons daarbij altijd  hielp en met wie wij altijd konden overleggen  was er alleen niet bij. Vreemd  ja heel vreemd. 

Peter was eigenlijk altijd op de club. Toen hij nog geen jeugdvoorzitter was ook al een beetje maar gaandeweg zijn voorzitterschap, was hij er steeds meer. Overdag even als hij onderweg ging naar zijn werk. Auto parkeren op AFC en dan lopen naar de trein.
Overleg over van alles en afspraken met iedereen over van alles wat de jeugd betrof. En veel meer dan dat. Peter was een doener en een meer dan uitmuntende verbinder.
Hij sprak velen van ons op bijna dagelijkse basis. Ook ik sprak hem veel, op de club maar nog meer telefonisch.
Even afstemmen. Er is ook zoveel wat er in onze club gebeurt. Peter was een voorbeeld – vrijwilliger maar ook een hele sterke bestuurder.
Dat is een unieke en op dit niveau niet veel voorkomende combinatie.
Om die reden bespraken wij ook steeds meer zaken buiten zijn portefeuille. Een geweldig waardevolle clubvriend om mee te brainstormen.

Juist voor het komende seizoen hadden wij allerlei plannen om zijn aandachtsgebieden binnen de club uit te breiden en de huidige portefeuille iets aan te passen, zodat hij daar ook ruimte voor kreeg. Dat gaat jammer genoeg niet meer door. Spijtig voor de club, maar minstens zo jammer voor ons, het AFC bestuur.
Iedere vergadering met Peter was prettig en to the point. Gevleugeld zijn de opmerkingen, als er weer eens een probleem dreigde, “we moeten even met hem gaan zitten”….  Of nog duidelijker als er iets zichtbaar mis was gegaan  dat Peter dan altijd zei : “dat is natuurlijk ook niet handig…”
Zijn gedrevenheid tijdens de vergaderingen werkte inspirerend op zijn omgeving . Peter nam geen onnodige risico’s maar ging de discussie zeker niet uit de weg.
Dat kon ook niet . Samen stelden wij vast dat de mondigheid van ouders over de vermeende kwaliteiten van hun kinderen per jaar toenam. Als oud jeugdvoorzitter viel mij dat verschil op met slechts 15 jaar geleden toen die reacties  ook al heftig waren. Peter introduceerde ook hele praktische oplossingen voor moeilijke, maar terugkerende problemen.

Zo werd met Het Anne Frank huis de afspraak gemaakt dat degene die zich schuldig had gemaakt aan antisemitisme op de club, aldaar op bezoek ging en later de andere kinderen moest vertellen wat hij had gezien en gehoord.
Met ons was Peter er trots op dat  1000 AFC kinderen ,waarvan de helft van allochtone afkomst(een afspiegeling van de jeugd in Amsterdam), het  voorbeeld was van een zeer geslaagde integratie. Toen hem enige jaren geleden de vraag gesteld werd om het sporten voor kinderen van asielzoekers te organiseren op vrijdagmiddag gaf hij meteen vol gas. Shirts ,ballen en trainers werden geregeld. Samen hebben we toen vervoer voor de kinderen “afgedwongen” bij de wethouder.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zijn dagelijkse aktiviteiten.  Hij genoot zichtbaar van alle grote jeugdgebeurtenissen op AFC. Jaarlijks kon je hem vol overgave bezig zien op het mini-wk, de herfsttoernooien, Sinterklaas en het C- diner en natuurlijk het Borchland toernooi. En altijd samen met Marja ,een stille kracht, maar o zo belangrijk.
De planning was dat ze dinsdag, de 22ste, samen de bekers voor de mini wk zouden kopen.

Voor velen binnen AFC maakte Peter het verschil. Dat is wel duidelijk geworden uit alle reacties.
AFC is Peter heel veel dank verschuldigd voor al die jaren dat hij onze club heeft gediend en voor alle successen die hij mede mogelijk heeft gemaakt.
De erkenning voor onze jeugdafdeling ,nu al 5 jaar op rij de beste van Nederland. Het mooie artikel vandaag in de Telegraaf is terecht een ode aan onze jeugdvoorzitter.

Peter Dekkers ,een AFC-er in hart en nieren. In gedrag en daad. Maar ook in gedrevenheid en in emotie.
Voor mij een echte clubvriend waar ik een bijzondere en hechte band mee had en wiens oordeel ik altijd heel serieus nam, maar bovenal zijn eerlijkheid daarbij op prijs stelde.
Het was een voorrecht om dagelijks met hem op te trekken.
Het duurde alleen veel en veel te kort.

Fijne gozer…..