Speech van de voorzitter tijdens Nieuwjaarsreceptie

Beste AFC-ers,

Zoals ieder jaar gebruikelijk ook bij deze Nieuwjaarsreceptie een speech van de voorzitter.
Allereerst en vooral een hartelijk welkom aan onze Ereleden: Johan de Bie, Kees Gehring, Edwin Geluk, Ger van Caspel, Marcel Koster, Hans de Wijs en Machiel van der Woude.

Ook een hartelijk welkom aan de aanwezige Leden van Verdienste en winnaars van de Henne Boskamp Nobelprijs.
Welkom aan alle aanwezige AFC Ridders, commissieleden en (daar zijn wij verheugd over) de vele AFC-ers die onze club een warm hart toedragen.
Het bestuur heeft gemeend om de receptie dit jaar wat vroeger te laten beginnen, zodat een aantal van u op tijd aan het weekeind kan beginnen.
Tijdens deze traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst blikken wij terug op 2018 en geven wij u een inkijkje in het jaar dat net is begonnen, waarbij wij direct ook onze verwachtingen met u delen. 

2018 was een heel bijzonder jaar voor AFC. Wat het voetbal betreft waren er veel successen te vieren.
Een hele rij kampioenschappen bij onze jongste jeugd, waar het er eigenlijk ieder jaar zo vrolijk aan toegaat, dat wij AFC-ers er aan gewend zijn geraakt. Maar het is echt heel bijzonder!
AFC is voor de 6de keer in successie uitgeroepen door het blad ‘de Voetbaltrainer’ als beste club van Nederland in het amateurvoetbal met de beste jeugdopleiding. Een prestatie van formaat waar velen jaren hard  aan gewerkt hebben!
In dat kader noem ik hier ook de belangrijke rol die Peter Dekkers hierbij de laatste jaren heeft gespeeld.
Gedurende 5 jaar onafgebroken en iedere dag op de barricade voor zijn AFC. Samen met een uiterst gemotiveerde jeugdcommissie niet te vergeten!
Het lijkt soms vanzelfsprekend maar iedere dag op de club om van alles te regelen,voor te bereiden en te organiseren, fantastisch!
Driewerf Chapeau voor allen die de club daarmee helpen succesvol te zijn. Voor, maar ook achter de schermen. Daarom doet onze club het ook zo goed en daarom kunnen zo velen hier op onze club genieten.

Groot was dan ook de schok toen Peter Dekkers vorig jaar plotseling overleed. Nota bene op de club waar hij een bespreking had met bestuurslid EP Knupfer en Verenigingsmanager Henny Kottmann.In het harnas gestorven, maar veel en veel te jong.
Ieder jaar verliezen wij dierbare clubvrienden. Dat hoort bij zo’n grote gemeenschap. Echt wennen doet het natuurlijk nooit.
In 2018  betreuren wij het verlies van onze clubgenoten AFC Ridders Rolf Leeser, Willem van Oort en Willy Brommelcamp, oud-pachter Frans Ris en ons bestuurslid Peter Dekkers. Allemaal clubvrienden met een eigen verleden binnen AFC.
Ik verzoek u om een moment stil te staan bij hen en bij alle andere AFC-ers die we soms nog dagelijks missen.

Peter Brans zei het zo mooi in de prachtige kerst video gemaakt door Laurens Bianchi en Bobby Gehring: ieder jaar verliezen wij wel een AFC vriend maar ook ieder jaar komt er weer een nieuwe vriendschap bij.

Met het verlies van Peter Dekkers stond  het AFC Bestuur samen met de jeugdcommissie voor de moeilijke opgave om het werk dat Peter deed voort te zetten en dat met name in de drukste periode van het jaar.
Met veel improvisatie en tomeloze  inzet van velen is dat gelukt. Een prestatie van formaat!
We zijn nu ruim een half jaar verder en gelukkig zien we dat het goed gaat met de jeugd.
De nieuw genomen initiatieven om de jeugd meer bij het eerste elftal te betrekken zijn tot op heden zeer succesvol.
De Herfst Tweedaagse was een succes, zo ook de Sinterklaasviering, het Mini WK en het Kerstdiner voor C junioren om maar eens een paar evenementen te noemen.

Ook bij de senioren loopt het voorspoedig. Ik noem als eerste het jaarlijkse Kienen. Met zo’n 250 AFC-ers in een uitverkocht clubhuis ging het dak er af!!
AFC-ers kom je inderdaad echt overal tegen, om met ons erelid Johan de Bie te spreken.
Als ik zaterdag ‘s morgens vroeg vanuit mijn huis aan het Olympiaplein naar buiten kijk, dan zie ik op de velden van Swift iedere week tientallen AFC-ers de thuisclub bestrijden en vaak verslaan.
Daar wordt je vanzelf trots van! Dat is prima wakker worden kan ik u melden.

Beste AFC-ers,
Wat de thuiswedstrijden op Goed Genoeg betreft is het wekelijks een serieus passen en meten. 35 soms wel 40 (!) wedstrijden worden op een gemiddelde zaterdag allemaal zonder echte problemen afgewerkt.
Marian Jansen, Paul Ravelli en Jan Wortel staan ieder weekend klaar voor de club.
Overdag, door de week en ook in het weekeinde, is de organisatie hiervan in handen van René de Vreeze . Daarnaast zorgt onze Verenigingsmanager Henny Kottmann er dagelijks voor dat het bedrijf AFC zonder problemen functioneert.
Gelooft u mij: a hell of a job en onvergelijkbaar met hoe het er nog maar 20 of zelfs 10 jaar jaar geleden aan toe ging.
Voeg daarbij de dagelijkse werkzaamheden van Hassan en Cocky van Duyvenbode in en om de kleedkamers, de rest van het gebouw en de terreinen en je hebt een aardig beeld van het bedrijf AFC.
Zo compleet?  Welnee!  Dagelijks worden de financiën bijgehouden door Rinus van Leijenhorst, die op die wijze de penningmeester van AFC Meindert Huisman en die van de Stichting Goed Genoeg Nick van Ommeren bijstaat.
De commerciële contacten en follow-up worden op wekelijkse basis verzorgd door Mariëtte Nienhaus. AFC kan dit seizoen naast bordsponsors en adverteerders bogen op 36 AFC Vriendelijke bedrijven. Een record!
Ruim een derde van onze begroting wordt afgedekt door de financiële ondersteuning van die AFC Vriendelijke bedrijven. Wij zijn die bedrijven heel dankbaar en wij zijn trots op de groep bedrijven.
Gelukkig voelen die bedrijven zich ook thuis bij AFC, getuige de vaak vele jaren dat zij ons ondersteunen . Van hieruit een welgemeende dank voor uw steun.

Beste AFC-ers,
Ik zei al dat AFC steeds meer een groot bedrijf is en dat er dus steeds meer geregeld moet worden.
Sinds de zomer van 2017 heeft AFC de horeca in eigen beheer. Met de ziekte van onze pachter Frans Ris hebben wij destijds op zijn verzoek de horeca overgenomen. Na wat gewenning en aanloopproblemen is de zaak nu stevig op de rit.
Een en ander hield natuurlijk wel in dat er een kleine tien medewerkers op de loonlijst van AFC bij kwamen.
Ik sprak al van een bedrijf. Nee, geen multinational, maar wel een aardige mkb-er met vrijwilligers. En dat laatste kan het soms wat lastiger maken, want vrijwillig is niet in dienst. Maar vrijwillig is ook niet vrijblijvend.
Daar zit het dilemma. Als je wilt zien hoe dat mis is gegaan, hoef je alleen maar naar het Amsterdamse clubvoetbal te kijken van de afgelopen decennia. Hier heeft de plaatselijke politiek gefaald, is mijn mening.
In plaats van de clubs te ondersteunen met daad, raad en organisatie is er jammer genoeg geïnvesteerd in uitzichtloze projecten. Met de verliezers is altijd contact gezocht en tegen beter weten in is de steun voortgezet.
Met veel obesitas bij de jeugd, het niet sporten op scholen, de teloorgang van vele clubs in de stad is het bewijs geleverd dat het niet goed is gegaan.
Met de winnaars, die wel succesvol blijken te zijn, wordt niet inhoudelijk gesproken. Dat is jammer want wij zouden graag ons succes delen. Het is helemaal niet leuk om ieder jaar tegen honderden kinderen te moeten zeggen dat AFC vol zit.
Omdat wij wel overleggen met de Gemeentelijke autoriteiten o.a. over ons nieuwe clubhuis en sportpark (daarover straks meer) hebben wij het probleem van wachtlijsten etc. met hen aangekaart. Ook bij het Hockey in het Amsterdamse Bos kun je deze geluiden al jaren horen.
Ons werd de suggestie gedaan om die zogenaamde ‘wachtlijst kinderen’ door te sturen naar een andere zieltogende vereniging. Dat is natuurlijk geen oplossing.
Als je kind graag een seizoenskaart  van Ajax wil, zeg je toch ook niet, ‘dat kan niet, maar VVV Venlo kan wel’.
Genoeg hierover. AFC staat altijd open voor het delen van ervaringen. Tenslotte heeft onze club inmiddels al vele jaren  bewezen dat integratie van culturen heel goed mogelijk is en dat zonder één euro subsidie!

Nu we het toch over de Gemeente hebben wilt u natuurlijk ook weten hoe het staat met onze nieuwbouw plannen. Eigenlijk heel goed. Want de Gemeente is het eens met AFC. Dat vertelde ik u vorig jaar ook al.
Er is een jaar geleden een contract getekend. En de Gemeente is vanaf februari van dat jaar gaan aanbesteden. Het is zo afgesproken dat de Gemeente ons clubhuis laat bouwen en vervolgens in eigendom overdraagt aan AFC.
Het probleem is echter dat alle bouwprijzen omhoog gevlogen zijn en daarom is de pot waaruit dit betaald wordt niet groot genoeg. Sinds een paar maanden wordt naarstig gezocht naar een oplossing.
Ondertussen wel een oud clubhuis, maar ook 7 velden waarvan 5 kunstgras en met verlichting. Gezien de druk op de ontwikkeling van de Zuidas, verwachten wij de komende maanden wel een oplossing. Maar eerst zien, zei blinde Maupie!

En dan wil ik het met u hebben over de prestaties  van onze Topamateurs. Ons tweede elftal draait al jaren goed mee bovenin in de reserve Hoofdklasse. Jammer genoeg is die competitie de laatste jaren niet echt interessant, maar door mee te doen aan onder 23  jaar wedstrijden gloort er licht aan het einde van de tunnel.
Voor ons eerste Zaterdagelftal is het weer business as usual. Na een jaartje meedoen in de Hoofdklasse past het team prima in de Eerste Klasse en doet mee om de prijzen.

En dan ons Vlaggenschip.
Eind 2017 stijf onderaan met 11 punten en de rode lantaarn stevig in handen. Aanvoerder Magid Jansen sprak op het Jaardiner over een opleving waar hij op rekende.
Wij allen wilden dat graag geloven, maar waren verre van overtuigd. Tot dat de positieve resultaten elkaar in hoog tempo opvolgden.
De laatste wedstrijd bij en tegen Excelsior Maassluis bracht ons de zekerheid van nog een jaar Tweede Divisie en…… een Periodetitel! Surprise surprise!

Een prestatie van formaat waar de A-selectie en trainer Andre Wetzel alle lof voor verdient.
Enkele spelers namen afscheid en met de komst van een aantal nieuwe spelers en de nieuwe trainer Ulli Landvreugd werd de hoofdmacht, die grotendeels in takt bleef, sterker geacht.
Niet zozeer door AFC zelf, maar vooral door de buitenwereld. Het herstel en de Periodetitel waren niet onopgemerkt gebleven.
De start van het nieuwe seizoen was voortvarend. Alleen in Haarlem en Rotterdam werden eigenlijk onnodig punten gemorst. Verder ging het allemaal boven verwachting. De weg naar boven werd gevonden. Tjonge, wat is dat veel leuker dan de eerste helft van het vorig seizoen. Niet alleen voor spelers en begeleiding, maar ook voor de trouwe supporters en niet in de laatste plaats voor de aanwezige bestuursleden.
Uit eigen ervaring kan ik melden dat het feliciteren van de tegenpartij na weer een nederlaag echt een verschrikkelijk gevoel geeft als je dan ook nog als voorzitter van de bezoekende partij het buffet mag openen.
Bij winst is dat heel anders. Dan doe ik dat graag. Als het moet wel twee keer !

Wij kijken met veel plezier uit naar de tweede seizoenshelft. Hopelijk gaat het dan nog steeds goed. Raily en Magid hebben het mij het kort geleden persoonlijk en onafhankelijk van elkaar nog gezegd: ‘Denk erom. Als we winnen is het vanzelf leuk, maar als het tegen zit moeten we er ook zijn’.
Met de eerste helft van 2018 in gedachten zit dat wel goed.

En beste AFC-ers,
We moeten het natuurlijk ook hebben over ons bekeravontuur. Wat een spektakel!
De 5-0 tegen Telstar was in het geheel niet geflatteerd en het waterballet in het Olympisch Stadion was het bewijs dat het amateurvoetbal toekomst heeft en het betaalde voetbal van dat niveau eigenlijk veel minder.
Een demonstratie van plezier, beleving en clubtrots. Al die AFC kinderen op het veld. Wat een feest, dat  vergeet niemand. En tenslotte de reis naar Tilburg.  Elf bussen en heel veel auto’s! Voor ons was dat belangrijk. Een stadionvak vol met AFC jeugdspelers en super georganiseerd, daar word je als AFC-er oprecht trots van, dik genieten!

Beste AFC-ers ,
AFC speelt in de Tweede Divisie en dat is langzamerhand amateurvoetbal op semi professionele basis.
Dat betekent bij onze AFC dat de spelers een bruto vergoeding krijgen. Officieel, waar loonbelasting en sociale lasten op worden ingehouden.
Je kunt er niet van leven, maar het is een vergoeding voor alle tijd die aan de hobby opgaat en die niet besteed kan worden aan betaald werk. Dat is onze motivering.
De financiering van de spelers wordt gedaan door de in 2005 opgerichte Stichting Keep Smiling, die haar fondsen betrekt van bedrijven en particulieren, buiten de exploitatie van AFC om.

Nadat begin vorig jaar duidelijk werd dat de middelen binnen Keep Smiling op termijn wellicht minder zouden worden, heb ik ons Erelid Kees Gehring gevraagd om Keep Smiling opnieuw nieuw leven in te blazen.
Daarop is in klein commitee gebrainstormd en is het idee ontstaan van Keep Smiling King Size begunstigers.
Naast de huidige groep bedrijven die Keep Smiling ondersteunt (met AFC Vriendelijke status) is er – met het oog op de continuïteit – een vijftal bedrijven en particulieren bereid gevonden om voor een aantal jaren op financieel onderling gelijke basis extra gelden ter beschikking te stellen aan Keep Smiling.
Het voor dit seizoen nieuw gevormde bestuur bestaat uit Jacques Parson (voorzitter), Lex Koekoek, Henk Bijlsma en Kees Gehring (secretaris).
Bij de vergaderingen zijn de voorzitter en de penningmeester van AFC veelal aanwezig.
Dit plan is door Kees Gehring ter hand genomen en uitgevoerd, waardoor AFC ook de komende jaren mee kan blijven strijden om zich te handhaven op het huidige niveau. Klasse!

Beste AFC-ers,
Geen nieuwjaarsspeech zonder een opmerking aan de KNVB natuurlijk.
Het wordt eigenlijk steeds makkelijker of steeds moeilijker, het is maar hoe je het bekijkt…De soap rondom de piramide gaat maar door en door. Heeft u al eens aan derden proberen uit te leggen waar het Vlaggenschip van uw club eigenlijk speelt? Dus hoe onze competitie werkt en waarom? Gewoon een keer proberen. Kan ook aan iemand die matig in voetbal geïnteresseerd is .

Het gaat als volgt:
Ons eerste team speelt in een competitie waar je wel Kampioen kan worden maar niet kan promoveren, terwijl er wel vier clubs kunnen degraderen!!
Maar dat is er dit seizoen weer één minder, want dat is een betaald voetbal club en die strijden met twee andere soortgenoten voor degradatie. Ja, maar dan wel in onze competitie….. Kunt u het nog volgen?
Het is net zo ingewikkeld als in de jaren ‘70 en ‘80 aan buitenlanders uitleggen hoe ons omroepbestel werkt met omroepverenigingen en commerciëlen!
En dan hoef ik over het idee van de stadsmariniers nu ook niets meer te zeggen.
Food for thought.

Beste AFC-ers maak er vooral met elkaar een mooi jaar van !

Namens het bestuur wens ik u een sportief succesvol en een gezellig nieuw jaar.
Met u allen zien wij de toekomst vol vertrouwen tegemoet!

Ad Westerhof

Voorzitter AFC