Spectaculair Jaardiner 2022 met verslag, speech voorzitter en foto's

In een prachtig versierd clubhuis hield AFC  haar uitgesteld jaardiner.
Door COVID konden de jaardiners van AFC in 2021 en 2022 geen doorgang vinden .
De geschiedenis leert dat onze club haar verjaardag op 18 januari elk jaar viert met een feestelijk jaardiner op die dag . Sinds 1900 al vindt deze stijlvolle traditie jaarlijks plaats.
Dit keer dus op de 27e mei . Iedereen in feestelijke smoking gestoken namen de deelnemers deel aan het diner na de voorafgaande borrel. Aan de schitterend gedekte tafels genoten zo’n 140 deelnemers volop van de maaltijd en de (deels) aangeboden dranken . De nieuwe tafel voorzitter, Erelid Ronald Koster, leidde het gezelschap op humoristische wijze soepel door de avond heen. Onze eregast Dirk Jan Rutgers, voorzitter van De Koninklijke HFC uit Haarlem sprak het gezelschap toe en memoreerde, tussen neus en lippen, dat de Koninklijke zo’n 16 jaar ouder is dan AFC en ons zag als het jongere broertje.  Maar wel een heel succesvol jonger broertje waar hij heel veel respect voor heeft. Ook van deze zijde dank voor deze aardige woorden. De spreker werd beloond voor zijn speech met een hartelijk applaus.

Tussen de diverse gangen van de uitstekende maaltijd werden de aanwezigen nog meer toegesproken. Onze voorzitter nam het wel en wee van de club door en sloot af met een gedachte die paste bij zijn naderend afscheid (zie zijn toespraak hieronder).
Een ander hoogtepunt is traditioneel de uitreiking van de laureaten. Dit jaar werd de veiligheidscommissie met  speciale aandacht voor de vertrouwenscommissie in de schijnwerper gezet voor hun vele en  moeilijke werk met de toekenning van de Goed Genoeg Award.
Voor zijn bijzondere inzet bij de bouw van ons clubhuis en de aanleg van het nieuwe sportpark werd Remco Post voorgedragen door het bestuur voor de Mr  Henne Boskamp Nobelprijs waar hij zichtbaar over ontdaan van was. Een terechte prijs zo vond de aanwezigen ook.
Tenslotte was er een bijzonder Laureaat voor Nicolaas van Ommeren, die werd geëerd voor zijn enorme inzet gedurende de afgelopen 20 jaar als bestuurslid van de vereniging AFC en van de Stichting Goed Genoeg.  Tot en met de bouw heeft Nicolaas zich voortdurend ingezet voor de realisatie. Heel veel jaren zijn besteed aan onderhandelingen met de Gemeente en de Zuidas .
Met een staande ovatie werd deze nominatie tot Erelid van AFC door de aanwezigen ondersteund .
Met de prachtige en duidelijke speech van de aanvoerder van ons eerste elftal Milan Hoek werden de toespraken afgesloten.
De avond werd na het voortreffelijke dessert  beëindigd met het staand en gezamenlijk zingen van ons clublid door alle aanwezigen .
Iedereen was het er over eens : Een mooie en rijke avond !!!

Foto's, gemaakt door Tom Poederbach, staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier

 

Onderstaand speech voorzitter AFC
Beste AFC-ers .
Wat een bijzondere dag om onze uitgestelde 127ste verjaardag te vieren! Vooral als gevolg van Corona en nog een aantal andere min of meer zwaarwegende argumenten is het dus 27 mei 2022 geworden, de dag na Hemelvaart. Nog steeds niet ideaal maar gelukkig bent u er wel allemaal en daar zijn wij gelukkig mee!

Een buitengewoon welkom aan allen is al verwoord door Ronald Koster, tafelpreses, en daar sluit ik mij namens het voltallige bestuur graag bij aan.
Een bijzondere avond en ook nog met buitenlicht en voor het eerst in ons nieuwe clubhuis, waar voor enige verduistering is gezorgd.
Ons nieuwe Clubhuis en ons nieuwe sportpark en dat is nog steeds aan verandering onderhevig, zoals in de komende maanden te zien zal zijn.
Geen grote wijzigingen meer. We zijn nu wel zo’n beetje klaar met verbouwen. Maar toch gaan er binnenkort wel een aantal kleine noodzakelijke veranderingen plaats vinden.

De met veel zorg ontworpen buiten trappen voldoen bijvoorbeeld niet echt. De treden zijn te hoog en dat is gevaarlijk. Hoewel de architect niet erg enthousiast was over onze aanpassingen gaan wij dat toch doen i.v.m. de veiligheid.  Alweer een voordeel als je de eigenaar bent!   Ook komen er twee bars voor de ramen die uitkijken op het Hoofdveld en zo nog wat kleinere dingen. Het vijfde kunstgrasveld is volgende week zo ongeveer gereed en dan worden de lichtmasten en hekken etc. geplaatst.
Wij zijn klaar. Nu de omgeving nog, maar dat zal nog wel even duren. Gelukkig kunnen wij ongehinderd op ons sportpark genieten. En ja, met de tijd zal ook de omgeving beetje bij beetje een mooier aanzien krijgen.

En dan de première van ons eerste Jaardiner in ons Clubhuis. Met man en macht heeft de Horeca Commissie met onze horecamensen voor een metamorfose van het Clubhuis gezorgd . Om voldoende ruimte voor ons Jaardiner en voorafgaande borrel te creëren zijn zelfs de biljarts door de firma Wilhelmina tijdelijk weggehaald.  Maar wees gerust, ze worden volgende week weer teruggeplaatst.  

Twee jaren met heel veel onderbrekingen door Covid zorgden er voor dat ons nieuwe clubhuis maar geleidelijk in gebruik kon worden genomen. Een voordeel was natuurlijk wel dat wij langzaam aan konden opstarten en de kinderziektes er uit halen. En dan nu is het allemaal business as usual.
Gisteren nog was het hier gezellig druk met een groot meidentoernooi waar talloze teams uit Amsterdam en omgeving streden om de beker. Het gaat sowieso goed met onze meiden. Vrouwen 1 kampioen van de derde klasse en volgend jaar uitkomend in de tweede klasse. Chapeau !!

Met onze jeugd gaat het al jaren voortreffelijk. Tijdens de diverse lockdowns is er volop getraind en onderling gewoon door gevoetbald . Ook hier een groot compliment aan onze jeugdcommissie die dit allemaal met onze trainers mogelijk hebben gemaakt. En applaudisseert u dan meteen ook voor onze senioren commissies die, zodra het maar mogelijk was, de wedstrijden en trainingen organiseerden. Een prestatie van formaat. Hulde!!

Natuurlijk verliep niet alles zo soepel. Veel moest er geïmproviseerd worden en de tegenslagen waren soms niet van de lucht . Met vereende krachten konden wij toch verder en dan zie je pas goed dat een Club met 127 jaar ervaring echt wat voorstelt.
Onze vlaggenschip AFC  1 ging goed van start en de verwachtingen met zo’n mooie selectie waren hoog gespannen. Maar in november vorig jaar pakten de Covid wolken ook boven Goed Genoeg samen!
Vier maanden uit de roulatie was voor de onzen te veel. De gebruikelijke veerkracht ontbrak en ook die lange winterstop werd ons teveel. Jammer want het had toch echt nog gekund. Koninklijke HFC, de club van onze aanwezige gast Dirk Jan Rutgers, bewees dat het kon. Maar in de laatste wedstrijden van het seizoen ging het daar ook niet zoals  gehoopt werd. Op de valreep veroverde  Katwijk de Kampioenschaal, na een seizoen waar zij fier bovenaan stonden. Een mooie opvolger van ons aller AFC ! Volgend seizoen maar weer eens een normale aflevering. Daar snakken we allemaal naar.

Aan het einde van dit seizoen nemen wij zoals altijd afscheid van een paar spelers en begeleiders van ons eerste elftal. Maar vooral van onze trainer Uli Landvreugd, die ons een Kampioenschap in de Tweede Divisie bracht. Met zijn elftal was hij oppermachtig en veroverde met overmacht de titel na een prachtige 5-0 thuisoverwinning op Scheveningen op zondag 5 mei 2019!  Uli gaat de AFC geschiedenis in als de eerste trainer in de lange geschiedenis van onze Club die met zijn selectie voor onze AFC de titel Kampioen van Nederland behaalde!!  Wij wensen Uli een hele mooie voortzetting van zijn carrière bij Telstar en verder.  Naast Uli zet ook Said Moumane een stapje opzij. Said was vanaf 2012 tot heden als assistent-trainer aan AFC 1 verbonden en daarvoor was Said basisspeler bij onze Reds vanaf 2001 tot 2011. Hoe het ook verder gaat met de carrières van Uli en Said, er zal altijd een plek voor beiden zijn bij AFC en bij ons Jaardiner !!

Anderhalf jaar geen Jaardiner en in die tijd is er ook heel veel gebeurd. Mooie dingen en minder mooie en verdrietige zaken.
Zondag j.l werd onze jeugdtrainer Kees Koedood onwel op het veld en per ambulance verliet hij Goed Genoeg. Na een paar dagen in het ziekenhuis  is hij weer thuis en  hij  maakt het gelukkig goed .
Ook zondag jl. had oud- eerste elftalspeler Joey Zebeda een ongeluk met zijn scooter waarbij hij zijn bekken brak. Bij de aansluitende operatie  ontdekten de artsen op de OK dat Joey een longembolie had en uiteraard moest dat eerst worden opgelost. Sinds woensdag is Joey weer uit coma en moet nu herstellen. Helaas ontbreekt hij daarom nu ook op ons Jaardiner.  Zijn vrienden Guido Smits en Roy Tular ondersteunen hem en houden contact met de club over de voortgang. Sterkte Joey van hier en chapeau mannen voor jullie optreden.

Wij groeten hiervandaan uiteraard onze Ereleden Johan de Bie en Bob Neseker. Lichamelijke ongemakken verhinderen hun aanwezigheid vanavond. Dat geldt uiteraard ook voor Nol Kulkens die we gelukkig bij de Ridderlunch hebben ontmoet. Tenslotte werden we deze week ook opgeschrikt met de mededeling dat Jaap Pluim door  een lichte hartaanval waas getroffen. Gelukkig gaat het nu weer ok.  

In de afgelopen twee jaar zijn wij een groot aantal Clubmakkers kwijtgeraakt . Wij gedenken vanavond de volgende AFC’ers:
Marc de Hond  lid van de Zilveren Ploeg,
AFC-Ridders Theo van Broekhuizen en Ron Prins, 
Jogriet Endel ondersteunend lid,
Peter van den Dungen en  Frank Kramer leden van de Zilveren Ploeg,
AFC-Ridders Rein Minor en Cees den Braven, 
Jimmy van Rompu voormalig team- arts AFC 1, 
Arno Kottmann van AFC-Vriendelijk Bedrijf Kottmann en Co.,
Mevr. Van Ommeren – van Rijn, dochter van ons overleden Erelid Otto van Rijn en echtgenote van AFC-Ridder Ruud van Ommeren,
Michael van Os schrijver van het programmablad AFC- thuis,
Lid van Verdienste Jan Benoni, 
Charles Thomas lid van de Zilveren Ploeg  en vader van Cees Thomas,
AFC-Ridders  Bob van den Bergh, Cees Bouwens en Jos Lonnee 
en tenslotte Luc van Mierlo en Nico Cohen leden van de Zilveren Ploeg.  

Wilt u zo vriendelijk zijn te gaan staan zodat wij onze Clubvrienden gezamenlijk kunnen herdenken. Dank u wel!

Zoals ik net zei zijn er ook opmerkelijke situaties waar wij graag even bij stil staan.
Onze Mr. Henne Boskamp Nobelprijs winnaar en lid van de Zilveren Ploeg Wim Crouwel  stopte dit seizoen als lid van de medische commissie . Vele tientallen jaren heeft Wim deel uitgemaakt van deze commissie  Hulde. Zo kwam er ook aan de inzet van Zilveren Ploeger Bep Thomas,als gepassioneerd jeugdtrainer een einde aan zijn 40-jarige carrière. Van hier uit een stevige groet aan Bep en we wensen hem sterkte toe van al zijn AFC vrienden.

Tenslotte een speciale vermelding van onze scheidsrechters commissie, die het soms zwaar hebben met het fluiten van hun wedstrijden en de steun verdienen van alle voetballers. Overigens gaat het gelukkig meestal goed hoor.  Onze scheidsrechters zijn pur sang vrijwilligers, broodnodig voor het draaien van onze voetbalcompetities!   Ik zou jullie allemaal willen meegeven: Doe ’s lief !

Dit is mijn laatste speech als voorzitter op een Jaardiner . Als scheidend voorzitter kijk ik ook even terug, maar vooral vooruit . Na 24 jaar bestuursfuncties te hebben bekleed waarvan 8 jaar als voorzitter is het ook mooi geweest, denk ik. Gelukkig vind ik het nog steeds leuk. Weliswaar heb ik het meeste al een keer voorbij zien komen en daarmee verdwijnt de spanning ook wel een beetje. Ik ben blij met wat er bereikt is. Dat wil zeker niet zeggen dat het is bereikt door mij alleen maar gelukkig altijd met en door anderen. Medestrijders voor het goede doel. Dat is de grootste kick geweest om het samen te bereiken .  

Net als met teamsport zijn tegenslagen niet fijn maar geen overwinning zonder een verlies. Of geen toekomst zonder verleden. Wij staan allemaal op de schouders van onze voorgangers en dat geldt zeker voor de voorzitter. En ik kan u uit eigen ervaring vertellen dat stond heul stevig. In ons bedrijf hadden wij een commissaris en die vertelde mij eens dat als je denkt dat je het een beetje minder leuk gaat vinden, dat je dan moet stoppen. Want, zo  zei hij,  dan start de “Wet van de Afnemende Lol !” Ik wil dat voorkomen, juist nu ik het nog zo leuk vind!

Een royaal en zeer gemeend gebaar van dank aan allen met wie ik in die 24 seizoenen heb mogen besturen en samenwerken. Misschien was het niet altijd even gemakkelijk maar wel met open vizier en het goede resultaat altijd voor ogen. Met u allemaal zie ik de toekomst van AFC vol vertrouwen tegemoet.

Het gaat u goed mijn AFC !!
Ik blijf er bij en wens de Club alle succes en spreek de hoop uit dat wij allen, vooral met elkaar, gelukkig oud worden.

KEEP SMILING!
Dank ,
Ad Westerhof.

Nieuw Erelid
Deze avond is als nieuw Erelid benoemd: Nicolaas van Ommeren

Nieuw Mr. Henn Boskamp Nobelprijs lid: Remco Post

Goed Genoeg Award: de Veiligheidscommissie