Spakenburg - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT TEGEN SPAKENBURG VOOR ZEVENDE UITZEGE

Zaterdag aanstaande ontmoeten we op het blauwe deel van Sportpark De Westmaat SV Spakenburg. Het team van trainer John de Wolf speelt dit seizoen weer op het hoogste amateurniveau na een jaartje in de Derde Divisie. De resultaten mogen er zijn en er leeft bij de Blauwen de hoop nog erg hoog te eindigen. Met negen punten achter koploper AFC en nog vijftien wedstrijden te gaan is er natuurlijk nog veel mogelijk in de Tweede Divisie waarin de krachtsverschillen niet groot zijn. Drie keer op rij winnen en je springt omhoog op de ranglijst. Spakenburg sloot 2018 af met zeges op VVSB (3-1) en De Treffers (1-4). Vooral de royale winst in Groesbeek gaf natuurlijk moed voor de achttien wedstrijden na de winterstop. 2019 werd geopend met een thuisnederlaag tegen het taaie HHC Hardenberg en dat zal hard zijn aangekomen in het vissersdorp. Toch werd het daarna gelijk in de spraakmakende derby tegen IJsselmeervogels. Afgelopen zaterdag werd uit met maar liefst 0-3 gewonnen van Barendrecht door goals van Jordi Bitter, Olaf van der Sande en Mike Vreekamp. Alles bij elkaar staat Spakenburg nu op een zesde plaats, vlak achter de nummers drie, vier en vijf Katwijk, Kon. HFC en Excelsior Maassluis en op ruimere afstand van IJsselmeervogels en AFC.

Ons aller eerste staat nog steeds op kop ondanks de wat mindere resultaten in de afgelopen periode. Tegen de regerend kampioen Katwijk werd het thuis een doelpuntloos gelijkspel, tegen IJsselmeervogels werd met 2-3 de eerste thuisnederlaag geleden. Daarna werd uit met 0-2 gewonnen van Jong Almere. Afgelopen zondag werd het op Sportpark Goed Genoeg 1-1 tegen Kozakken Boys. Vijf punten uit vier wedstrijden, vijf doelpunten voor en vier tegen: de oogst van de laatste tijd bleef achter bij de hooggestemde verwachtingen op basis van de vele en doelpuntrijke zeges in 2018. We herinneren ons o.a. de grote overwinning in Rijnsburg (2-6) en de zeges thuis op GVVV (4-0), De Treffers (4-1) en Jong Almere (5-1). Maar wie de laatste wedstrijden van AFC gevolgd heeft weet dat we ons niet al te grote zorgen behoeven te maken. Ook tegen Katwijk, IJsselmeervogels én Kozakken Boys had AFC het beste van het spel en de meeste kansen. Jammer dat het in die wedstrijden niet lukte om de buit binnen te halen. De onfortuinlijke nederlaag in het zes punten duel tegen IJsselmeervogels kwam daarbij het hardst aan. 

Als we een beetje inzoomen op de selectie van Spakenburg zien we dat de dit seizoen nieuwe spelers vooral in de voorhoede te vinden zijn. Topscorer, samen met middenvelder Philip Ties, is Jordi Bitter met zes goals. Hij kwam over van DTS Ouderkaspel. Olof van der Sande maakte er vijf. Hij speelde vorig seizoen bij VV Capelle. Argjend Selemi scoorde vier keer. Hij kwam over van VV Eemdijk, waar onze trainer Uli Landvreugd ook enkele jaren de technische scepter zwaaide. Nick de Bondt speelde tot voor kort bij De Treffers. In Groesbeek was hij aanzienlijk productiever dan in Spakenburg, want bij de Blauwen scoorde hij nog niet. De snelle rechtsbuiten Kevin Sterling, die we nog kennen van Kon. HFC, maakte tot nog toe één doelpunt. Middenvelder Mike Vreekamp scoorde er vier, captain Barry Beijer, die centraal in het midden speelt, twee. In totaal maakte Spakenburg 33 goals, 19 minder dan AFC, dat via de grote inbreng van Raily Ignacio (16 velddoelpunten), Kenny Teijsse (10) en zijn broer Yordi (9), 52 keer scoorde. Wat betreft het aantal doelpunten tegen is het verschil veel geringer. De AFC-keepers Patrick Zonneveld en Joey Potveer kregen samen 22 doelpunten tegen, Spakenburg-keeper Leon ter Wielen 26. 

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op het kunstgras van het blauwe deel van Sportpark De Westmaat waar AFC in een tumultueuze strijd om het algeheel kampioenschap in 2014 onderuitging? Op grond van de onderlinge competitieresultaten kunnen onze jongens de wedstrijd tegen Spakenburg met vertrouwen tegemoetzien. The Reds en de Blauwen ontmoetten elkaar tot nog toe drie keer. In het eerste seizoen van de Tweede Divisie wist AFC twee keer met 2-1 te winnen. Op 1 oktober 2016 scoorde Tom Oostinjen de openingstreffer voor Spakenburg, stopte Patrick Zonneveld een penalty van Danny van den Meiracker en bezorgden Pieter Koopman en Tom van den Brink, beiden na een assist van Matthijs Jesse, AFC kort voor tijd de overwinning in Spakenburg. Op 25 maart 2017 speelde AFC thuis en benutte Pieter Koopman één van de vele kansen na een assist van Melvin Grootfaam. Jonathan Richard kopte vervolgens tegen Tim Sanders aan die zijn eigen keeper ongelukkigerwijze passeerde. In blessuretijd redde Philip Ties de blauwe eer. Dit seizoen won AFC voor de derde keer in competitieverband van Spakenburg. In een zeer spannende wedstrijd met wisselende kansen was een fraai schot van Raily op 1 september 2018 na een mooie voorzet van Johan Kulhan ten slotte beslissend in Amsterdam. Patrick Zonneveld hield Jordi Bitter met een schitterende redding van de gelijkmaker af.

Aanstaande zaterdag is weer een spannende wedstrijd te verwachten. De ploeg van John de Wolf zal er ongetwijfeld alles aan doen om de achterstand op de koploper tot zes punten terug te brengen. Op die manier blijven de blauwen meedoen om één van de topplaatsen. Voor koploper AFC is het te hopen dat de veel geroemde spitsen weer op scherp staan en dat Vrouwe Fortuna ons dit keer een handje wil helpen. Op die manier is de zevende uitzege van dit seizoen binnen handbereik. Hopelijk wordt het ook een zeer aantrekkelijk en sportief duel dat voor de thuisblijvers via FOX Sports te volgen is. De wedstrijd begint om 15.30 uur. Veel plezier en succes!

MvdW