Spakenburg - AFC met verslag

Wilskrachtig AFC wint belangrijk uitduel van Spakenburg

Op sportpark De Westmaat won AFC van Spakenburg na een zeer spannend duel. De man van de wedstrijd was Yordi Teijsse die tekende voor de twee treffers van The Reds. Hoewel de Blauwen in de tweede helft alles op alles zetten werd de 1-2 ruststand ook de eindstand. Door deze belangrijke uitzege bleef AFC op kop, op twee punten gevolgd door IJsselmeervogels. Spakenburg blijft zesde maar nu wel op twaalf punten van de koploper.

Vandaag staat de uitwedstrijd tegen Spakenburg op het programma. Een belangrijk duel voor AFC dat moet winnen om op kop te blijven, ervan uitgaande dat runner up IJsselmeervogels vandaag in Noordwijkerhout het onderaan staande VVSB weet te verslaan. Maar ook voor Spakenburg staat er veel op het spel. Bij winst kan de achterstand op de koploper verkleind worden tot zes punten en in dat geval doet de ploeg van John de Wolf met nog veertien wedstrijden te gaan weer gewoon mee om het kampioenschap. En omdat een goed begin nog steeds het halve werk is vertrekken we al rond het middaguur naar het voetbalgekke vissersdorp om aldaar te genieten van een heerlijke sportmaaltijd, geserveerd door Arian van Diermen, een voetbalvriend van onze trainer uit zijn trainersperiode bij Eemdijk. En nadat Raily de chauffeur van een maaltijd heeft voorzien vertrekken we vol goede moed naar het sportpark van Spakenburg, dat zich naast het complex van IJsselmeervogels bevindt. Een unieke situatie, die zeker ook de sportieve rivaliteit voedt tussen de twee verenigingen, die al jaar en dag meestrijden om de hoogste eer bij de amateurs. Vandaag kunnen de Blauwen de Rooien een handje helpen door AFC te verslaan. Maar zo makkelijk zal dat niet gaan, want we staan niet voor niks bovenaan met een doelsaldo waar geen andere ploeg aan kan tippen. Bovendien was AFC in competitieverband al drie keer de sterkste in de duels tegen Spakenburg. Ook dit seizoen, toen AFC op 1 september 2018 met 1-0 won door een doelpunt van Raily Ignacio. Maar resultaten uit het verleden bieden ook hier beslist geen 100 % garantie op een goed resultaat voor The Reds. Daarvoor zijn de uitslagen van de laatste tijd net niet goed genoeg en heeft Spakenburg met zijn snelle en soms slagvaardige aanval voldoende potentieel in huis om het AFC echt moeilijk te maken. We gaan het allemaal zien vanaf de druk bevolkte tribune waar je hoog en droog het spel goed kan volgen. Vooral dat droog is belangrijk, want het regent er behoorlijk op los.

Als de ploegen het gladde kunstgras betreden zien we dat bij Spakenburg Ralf Ties door een blessure bij de warming-up ontbreekt. De snelle Kevin Sterling, ooit actief in onze jeugd, begint op de bank. Bij AFC is captain Magid Jansen present in de basis, net als Thomas van den Houten, die na een blessureperiode weer op zijn vertrouwde linksbackpositie staat geposteerd. Derre Kwee begint op de bank, Johan Kulhan neemt zijn plaats in als rechtsback Nadat scheidsrechter Daan Schaper voor het eerst gefloten heeft pakt AFC direct het initiatief. Al in de vierde minuut leidt dit tot gevaar na een voorzet van Johan Kulhan die terug gekopt wordt door Raily naar Yordi Teijsse. Zijn schot gaat hoog over. Even later wordt Yordi bediend door Melvin Grootfaam maar zijn inzet wordt ditmaal geblokt. In deze beginfase botst Magid tegen een tegenstander op en moet een tijdje naar de kant met een fikse blessure aan de neus. Gelukkig blijkt na de wedstrijd in het ziekenhuis dat er niets gebroken is. AFC is het eerste kwartier de bovenliggende ploeg en onze jongens laten in deze fase duidelijk zien waarom ze bovenaan staan. De bal gaat goed rond en voor het doel zijn we met hoge ballen razend gevaarlijk. Zo ook in de 15e minuut als Fouad Belarbi van rechts een prachtige voorzet geeft en Raily de bal tegen de lat kopt. De terugspringende bal wordt door Yordi ingekopt en door keeper Leon ter Wielen uit het doel gestompt, waarna de scheidsrechter fluit. Buitenspel? Een overtreding van Yordi? Nee, een doelpunt voor AFC, want de bal is achter de doellijn geweest. Niemand heeft het kunnen zien, alleen de assistent-scheidsrechter. De rapen zijn natuurlijk gaar op de Spakenburgtribune, en ook John de Wolf weet natuurlijk zeker dat de bal niet de doellijn is gepasseerd en laat dat scheidsrechter Schaper weten. Na enig gedoe gaat de wedstrijd verder met een mid-uit en een 0-1 voorsprong voor AFC. De Wolf moet de wedstrijd van de tribune volgen. De sfeer zit er goed in en Raily wordt vastgehouden als hij op weg is naar een tweede doelpunt voor AFC. Milan Hoek schiet de vrije trap helaas naast.

Het is voorlopig het laatste wapenfeit van The Reds, want na 18 minuten is het de beurt aan de Blauwen. Dit door een fraaie aanval die wordt ingeleid door Tom Menting. Hij zet de rappe Argjend Selimi aan het werk die op zijn beurt Jordi Bitter vindt, de topscorer van Spakenburg. Bitter draait slim weg van Magid en schiet de bal in de korte hoek, onhoudbaar voor onze keeper Patrick Zonneveld. Alles wat blauw is op de tribune schreeuwt het uit en met die steun is Spakenburg enkele keren gevaarlijk. Zo mist Olaf van der Sande een 100% kans na een prachtige voorzet van Youri Koelewijn en is Bitter dicht bij een doelpunt, maar Jonathan, weer zeer goed op dreef, blokt het schot precies op tijd. Aan de andere kant laat onze aanval zich ook niet onbetuigd, maar een kopbal van Kenny Teijsse en een schot van Milan Hoek zijn te zacht om keeper Ter Wielen te verontrusten. Het is 1-1 en alles lijkt erop dat dit ook de ruststand wordt. Maar het loopt anders als Fouad (voorzet), Raily (kopbal) en Yordi (score) vlak voor de thee hun eerste goal kopiëren. Het doelpunt van Yordi is wel een erg knappe goal, waarmee hij zijn directe belager Barry Beijer en keeper Ter Wielen te vlug af is. Dat kan alleen een spits van echte klasse!

Het is 1-2 en in de rust biedt de openingsgoal nog steeds gesprekstof. Wel of niet over de lijn? De TV-registratie biedt onvoldoende uitkomst. Er wordt gesproken over een foto die aantoont dat de bal wel over de lijn zou zijn. Hopelijk komt die foto nog eens boven water. Hoe het ook zij, AFC staat nog een spannende tweede helft te wachten, zo is de verwachting. En die verwachting komt helemaal uit. Want na een goed begin, waarin Raily tot twee keer dicht bij een doelpunt is bij een scrimmage en Kenny een ziedend schot fraai gestopt ziet door Ter Wielen, pakt Spakenburg het initiatief en moet resp. gaat AFC terug en verdedigt de kleine voorsprong. In deze fase laat Patrick met uitstekend keeperswerk zien in grote vorm te zijn. Maar hij zou toch twee keer hebben moeten vissen als Bitter iets zorgvuldiger was geweest bij een mooie open kans in de 55e minuut en Milan bij een corner in de 73e minuut een kopbal van Tom van der Neut niet van de doellijn had getrapt.
Uli Landvreugd wisselt in de 56e de geblesseerd geraakte Fouad voor Vincent Weijl die hiermee zijn debuut maakt voor AFC. Met nog ruim een kwartier te gaan komt Matthijs Jesse in het veld voor Melvin. Bij zijn eerste balcontact is het bijna raak als Matthijs slim profiteert van een bal door het centrum. Hij passeert keeper Ter Wielen, maar Cendrino Misidjan glijdt de bal met zijn arm uit het doel. Een zuivere penalty zou je zeggen, maar scheidsrechter Schaper, ziet het van korte afstand anders. En omdat het 1-2 blijft is het tot het laatste moment spannend met veel spelers in en rond het strafschopgebied van AFC. Sam Nijpels komt in de slotfase nog voor Milan in het veld en is na een lange blessure weer terug in het hart van de defensie. Mede door zijn inbreng lukt het de zege over de streep te brengen. Chapeau!

Na het laatste fluitsignaal viert ons eerste terecht een feestje op het doornatte kunstgrasveld. Hoewel AFC in de laatste wedstrijden tegen Katwijk, IJsselmeervogels en Kozakken Boys het beste van het spel had, werd niet gewonnen. Nu wordt wel gewonnen in een wedstrijd waarin wilskracht werd getoond en Vrouwe Fortuna een keer niet op vakantie was. Een fraaie zege dus waardoor ons aller eerste nog steeds bovenaan staat en zich mag gaan opmaken voor de klassieke strijd op 10 februari tegen onze Haarlemse vrienden van HFC die het de laatste tijd zo goed doen. Een wedstrijd om naar uit te kijken. Veel plezier en succes!

MvdW

Opstelling: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Magid Jansen, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek (‘84 Sam Nijpels), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (’56 Vincent Weijl), Raily Ignacio, Melvin Grootfaam (’75 Matthijs Jesse).

.Voor de TV samenvating en interviews zie AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Hier het verslag op voetbalopzaterdag.nl van Freek Louis
Zure nederlaag Spakenburg tegen AFC in topvorm

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG – De voetbalthriller in de Tweede divisie tussen Spakenburg (vijfde op de ranglijst) en koploper AFC is in een nipte zege geëindigd voor de Amsterdammers. Voor de thuisclub werd het niet wat men er aan de blauwe zijde van de Westmaat van verwachtte.

Geen zege maar een 'zure nederlaag met 1-2' gaf de maker van het Spakenburgse doelpunt Jordi Bitter te kennen. "Dit voelt helemaal niet lekker, want we willen gewoon meedoen voor de bovenste plaats. Punten pakken willen we. Zo hoog mogelijk eindigen."

Maar die hoop kan Spakenburg nu wel laten varen en kunnen de 'blauwen' zich gaan richten op een eervolle subtopplaats, want meer zit er gewoon niet in. Het verschil in kwaliteit was duidelijk te zien met AFC dat over een uitstekend elftal beschikt met uitblinkers Raily Ignacio en de gebroeders Kenny en Yordi Teijsse en een bank gevuld met uitstekende wisselspelers. Zij maken het verschil. Helemaal als er gescoord moet worden zoals ook deze keer weer het geval was. Daarbij nam Yordi Teijsse uit moeilijke situaties beide doelpunten voor zijn rekening. De productie van bijna alle AFC treffers kan toegeschreven worden aan de beide broers Teijsse en Ignacio. In samenspraak met andere spelers maakt dat AFC tot een doortastende ploeg, die niet alleen het beste voetbal van de Tweede divisie speelt, maar inmiddels ook tot een gevreesde tegenstander is uitgegroeid.

Aanvoerder Magid Jansen was daar na afloop glashelder in : "Als je dit soort wedstrijden niet weet te winnen word je nooit geen kampioen. Daar is vanmiddag heel hard voor gewerkt.'' De inmiddels 35-jarige centrale verdediger en ploegcaptain sloeg de spijker op zijn kop, want zonder inzet, strijd, passie en de wil om te winnen kom je niet ver. Zeker niet op de Westmaat waar deze voorwaarden noodzakelijk zijn om succes te boeken. En dat succes zit er aan te komen na twee seizoenen tegen degradatie geknokt te hebben.

AFC is momenteel in topvorm en dat zagen ook de ongeveer 1400 toeschouwers die de Amsterdammers furieus van start zagen gaan. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd zette veel druk, drong Spakenburg ertoe om het verdedigend voorlopig op te lossen, wat een klein kwartier allemaal aardig lukte. Zonder emotie geen spektakel en dat barste na een kwartier spelen los. Een voorzet vanaf rechts bereikte Ignacio die de bal op de lat kopte. De rebound kwam bij Yordi Teijsse terecht die zijn inzet zag gekeerd door keeper Leon ter Wielen. Nagenoeg niemand had gezien wat er precies was gebeurd. Was de bal de doellijn gepasseerd? Ook arbiter Daan Schaper niet, die uiteindelijk op vlagadvies van assistent-scheidsrechter Raymond Beijer naar de middenstop wees 0-1 waarna de 'oorlog' uitbrak.

Coach John de Wolf ging verhaal halen in woord en gebaar en liet merken het niet eens te zijn met de beslissing van Schaper die de Schiedammer resoluut naar de tribune verwees. Wel of geen treffer? Dan maar even vragen aan keeper Ter Wielen: "Volgens mij was het geen doelpunt. Maar ja, de wens is de vader van de gedachten." Daarmee gaf de doelman min of meer te kennen dat het toch een doelpunt was. De assistent van Schaper was zeer resoluut met zijn vlagsignaal.

De kou ging weer uit de lucht, de emoties zakten wat de wedstrijd tot gewone proporties terugbracht. Heel even leek de vlam weer in de pan te slaan toen Yordi Teijsse even zijn handjes liet wapperen en 'per ongeluk' een speler van de thuisclub een mep verkocht. Ook dit incident werd weggemoffeld door Schaper die veel overtredingen geen overtredingen vond en het allemaal door de vingers zag. In de achttiende minuut kreeg Spakenburg, dat er alles aan deed om langszij te komen, de verdiende gelijkmaker. Bij een uitstekend aanval over rechts knalde Jordi Bitter ondanks de zware dekking die hij ondervond de bal langs Patrick Zonneveld. Een fraaie 1-1, die alle hoop bij de 'blauwen' weer deed opleven.

Een open strijd was het gevolg, met mogelijkheden om de score op te voeren aan beide kanten. Het werd een wedstrijd met alles erop en eraan. Zonneveld moest gestrekt op een inzet, Yordi Teijsse kopte een bal te zacht in, uit een prima opgezette aanval van Spakenburg ging de bal voorlangs, waar niemand te bekennen was om het laatste tikje te geven. De wedstrijd ontpopte zich als een voetbalthriller met fouten die bij een dergelijke emotionele wedstrijd horen, en bij vlagen ook met goed voetbal, waaruit kansen ontstonden. Maar geen van beide partijen kon hiervan profiteren tot aan de 44-ste minuut toen een hoge voorzet vanaf rechts Yordi Teijsse bereikte die tussen drie Spakenburg spelers in, de bal achter keeper Ter Wielen werkte. Het tekende de klasse van de maker van de 1-2 om uit zo'n situatie te scoren. Schaper, die de hoon van alles wat blauw was op zijn hals had gehaald, blies het eerste deel meteen de boeken in.

AFC begon de tweede helft met meteen druk te zetten om de score te vergroten. Maar scherpte ontbrak om Spakenburg op de knieën te dwingen. Het spelbeeld verplaatste zich naar de andere kant waar Spakenburg van alles probeerde om de achterstand in te lopen. De mooiste kans kreeg Bitter in de 55-ste minuut , die de bal vanaf rechts voorlangs het doel schoof. "Tja, die bal had ik zeker tussen de palen moeten schieten. Achteraf zeg je dan, misschien had ik die bal naar een meegekomen speler moeten plaatsen. Maar dit telt niet meer, ik had het zelf moeten doen", keek Bitter op die kans terug.

Via wissels probeerde Spakenburg de aanvalskracht te verhogen en ruilde AFC spelers juist om doelpunten voorkomen. Landvreugd over die dijkverzwaring: "Wij moesten het initiatief een beetje uit handen geven om de gelijkmaker te voorkomen. Ik moest wat tactische ingrepen doen. Het stond goed, maar je weet het nooit. Ik vond het een heel aantrekkelijke wedstrijd met twee goed voetballende ploegen."

In het laatste kwartier van de wedstrijd haalde Cendrino Misidjan nog een inzet van invaller Matthijs Jesse vlak voor de doellijn weg. Aan de andere kant ramde Milan Hoek nog een inzet van AFC uit de doelmond weg waardoor de gelijkmaker voor de 'blauwen' uitbleef. Onder het motto vrouwen en kinderen eerst gaf AFC daarna verdedigend geen krimp meer en speelde de wedstrijd beheerst uit, zonder dat er gele kaarten vielen in deze hectische fase van de wedstrijd.